Gündem
25 Kas 2010 14:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:49

DERİN DEVLETLE PKK ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR MI? MİT'İN 2 NUMARALI İSMİ "TABULARI YIKIYOR"

MİT'de 41 yıl süreyle görev yapan ve teşkilatın 2 numaralı koltuğundan emekli olan Cevat Öneş ‘'Tabular Yıkılıyor'' adlı bir kitap yazdı.

Milli İstihbarat Teşkilatında 41 yıl süreyle görev yapan ve İstihbarattan sorumlu Müsteşar yardımcısı olarak teşkilatın 2 numaralı koltuğundan emekli olan Cevat Öneş, ‘’ Türkiye Ekseni-Tabular Yıkılıyor’’ adlı bir kitap yazdı Öneş’in kitabı 1 Aralık günü piyasaya çıkacak.
Yakın Plan Yayınları tarafından basılan 344 sayfalık kitapta, MİT eski Müsteşar Yardımcısı  Cevat Öneş; ağarlıklı olarak Kürt Meselesi ve Derin Devlet konularına değindi. Kitapta şu ana başlık ve konular göze çarptı:
- Türkiye'nin Kürt Meselesi nasıl ve hangi koşullarda ortaya çıktı? Devlet, Abdullah Öcalan'la görüşüyor mu? Görüşmelerde hangi konular, nasıl bir çerçevede değerlendiriliyor?
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ortaya attığı Tarihi Fırsat çağrısı neyi ifade ediyor? Ankara, Kürt Meselesi'nde hangi kritik aşamalardan geçti?
- Ortadoğu'da Türkiye ve İsrail eksenli politikaları şekillendiren parametreler neler? Bölge ülkelerinin Türkiye'nin Kürt Meselesi ile ilgisi ve ilişkisi hangi boyutta?
- PKK nasıl, ne zaman ve hangi koşullarda silah bırakır?  Devlet, bir terör örgütüyle masaya oturabilir mi? Kürt meselesinde çözümün anahtarı kimin elinde?  Derin devlet nasıl ortaya çıktı? Derin devletle PKK arasında bir ilişki var mı?

ÖNEŞ KİMDİR?
1942 yılında doğan Öneş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra MİT’e girdi. 1989-1991 yılları arasında MİT Diyarbakır Bölge Başkanlığı görevinde bulundu. Daha sonra Ankara’ya atandı ve Psikolojik İstihbarat Başkanı oldu. Ardından Almanya’da görev yaptı..
Şenkal Atasagun ve Emre Taner’in MİT Müsteşarlığı döneminde istihbarattan sorumlu Müsteşar yardımcılığı görevinde bulundu. O dönemde Şenkal Atasagun, Emre Taner, Sadi Sağdam, Miktat Alpay ile birlikte ‘’MİT’in A takımı’’ olarak nitelenen isimler arasında yer aldı. 2005’te emekli oldu. Öneş, demokratikleşme, Kürt sorunu, PKK gibi konularda, sık sık panellere katılıyor ve medyada da görüşlerini açıklıyor. (GAZETEPORT)