Gündem
24 Ağu 2010 13:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:34

DİYANET'TEN TRT VE DİĞER KANALLARA DİNİ PROGRAM DESTEĞİ!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayı süresince çeşitli kanallara sahur ve iftarn programları hazırlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayı süresince TRT'ye ait televizyonlar başta olmak üzere, ulusal ve yerel televizyon kanallarında ücretsiz iftar ve sahur paket programlarını yayınlamaya başladı.

Dini Yayınlar Dairesi Başkanı Dr. Yüksel Salman, talep olduğu takdirde her televizyon kanalına bu programların kendi dillerine göre tercüme yapılarak verilebileceğini ifade etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Dairesi Başkanı Dr. Yüksel Salman, TRT Avaz'da ortaklaşa hazırlanan iftar ve sahur programlarının içeriğini ve bu programlara gelen talepleri ANKA'ya açıkladı.

Ramazan, oruç, iftar, sahur konuları ağırlıklı 30 iftar ve 30 sahur programlarının isteyen televizyon kanallarına ücretsiz gönderileceğini hatırlatan Salman, bu programların içeriğine ilişkin şunları söyledi:
“Canlı olarak yapılan programda sohbet ve kültür içerikli konular yer alıyor. Sosyal hayattan edebiyata kadar her konu programlarda yer buluyor. Programları toplumu din konusunda aydınlatmak için yapıyoruz. Bu sene 'Kuran Yılı' olduğu için toplumda Kuran-ı Kerim ile ilgili farkındalık olsun istedik. Okuma, anlama ve yaşama sloganları ile bu yılı birleştirdik. Toplumu din konusunda aydınlatmak istiyoruz.”

PROGRAMLAR ÖĞRETMENLER TARAFINDAN DA KULLANILIYOR
Paket programların bir din ve kültür hizmeti olduğunu söyleyen Salman, bu programların din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine rehber olduğunu belirtti. Salman, “Dini İşler Yüksek Kurulu, bu programları din derslerine uygun gördüğünde, programlar okullara, derneklere ve birçok kuruma ücretsiz olarak gönderiliyor. Din kültürü öğretmenleri de talep ettiğinde yardımcı ders malzemesi olarak kullanıyor. Belgesel tarzında olduğu için din öğreticilerine destek oluyor” dedi.

TALEP OLURSA FARKLI DİLLERE TERCÜME YAPILABİLİR
Hazırlanan paket programlarının içerik ve biçim olarak değiştirilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Salman, bu programların farklı dillerde yayın yapan televizyon kanallarında kullanımına ilişkin ise şöyle konuştu:
“Hazırlanan programların farklı dillerde yayına uygun olarak hazırlanmasına ait bir çalışma yok. Programlarımız Türkçedir. Farklı dillere program çevrildiğinde dil problemleri çıkabilir. Eğer bu programların farklı dillerde yayınlanmasına dair talep olursa bu duruma izin verebiliriz; fakat bu konuda hiç talep gelmedi.”

22 KISA METRAJLI FİLM YOLDA
Her yaş grubu için farklı konuların da programlarda yer aldığını belirten Salman, Dini Yayınlar Dairesi'nin gelecekteki projelerine ilişkin ise şu bilgileri verdi:
“Diyanet olarak toplumsal problemlere ışık tutan yirmi iki konuda kısa metrajlı filmler hazırlanacak. Bu filmlerde şiddet, kadın, çevre, aile hayatı, içki, kumar, uyuşturucu kullanımı gibi konular yer alacak. İslamın getirdiği ve sunduğu perspektif ile neler yapılabileceği anlatılacak. Talep olursa ve gereken yerlerden izin alındığında bu filmlerin çekiminde özel sektöre de yer verilebilir."

RAMAZAN PROGRAMLARINA EN BÜYÜK İLGİ İSTANBUL'DAN
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar'dan alınan bilgilere göre, 2010 yılında sadece yedi yerel televizyon kanalı iftar ve sahur programlarına yer verirken, geçen sene kırka yakın televizyon kanalı bu programlara yer verdi. 2010 yılı verilerine göre programlara talep en fazla Marmara Bölgesinde olurken, 2009 yılında ise en fazla talebi Türkiye'nin güneyi ve doğu bölgesi gösterdi.
ETİKETLER
#TRT #diyanet işleri