Gündem
18 Mayıs 2017 13:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:41

Devlet Opera'da kriz patladı! Yeni eser yok, turneler iptal!

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün büyük bir ekonomik krize girdiği ve tasarruf tedbirleri kararı aldığı ortaya çıktı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada, tüm il müdürlüklerine ödenek kullanımında elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, temizlik hizmet alımı gibi zorunlu giderler dışında harcama yapmamaları, yıl sonuna kadar yeni eser konulmaması, yeni turne yapılmaması talimatını verdi. Kriz festival programlarına da yansıdı. Ada, 8. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde ‘La Boheme’ ve ‘Aida’ adlı eserlerin programdan çıkarıldığını duyururken, tasarruf amaçlı olarak müdürlükler arasında bale dersi vermek üzere personel görevlendirilmemesi uyarısında da bulundu.

Kriz, Ada’nın tüm il müdürlüklerine gönderdiği yazılarla ortaya çıktı. 2017 yılı, 286 milyon 890 bin TL bütçesi olan genel müdürlük, ilk dört aylık harcamaları değerlendirdiği toplantıda alarm verdi. Yaklaşık iki buçuk yılda 24 idareciyi değiştiren Ada’nın Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun müdürlüklerine 11 Mayıs’ta ‘tasarruf tedbirleri’ konulu gönderdiği yazıda şunlar kaydedildi:

MEVCUT BÜTÇEYLE KARŞILANAMAYACAK

“Genel Müdürlüğümüz 2017 Mali Yılı bütçesinin değerlendirildiği toplantıda, ilk dört ayına ait harcamalar, gerçekleştirilecek yatırım projeleri ve festival giderlerinin mevcut bütçe ile karşılanamayacağı ve ödenek sıkıntısı yaşanacağı tespit edilmiştir. İlgi sayılı yazımızla göndermiş olduğumuz Maliye Bakanlığı bütçe uygulama tebliğinde de belirtildiği üzere tüm harcama birimlerinin kendilerine gönderilmiş olan Ayrıntılı Finansman Programında (AFP) belirtilen aylık ödeneklere uygun olarak harcamalarında öncelikli olarak elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, temizlik-büro hizmet alım hakedişleri vb gibi zorunlu giderleri karşılamaları; diğer gider türlerine ait ihtiyaçların ise kalan ödenekler dahilinde karşılanması gerektiği bildirilmişti.

YENİ ESER KOYMAYIN

Ek ödenek taleplerinin Maliye Bakanlığı tarafından genellikle uygun görülmediği, bu nedenle İl Müdürlüklerimizin yıl sonuna kadar mali açıdan sıkıntı yaşamamaları ve kamu zararıyla karşılaşmamaları için zorunlu olarak tasarruf tedbirlerinin alınması gerekliliği hâsıl olmuştur. Tüm İl
Müdürlüklerimizin ödenek kullanımında öncelikli olarak ilgili tebliğde belirtilen zorunlu giderler dışında harcama yapmamaları, yıl sonuna kadar yeni eser konulmaması; personel görevlendirmelerinin minimum düzeyde tutulması; yeni turne yapılmaması; AFP ödeneğini aşacak üretime/tüketime yönelik mal ve malzeme alımları, hizmet alımları, büro ve işyeri rmal/malzeme/makine/bilgisayar/yazıcı vb alımları, bakım ve onarım giderleri ile fikri hak alımları yapılmayacak, ek maliyet oluşturacak hiçbir iş ve işleme girişilmeyecektir.”

FESTİVALLERDEN PROGRAM ÇIKARMALARI

Ada, 11 Mayıs tarihinde gönderdiği yazıda da festivallerden çıkarılan programları duyurdu. Yazıda, “Genel Müdürlüğümüzce gerçekleştirilecek olan 8. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nce 10 Haziran 2017 tarihinde sahnelenecek olan ‘La Boheme’ adlı eser festival programından çıkartılmıştır. Ayrıca; Antalya Devlet
Opera ve Balesi Müdürlüğü’nce 23 Haziran 2017 tarihinde sahnelenecek olan ‘Aida’ adlı eserin festival programından çıkartılarak yerine aynı tarihte İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nce sahnelenmek üzere ‘Faust’ adlı eserin eklenmesine karar verilmiştir” denildi.