Politika
22 Kas 2023 08:51 Son Güncelleme: 22 Kas 2023 09:13

Devlet Bahçeli’nin çıkışı AK Parti’de nasıl yankılandı? ‘Aksi sürpriz olurdu…’

Gazeteci Nuray Babacan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yüzde 50+1'i savunan çıkışının AK Parti için "sürpriz olmadığını" yazdı. Gerekçe ise şöyle: "MHP kendisine her an ihtiyaç duyulacak bir yapıdan vazgeçmez. Hiçbir sorumluluğu olmadan, sistemin içinde edindiği pozisyondan memnun."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı seçilme şartı olan yüzde 50+1’in değişmesini istemeyen tavrının AKP’de nasıl yankı bulduğunu, gazeteci Nuray Babacan Gazete Pencere için kaleme aldı. AKP kulislerinde Bahçeli’nin çıkının “sürpriz olmadığını” kaydeden Babacan, AKP’de yüzde 50+1’in “küçük partilere mecbur bıraktığı” görüşünün hakim olduğunu söyledi.

Babacan’ın aktardığına göre yapılan yorumlarda, “Bahçeli’nin bu yaklaşımı bekleniyordu. Aksi sürpriz olurdu. MHP kendisine her an ihtiyaç duyulacak bir yapıdan vazgeçmez. Hiçbir sorumluluğu olmadan, sistemin içinde edindiği pozisyondan memnun. Bu mekanizmanın değişmesini istemeyeceği belliydi” deniliyor.

AK PARTİ’YE İYİ PARTİ MESAJI

Bahçeli’nin açıklamasının AK Parti’ye “İYİ Parti ile flört etmeyi bırakın, İYİ Parti sözcülerinin yaptığı açıklamaların ne anlama geldiğini biliyoruz” mesajı verdiği iddia ediliyor.

Yaşanan tartışmaların AK Parti’de “sistem krizi” olarak değerlendirildiğini de söyleyen Babacan, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin baştan yanlış kurgulandığı, ‘denge ve denetim’ sisteminin iyi kurulmadığı, büyük partileri küçük partilerin hegemonyasına mahkum ettiğini düşünen AKP’lilerin sayısı az değil. Ancak bunlar, ‘Zamanında biz söyledik, sözümüzü dinletemedik’ diyenler. Yani içerde ayrı bir hesaplaşma var” ifadelerini kullandı.

Nuray Babacan, yazısında AK Parti genel merkezi ile Saray arasında “hesaplaşma” olduğunu da ileri sürerek, “Cumhurbaşkanlığı’nda oluşan yapının, genel merkeze ve parti grubuna alternatif olması rahatsızlık yaratıyor” diye ekledi.