Medya
23 Eyl 2015 13:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:54

Digitürk'ün satışıyla ilgili bomba iddia!

Millet yazarı, 2 ay önce Katarlı şirket Bein Media’ya satılan Digiturk'le ilgili dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi.

Millet gazetesi yazarı Ufuk Şanlı, bugünkü yazısında Digiturk'ün satışıyla ilgili tartışma yaratacak bir iddiada bulundu.

Yazısında, 2 ay önce Katarlı şirket Bein Media’ya satılan Digiturk'ün satış rakamının hâlâ açıklanmadığını hatırlatan Şanlı, "TMSF’nin bu satış için Rekabet Kurumu (RK) ve Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) izin alıp almadığını bilmiyoruz. Ligtv’nin pakete dahil edilip edilmediği de bir diğer merak konusu…" dedi.

Şanlı, ayrıca 2011 yılında TMSF tarafından Katarlı Al Jazeera Grubu'na satılan, ancak işadamı Erol Aksoy'un itirazıyla satışı iptal edilen Cine 5'in durumunu da hatırlattı ve benzer bir olayın Digiturk'ün satışında da yaşanabileceğini öne sürdü.

İşte Şanlı'nın "Digitürk'ün satışı yargıdan dönebilir" başlıklı bugünkü yazısı:

Digitürk’ün Katar Kraliyet Ailesi tarafından yönetilen Bein Media’ya satılmasının üzerinden 2 ay geçti. Satışı gerçekleştiren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) o günden bu yana satış süreci ve fiyata dair en ufak bir açıklama yapmadı. Yani Türkiye’nin en büyük dijital platformunun kaç paraya satıldığı hala büyük bir sır!

NEDEN EL KONULMUŞTU?

TMSF, Mayıs 2013’te 440 milyon dolarlık borcun zamanında ödememesini gerekçe göstererek, Çukurova Grubu’nun otomotiv ve medya alanında faaliyet gösteren şirketlerine el koydu. Medya alanında faaliyet gösteren şirketlerden; Akşam, Güneş ve Sky360 TV ile 2 radyo kanalı ihale açılmadan davet usulüyle işadamı Ethem Sancak’a verildi. Satış işleminin tutarı o dönemde açıklanmadı. Üzerinden 2 sene geçtikten sonra Ethem Sancak, bütün bu şirketler için TMSF’ye 62 milyon dolar ödediğini açıkladı.

TMSF yine aynı dönemde yine ihale yapmadan davet usulüyle Show TV’yi Ciner Grubu’na sattı. Ciner Grubu bu satın alma işlemi için 402 milyon dolar ödedi. Ancak buna rağmen ihale 2 kez yargıya taşındı. Yargı son tahlilde Ciner Grubu’nu haklı buldu.

KAÇ PARA EDER?

TMSF, Digitürk’ün de yönetimini de ele geçirdi. Ancak Digitürk’ün iki ortağı vardı: Çukurova Grubu ve Providence Equity Partners. Mehmet Emin Karamehmet, Digitürk hisselerinin yüzde 53’üne sahipti. Amerikalı Diğer ortak Providence Equity Partners’ın payı ise yüzde 47 idi.

Karamehmet’in hisselerini almak için Türk Telekom ve Doğan Grubu harekete geçti. Türk Telekom 530 milyon dolar teklif ederken, Doğan Grubu aynı hisseler için 742 milyon dolar önerdi. Resmi tekliflerin dışında Ciner ve Şahenk Grubu’nun da bir konsorsiyum kurarak 750 milyon dolarlık bir öneride bulunduğu ileri sürüldü. Mevcut fiyat tekliflerine göre Digitürk’ün piyasa değeri 1.2-1.4 milyar dolar aralığındaydı. Yatırım bankacılarına göre bu oldukça adil bir fiyattı.

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül gelen teklifleri değerlendirdi ancak satış gerçekleşmedi.

Tam 2 yıldır alıcı bekleyen Digitürk, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Sani, Türkiye’ye geldiği gün Katar Kraliyet Ailesine ait Bein Media Group’a satıldı!  Satış yine ihaleye çıkmadan davet usulüyle gerçekleşti!

TMSF’nin bu satış için Rekabet Kurumu (RK) ve Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) izin alıp almadığını bilmiyoruz. Ligtv’nin pakete dahil edilip edilmediği de bir diğer merak konusu… 

Unutmadan, TMSF 2011 yılında Cine 5’i de Katarlı Al Jazeera Grubuna satmıştı. Ancak satış işlemi işadamı Erol Aksoy’un itirazı üzerine iptal olmuştu. Katarlılar Al Jazeera Türk haber kanalı projesini askıya alırken, TMSF yönetimi oldukça zor durumda kaldı.

Bu süreçte tek bir kişinin yani Erol Aksoy’un mücadelesi satışı durdurmaya yetmişti. Digitürk’te yabancı ortak ve çok sayıda abone olduğu düşünüldüğünde TMSF ve Katarlılar için tablonun pek de parlak olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizden söylemesi…