Medya
25 Mayıs 2018 14:56 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:14

Digiturk kaçak yayınlardan ne kadar zarara uğradı?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, Digiturk'ten aldığı verileri paylaştı...

Milliyet Gazetesi yazarı Sina koloğlu, bugünkü köşe yazısında kaçak yayınları ele aldı. Koloğlu, Digiturk'ten aldığı verileri de paylaştı.

İşte Sina Koloğlu'nun bugünkü yazısı:

Finalde kaçak yayın şoku!


Yarın oynanacak Liverpool-Real Madrid UEFA Şampiyonlar Ligi maçı öncesi, kaçak yayın gerçeği ortaya çıktı. IRDETO, merkezleri Hollanda ve Çin’de bulunan bir yazılım güvenliği ve medya teknolojileri firması... Araştırmayı onlar yapmış. Toplam 5 bin 100 adet sitenin internet ortamında naklen yayın sırasında ‘kaçak yayın’ yapacağı saptanmış.

En çok kaçak izlenen takımlar

Şampiyonlar Ligi’nin bir de ‘kaçak yayınlar’ listesi var. Roma’nın bu yıl gerçekleşen Şampiyonlar Ligi maçları, bin 476 kaçak yayın siteleri tarafından yayınlanmış. En çok kaçak yayın takibi olan takım, Real Madrid... Bugüne kadar maçlarını tam 2 milyon kişi izlemiş. Kaçak yayın izleme rekoru (2018 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde) Roma-Liverpool yarı final maçında olmuş. Bu karşılaşmayı tam 405 kaçak site yayınlamış. İzleyicinin en çok kaçak olarak seyrettiği maç ise, Real Madrid-Bayern Münich olmuş, 709 bin 393 kişi...

Kayıp 1.5 milyar TL

Bu vesileyle ‘Bizde durumlar nedir?’ dedim ve Digiturk yetkililerini aradım. Sağ olsunlar, geniş bilgi verdiler. Yasa dışı spor yayınları nedeniyle, sadece bir sezonda yaklaşık kayıp, 1.3-1.6 milyar TL arasında... 2018 yılının ilk beş ayında spor içeriğini illegal yayınlayan 375, dizi-film içeriğini yayınlayan 37 siteyle ilgili engelleme kararı alınmış.

Derbi maçını kaçak izleyenler

Hakkında erişim engelleme kararı alınamayan ya da verimli bir iş birliğine yanaşmayan sosyal medya platforlarından sadece birinde, son Fenerbahçe-Beşiktaş derbi maçının tek bir hesaptan 212 bin 300 tekil kişi tarafından izlendiği mahkeme tarafından tespit edilmiş. Digiturk, “Tek başımıza bir yere kadar” diyor ve “Futbol ile eğlence endüstrisi ve bu sektörlere emeği geçen taraflar da zarar görmektedir. Bu nedenle bu paydaşların hepsinin elini taşın altına koyması, topyekûn bir mücadeleye dönüştüğünde, başarı şansı da artacaktır” şeklinde bilgi veriyor.