Medya
13 Tem 2015 15:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:44

Dilipak ezber bozdu: Yunan yok! Herkes Rum! Sınırları kaldıralım!

Yazısında Eski Başbakan Bülent Ecevit'in ünlü şiirini anımsatan Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, ezber bozdu.

"Yunan diye bir “millet” yok... Ne Yunan diye bir halk, ne de bir medeniyet var anlayacağınız.", "Anadolu coğrafyasında yaşayan herkes Rumdur. Müslümanı da, gayrimüslimi de, Türk’ü, Arab’ı, Kürd’ü, Rum dedikleriniz, Ermeni dedikleriniz hepsi Rumdur.. Bugün Rum dediklerinizin dörtte üçü Müslüman olmuş bir halktır." yorumunu yapan Dilipak "biz insanız. Biz asırlarca bir ve beraber yaşadık, tek devlettik..." yazdı ve ekledi: "Bana sorarsanız Yunanistan’la sınırlarımızı kaldıralım."
İşte Dilipak'ın yazısından çarpıcı bölümler:

YUNANLI İLE KARDEŞ OLMAK

"Ecevit öyle diyordu: Rakıyı içince anlarsın Yunan’la kardeş olduğunu..

Yok canım! Rakıyı içip aklı başından gidip ön yargılarından kurtulunca o da bizim gibi yiyip, içip, eğleniyor demeye getiriyor..

Ben bir başka açıdan bakmak istiyorum konuya.. Önce biz insanız. Biz asırlarca bir ve beraber yaşadık, tek devlettik yani.

Bu arada Yunan diye bir “millet” yok.. Yunan kelimesi İon denizi çevresinde yaşıyan halkları ifade etmektedir ve coğrafya olarak da sadece Moro ve Girit’i kapsar.. Ne Yunan diye bir halk, ne de bir medeniyet var anlayacağınız. Güya, Helenler, Trekler, Grekler, Makedonlar ve Rumlar tek bir millet.. Hikaye! Orada yaşayan Greklerden söz edebiliriz. Greklerin özgün bir dili yok. Grekçe denilen dil, bir Anadolu uygarlıklarına ait dil olan Likca’nın avamicesidir. Muhtemelen denizciler tarafından o bölgeye taşındı.

ANADOLU'DA YAŞAYAN HERKES RUMDUR

Bakın Rum diyince bugün anlaşılan da çok farklı. Kur’an-ı Kerim’de Rum suresi diye bir sure var. Anadolu arzı Rumdur. Rumelidir. Biladı Rumdur burası. Mevlana’nın bir adı da Rumi’dir.. Anadolu coğrafyasında yaşayan herkes Rumdur. Müslümanı da, gayrimüslimi de, Türk’ü, Arab’ı, Kürd’ü, Rum dedikleriniz, Ermeni dedikleriniz hepsi Rumdur.. Bugün Rum dediklerinizin dörtte üçü Müslüman olmuş bir halktır.

Pek bilinmez ama, Süryani Patrikliğini kurduran Hz. Ömer’dir. Ermeni Patrikliğini kurduran Fatih Sultan Mehmet’tir. Fatih Sultan Mehmet aynı zamanda Doğu Roma Bizans’ın başı olarak Rum Patrikhanesinin de başıdır.

DÜŞMANLIK ÖN YARGIDAN KAYNAKLANIYOR

Bakın 29 Haziran 2014’de ODTÜ’de konuşan, Rum asıllı Müslüman Hamza Tzortzis aradaki sınırların kaldırılıp, iki halkın kucaklaşmasını istiyordu.. Biliyorsunuz Yusuf İslam da Yunan asıllı. Eski adı Cat Stevens.

Düşmanlık ön yargılardan kaynaklanıyor. ‘Yunanistan Türkiye’ye bağlanırsa krizden kurtulur’ diyor Chicago Üniversitesi’nden Prof. Tom Ginsburg. Yunanistan’ın krizden kurtulması için Türk Lirası’na tabi olması gerektiğini söylüyor Ginsburg. Huffington Post adlı haber sitesine makale yazan Chicago Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk ve Politika Bilimi Profesörü olan Tom Ginsburg, beklenmeyen bir öneride bulundu. Tarih boyunca Türklerle Yunanlıların aynı coğrafyada varolduklarını söyleyen Ginsburg, Yunanistan’ın 1821’de Osmanlı Devleti’nden özgürlüğünü aldığını ve iki ülkenin o tarihten beri en az 4 kez savaştığını da hatırlatıyor. Prof. Ginsburg, Yunanistan’ın kurtuluşunu ise euro’dan liraya geçişte görüyor. Buna göre bu birliktelik sağlanırsa, iki ülkenin mali kararları Ankara’da, sosyal kararları ise Atina’da alınarak, daha rahat bir federasyon oluşturulabilir. (...)

RAKI İLE DEĞİL AMA REMBETİKO İLE ORTAK KÜLTÜR RİTMİNİ YAKALARIZ

Rakı içerek değil ama mesela Rembetiko dinleyerek iki halkın ortak kültüründeki ritmi yakalayabiliriz.
Mübadele aslında her iki halka karşı bir tuzaktı. Bana sorarsanız Rumlar evlerine geri dönsünler. Ahiyani rum, baciyanı rum, gaziyanı rumla bir araya gelsinler. Yunanistan’la sınırlarımızı kaldıralım. Bugün buna biz değil daha çok komşularımız muhtaç. Batı ipe un sermeye devam etsin.. Biz komşularımızla el ele tutuşabiliriz..

Doğduğumuz anne babayı, toprağı, zamanı, derimizin rengini ve cinsiyetimizi biz seçmedik. Biz insanız. Hepimiz Hz. Adem’in çocuklarıyız ve atamız Adem de topraktandır. Doğu da batı da Allah’ındır. Bizler ya dinde kardeş, ya tende bir eşiz!