Gündem
15 Eki 2014 11:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:49

Dev ihaleden Karamehmet çıktı!

Tanap’ın boru ihalesini kazanan şirketler Çinli Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu oldu.

İhalenin sürprizi ise konsorsiyumlarda gizli. Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumundaki Noksel’in çoğunluk hissesi Çukurova Grubu ile Nokia Corporation, Finnish Fund For Industrial Co. Ltd. ve Başarı Yatırımlar San. Ve Tic. AŞ’nin elinde. 1987 yılında çelik boru imalatı yapmak için kurulan Noksel’in Yönetim Kurulu Başkanı ise Mehmet Emin Karamehmet. Çukurova Holding çatısı altındaki Noksel, İspanya'da bir çok altyapı yatırımını hayata geçiren bir firma.

İhalenin ayrıntıları ise şöyle:

*Şahdeniz 2 sahasından çıkartılacak doğalgazı Ardahan Posof’tan teslim alacak olan TANAP Boru Hattı Türkiye’yi Doğu-Batı yönünde bir uçtan bir uca geçerek Yunanistan-Türkiye sınırındaki Edirne İpsala’da Trans Adriyatik Boru Hattı’na bağlanacak.

* Ardahan’dan başlayıp Edirne’de bitecek TANAP bin 850 kilometre uzunluğunda olacak.

* Projenin Ardahan’dan Eskişehir’e kadar olan bölümündeki boruların çapı 56 inç, Eskişehir’den Edirne’ye kadarki bölümündeki boruların çapı 48 inç olacak.

* Hattın Çanakkale Boğaz Geçişi ise 19 kilometre uzunluğunda ve 36 inç çapındaki ikiz boru hattı sisteminden oluşacak.

* Boru hattında  yaklaşık 1 milyon 280 bin ton ağırlığında toplam 160 bin adet yüksek mukavemetli X70 tipi çelik boru ve bağlantı malzemeleri kullanılacak.

* İnşaat çalışması 2015 ilkbaharında başlayacak ve 2018’de tamamlanacak.

* ÇED Raporunda öngörülen toplam yatırım tutarı 10 milyar dolar.

* Borusan, projenin toplam çelik boru ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılayacak.

* Borusan’ın üçte bir pay sahibi olduğu konsorsiyumun kontratı toplam 420 milyon dolar tutarında.