Gündem
18 Oca 2012 10:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:14

DIŞ BASIN HRANT DİNK KARARI İÇİN NE DEDİ?

Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi davasının son duruşmasında verilen karar, dış basında da büyük yankı buldu.

BBC: ’Hrant Dink’in katili, ömür boyu hapise mahkum oldu’
CNN: ’Dink’in cinayet şüphelisi terör cezasından beraat etti’
Guardian: ’Ermeni gazetecinin öldürülmesinin ardındaki adam tutuklandı’
The New York Times: ’mahkemenin kararı gazeteci cinayetinde öfkeyi besleyecek’

Yasin Hayal’in "cinayete azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı davayı, İngiliz yayın kuruluşu BBC, ’Hrank Dink’in katili, ömür boyu hapise mahkum oldu’ başlığı ile verdi.

Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink’in sözde Ermeni soykırımı üzerine yazdığı yazılara karşı duyulan öfke dolayısıyla öldürüldüğünü duyuran BBC, Dink’i destekleyenlerin, devletin resmi görevlilerinin ve polisin de cinayete ortak olduklarını ayrıca bu kişileri soruşturuların yok sayıldığını ve bir takım kanıtların da ortadan kaldırıldığını düşündüklerini yazdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2010 yılında Türkiye’nin Dink’i koruyamadığına dair verdiği kararı da hatırlatan BBC, mahkemenin Türk resmi makamlarının da Dink’in öldürülmesi soruşturması sürecinde eleştirildiğini hatırlattı.

İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden Guardian ise Dink davasının sonucunu duyururken ’Ermeni gazetecinin öldürülmesinin ardındaki adam tutuklandı’ başlığını kullandı.
Hukukçular ve insan haklarını savunan grupları tarafından dava süresince kanıtların silinmesi, polisin mahkemeye yanlış ifade vermesi ve cinayetin işlendiği sokaktaki güvenlik kamera görüntülerinin kaybolması gibi sayısız usulsüzlüğün tespit edildiğinin belirlendiğini yazan gazete, hukukçu ve insan hakları savunucularının da mahkemenin verdiği karardan dolayı şoke olduklarını duyurdu.

Uluslararası haber kanalı CNN ise Dink davasının sonucunu ’Dink’in cinayet şüphelisi terör cezasından beraat etti’ başlığı ile verdi.

Yargılanan 19 kişiye terör örgütüne üye olmak suçundan beraat kararı verildiğini belirten CNN, Dink’in öldürülmeden önce sözde Ermeni soykırımı hakkındaki yazıları için ’Türk kimliğine hakaretten’ çok sayıda davada yargılandığını hatırlatarak Dink’in öldürülmesinden kısa bir süre önce ölüm tehditleri aldığını yazdı. CNN, tutuklu gazeteci-yazar Nedim Şener’in de son kitabında, Dink’in hayatının tehlikede olduğunun İstanbul polisinin haberi olduğu bilgisine yer verdi.
The New York Times ise Dink davasının sonucunu ’mahkemenin kararı gazeteci cinayetinde öfkeyi besleyecek’ başlığı ile duyurdu. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve Hrant Dink’in Türk-Ermeni olaylarını kamuoyunda açıkca tartıştıklarını yazan gazete, Türkiye’deki çok sayıda aydın ve yazarın Dink cinayeti dolayısıyla devlet tarafından şiddetle eleştirildiğini buna örnek olarak da son kitabında yazdıkları dolayısıyla tutuklu bulunan Nedim Şener’i gösterdi.