Gündem
09 Oca 2016 09:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

Dink cinayeti soruşturmacısı: Bilgi vermediler!

Hrant Dink cinayetini soruşturan Selim Kutkan, Trabzon Emniyeti ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nı suçladı: Bizimle bilgi paylaşılmadı

 Hrant Dink’in öldürüldüğü sırada İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürü olan ve cinayeti soruşturan Selim Kutkan’ın Trabzon Emniyeti’ni ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nı bilgi paylaşmamakla suçladığı ortaya çıktı. Erhan Tuncel’in Yardımcı İstihbarat Elemanı (YİE) olduğunun anlaşılması sonrası davet ettikleri Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın İstanbul’a gelmediğini anlatan Kutkan, “Trabzon İstihbaratı ve İstihbarat Daire Başkanlığı (İDB) bizimle hiçbir bilgiyi paylaşmadığı gibi bize destek de olmadı” dedi. Cinayeti soruşturmak için bir ekip oluşturup Trabzon’a gönderdiğini kaydeden Kutkan, “Ekibimiz Trabzon Emniyeti’nden bir destek alamadığı gibi jandarmadan da sıkıntı yaşadılar” diye konuştu.

Dink’in öldürülmesine yönelik soruşturma kapsamında 26 kamu görevlisine dava açılmış, aralarında Kutkan’ın da olduğu kişiler hakkında takipsizlik kararı verilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda 19 Şubat 2015’te ifade veren Kutkan, cinayetten sonraki günlerde İstanbul-Trabzon ve Ankara’daki polisler arasına yaşanan soğuk savaşı anlattı. Kutkan, cinayetten bir gün sonra tetikçi Ogün Samast’ın Samsun’da yakalanarak İstanbul’a getirildiğini ve ifadesi sayesinde Yasin Hayal ile diğer şüphelilere ulaşıldığını anlattı. Hayal, “Elazığlı Erhan” isminden söz edince bu bilgiyi Trabzon Emniyeti ile paylaştıklarını kaydeden Kutkan, şöyle devam etti:“Sadece Elazığlı Erhan ismi verildiği için Trabzon’un konuyu bir süre araştıracağını düşünüyordum. Ancak çok çabuk bir şekilde Erhan Tuncel olarak yakalayarak, bize gönderdiler. Tuncel ilk mülakatında Trabzon İstihbarat Şubesi’nin YİE’si olduğunu söyledi. Bize Trabzon İstihbarat Şubesi ile ilişkilerini, Dink cinayeti tasarısı ile ilgili şubeye daha önce bilgiler verdiğini detaylı şekilde anlattı.”

‘NE TRABZON NE İSTİHBARAT DEİRE BAŞKANLIĞI BİLGİ PAYLAŞTI’

Kutkan, bilgileri eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile paylaştıklarını, Cerrah’ın da eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’a aktardığını anlattı. Cerrah’ın Altay’dan “elemanın konumu ile bilgi paylaşımında bulunması ve Erhan’ın söylediklerinin doğruluğunun teyidi” için Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı’nın İstanbul’a gönderilmesini istediğini belirten Kutkan, “Ancak Trabzon İstihbarat Şubesi ve İDB bizimle hiçbir bilgiyi paylaşmadığı gibi bize destek de olmadı” dedi. Tuncel’in YİE olduğunun anlaşılması üzerine dönemin İDB Başkanı Ramazan Akyürek’in İstanbul’a çağrıldığını ve Cerrah’ın bu durumu sorduğunu kaydeden Kutkan, şunları söyledi:

“Cerrah; Tuncel’in Dink’in öldürüleceği ile ilgili Trabzon’a bilgiler verdiği, Trabzon İstihbarat Şubesi’nin bilgisi dahilinde bu işin olduğu, Trabzon’un da işin içinde olduğu (yönündeki) söylediklerini açıkladı. Tuncel’in söylediklerinin doğru olup olmadığını sordu. Akyürek ‘Biz bunu elemanlıktan çıkarmışız. Siz bunu kendisine eleman yapın’ gibi garip bir cevap verdi. Bu durumda da, daha sonra basına yansıyan Dink’in öldürüleceğine dair F4 raporundan ve Trabzon’daki gelişmelerden bilgi vermedi. Hemen emniyet’ten ayrıldı.”

Kutkan, ertesi gün savcılar Fikret Seçen ve Selim Berna Altay’ı “Erhan’ı siz de siz dinleyin” diyerek, Emniyet’e davet ettiklerini belirtti. Tuncel’in savcılara da benzeri bilgileri verdiğini anlatan Kutkan, “Savcılar ‘Bu konuları ifadeye daha sonra geçersiniz’ diyerek ayrıldılar. Tuncel avukatı geldikten sonra birden bire susma hakkını kullanmak istediğini beyan edince biz de daha önce bize anlattığı herşeyi tutanak haline getirdik, savcılara gönderdik” dedi.

‘TRABZON JANDARMASI DA SIKINTI ÇIKARDI’

Kutkan, “Trabzon’dan sağlıklı bilgiler alamadıkları” için “olayın planlandığı ve bütün aşamalarının gerçekleştiği yer olması itibariyle” Trabzon’a bir ekip gönderdiğini ifade etti. Kutkan, “Ekip olaya karışan diğer şüphelileri tespit ederek, İstanbul’a gönderdi. Bu şahısların bir kısmı tutuklandı. Ekibimiz Trabzon Emniyeti’nden destek alamadığı gibi bir kısmının jandarma bölgesinde bulunması nedeniyle jandarmadan da sıkıntı yaşadılar” dedi.

Savcı Seçen ve Altay’ın şubeye geldikleri birgün kendisine bir şema gösterdiklerini anlatan Kutkan, “Şemanın İDB’den gelen görevlilerce verildiğini söylediler. Şemayı Emniyet Müdür Yardımcısı Hakan Aydın Türkeli ile birlikte inceledik. Dink soruşturması zanlılarının şemada başka kişilerle bağlantıları gösteriliyordu. Şemada, Dink soruşturmasına karışan şahıslarla diğer şahısların ilişkilendirilmesi çok zayıf ve zordu. Hatta Hakan müdür, bu konuyu savcılara şema üzerinde izah etti. Bu şema daha sonra bizim bilgilerimize gelmedi” dedi. Bu şemanın, Ergenekon soruşturması açılmadan yaklaşık altı ay önce hazırlanan, Dink’i öldürenlerle kimi Ergenekon sanıklarını irtibat halinde gösteren şema olduğu düşünülüyor.(Radikal)