Gündem
08 Şub 2016 12:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:20

Der Spiegel'den Merkel yorumu: Erdoğan'dan hoşlanmıyor ama ona ihtiyacı var!

Almanya Başbakanı Angela Merkel Avrupa Birliği ülkelerine sığınmacı akınını engellemek için bir kez daha Türkiye'ye geliyor.

Der Spiegel yazarı Philipp Wittrock'un bu ziyarete ilişkin kaleme aldığı yazısında şu ifadeler dikkat  çekti: ''Merkel Erdoğan'dan hoşlanmıyor ama ona ihtiyacı var.''

18-19 Şubat 2016 tarihleri arasında toplanması planlanan Avrupa Birliği zirvesi öncesinde Merkel'in sığınmacı politikası konusunda kendisine yapılan eleştirileri engellemeye dönük bir ''ara muhasebe'' çabası içinde olduğu ve bugünkü ziyaretin de bu amaçla planlandığı belirtildi.

Berlin-Ankara arasında mekik dokuyan Merkel-Davutoğlu görüşmelerinin asıl gündemini sığınmacı krizi oluşturuyor. Avrupa Birliği ülkelerine sığınmacı olarak gitmek isteyenler açısından transit ülke konumunda olan Türkiye'nin 3 milyar avro karşılığında bu akını durudurması kararlaştırılmıştı. Ancak Davutoğlu'nun en son Merkel ile görüşmesinde bu rakamın yeterli olmadığı, Türkiye tarafının ''en az 5 milyar avro istediği'' basına yansımıştı.

Bugünkü ziyaretin sözü geçen bu pazarlıkla ilgili olduğu da basına yansıyan bilgiler arasında yer alıyor.