Politika
13 Mar 2023 09:40 Son Güncelleme: 13 Mar 2023 09:56

Dikkat çeken ‘Kürt sorunu ve HDP planı’ kulisi! ‘İki farklı kesim var…’

Gazeteci Ayşe Yıldırım, kulislerde dolaşıma sokulan yeni senaryoyu aktardı ve Külliye’de HDP kapatma davasına ve Kürt sorununa farklı yaklaşan iki kesimin olduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanlığı'nda bir ekibin, iktidarın Kürt politikasına yönelik çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

Kısa Dalga yazarı Ayşe Yıldırım'ın konuyu taşıdığı köşe yazısında "Saray’da HDP kapatma davasına ve Kürt sorununa farklı yaklaşan iki kesimin olduğu biliniyor. Bir ekip HDP’nin kapatılmasından yana, diğer ekip ise özellikle seçim öncesi parti kapatan bir iktidar görünümünden kaçınılması gerektiğini dillendiriyor. Özellikle Efkan Ala’nın içinde yer aldığı ekip AKP’nin Kürt politikasını değiştirmesini, sert yaklaşımını durdurması gerektiğini savunuyor" dedi.

Ayşe Yıldırım şöyle devam etti:

"ABD’nin Ortadoğu’yu yeniden dizayn etmek ve İran’a karşı daha sert politikalar uygulamak için bölgede bir takım girişimleri olduğu da alınan haberler arasında. Bu girişimlerin bir parçası da hem Türkiye’deki hem de Suriye’deki Kürt sorununa daha 'barışçıl' yaklaşım sağlamak ve daha stabil koşullarda İran’ın üzerine yürümek.

Olur mu olmaz mı henüz bilmiyoruz. Olsa da seçim öncesinde mi olur, orası da muğlak. Ve tabii daha önemlisi bu çalışmanın AKP ile ilgisinin olmaması.

AKP daha doğrusu Saray, bu saatten sonra ne yaparsa yapsın HDP seçmeninin, özellikle de HDP’ye gönül veren Kürtlerin oyunu alamayacağını çok iyi biliyor. Bunun sağlamasını da son yerel seçimlerde yaptı.

Ama varlık yokluk seçimine giden Saray’ın kendisinden bir oyun bile kaçmasına tahammülü yok. İşte Saray’ın yapmaya çalıştığı bu. Gerek batıda gerekse doğuda halen AKP’ye oy veren Kürt seçmenin kendisinden uzaklaşmasını engellemeyi hedefliyor.

Asıl derdi 'Kürt oylarını Beştepe’ye döndürmek' falan değil. Seçime giderken 'parti kapatan iktidar' görünümü vermemek, ABD’nin Ortadoğu planını sanki kendisinin de içinde yer aldığı bir 'çözüm planı' gibi göstermeye çalışmak ve tabii bu arada kimi Kürtlerin kafasını karıştırmak."