Gündem
04 Şub 2015 15:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

Derya Sazak Yurt gazetesindeki krizle ilgili konuştu: İşten çıkarmaların nedeni...

Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, gazetede yaşanan krizle ilgili açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz ay ödenmeyen maaşlar sebebiyle gazetecilerin eylem yaptığı, bu hafta da beş gazetecinin işten çıkarılmasının ardından Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak konuştu.

bianet.org'a konuşan Sazak, işten çıkarma kararının kendisinin olduğunu, sebebinin ise sendika ya da gazetecilerin eylemi değil genel seçimlerin yapılacağı 2015’e “güçlendirilmiş bir yapı” ile girmek olduğunu söylüyor.

"İşten çıkarma kararı bana ait"

Sazak altı aylık genel yayın yönetmenliğinin ardından Genel Seçimlerin yapılacağı 2015 öncesinde değerlendirme yaptığı ve bazı değişiklikler yapmaya karar verdiğini ifade ediyor.

“Ağırlıklı olarak editöryel kadroyla çıkan bir gazeteyiz. İçeride tasarruf yaparak yeni bir ekiple 2015’i karşılamayı düşündüm. Türkiye seçime gidiyor. Çok sert bir döneme giriyoruz. Bu nedenle gazetenin yazı işlerini güçlendirmeliydim. Zayıf gördüğüm bazı birimler, bazı sayfalar vardı. Buradaki arkadaşların bir kısmı kendileri gitti, bazıları ise ben ayrılma kararı aldım. Nasıl ki birinin işe girme hakkı varsa, hakları verildiği müddetçe genel yayın yönetmeninin de böyle bir tasarruf hakkı var.”

"Gerçek tirajlarımıza okuyucuya ulaşıyoruz"

Temmuz 2014’te Yurt Gazetesi’ndeki mali olumsuzlukların farkında olarak işe başladığını söyleyen Sazak kendi döneminden önce de gazetenin ağır maddi sıkıntılar geçirdiğini hatırlatıyor.

“İşe başlarken Yalçın Erceber ile mali tablolara baktık. Hakikaten sıkıntılı bir tablo var. Matbaa gibi giderler çok yüksekken  gazete çok az reklam alıyor. Gazeteler aslında gerçek tirajlarının üzerinde, tiraj satın alarak ilan kotalarını kullanıyorlar.

“Ben 2015’te risk alarak gerçek satıl üzerinden okura ulaşmaya çalıştım. Aralık sonu itibariyle gerçek tirajımıza döndük, bu da günde 9-10 bin civarına denk geliyor. Ama bu durum içerideki ekonomik durumu da zorlaştırdı. Sıkıntıya düştük ve ücretleri son 2-3 aydır gecikmeli olarak ödemeye başladık.”

"Zor koşullarda altına gazetecilik yapıyoruz"

Bu durumun gerilim yarattığını belirten Sazak “Yurt çalışanları büyük özveriyle zorluktan çıkma konusunda yardımcı oldu” diyor. Bu gerilim sürecinde “düşmanca ifadelerle” bazı yayın kuruluşlarının Yurt ile ilgili haber yaptığını söyleyen Sazak şöyle devam ediyor:

“Gazete çıkmayacak diye haber yaptılar. Bu haberi yapan üç yayın kuruluşu var. Oda TV, ATV ve Yeni Akit. Ben o gün Ankara’daydım. Geciken maaşlar vardı, kısa zamanda hallolacaktı.  Arkadaşlarla da irtibat halindeydim. Beni beklemelerini istedim. Ancak sayfa sekreterleri üzerinden iş bıraktılar. Zor koşullarda, iyi gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Maaşları ödemeye başladık. Bu durumda gazete çıkarmamak demek gazeteye darbe vurmak değil mi?”

Tekrardan “İşten çıkarma kararının kesinlikle sendikayla ya da sendikal örgütlenme ile alakası yok” diyen Sazak sebebin gazetecilerin eylemi de olmadığını ancak böyle bir algı yaratıldığını ifade ediyor.