Gündem
15 Mayıs 2014 11:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:10

Der Spiegel'den ağır manşet: Cehenneme git Erdoğan!

Soma faciası ile ilgili Başbakan Erdoğan'ın 1800'lü yıllardan örnekler vermesi ve protesto edilmesi yurtdışında da büyük yankı uyandırdı.Erdoğan'a en sert tepkilerden biri de Der Spiegel'den geldi.

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde “Cehenneme git Erdoğan” başlığı kullanıldı. Maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikayesinin anlatıldığı haberde,” Bunlar kocası, kardeşi, oğlu veya amcasının haberini bekliyor: O hayatta mı?” ifadeleri kullanıldı ve Erdoğan’ı felaketi hafife almakla suçladı.
KAZA DEĞİL CİNAYET: Haberi, "Türkiye'de madende patlama: Perişan aileler daha kötüsünden korkuyor" başlığıyla veren İngiliz The Guardian gazetesi Soma'daki faciaya iki sayfa ayırdı. Başbakan Erdoğan'ın Soma'da "katil" ve "hırsız" sloganlarıyla karşılandığına işaret edilen haberde, kömür madeninin işletmecilerinin iktidar partisi ile bağlantısı olduğuna dikkat çekildi. Yüzlerce madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın, iktidar partisi ve Erdoğan'ın ailesini de kapsayan skandalların ve Erdoğan'ın yönetim sertleşen tutumuna karşı yükselen protestoların hemen sonrasında yaşandığına işaret edilen haberde, "Yöneltilen suçlamalardan biri 'eş-dost kapitalizminin' faciada payı olduğu. Ayrıca yerel idarecilerin güvenlik kurallarının tam olarak yerine getirilmesini ve düzgün çalışma koşullarının oluşturulmasını sağlayamadığı da iddia ediliyor" denildi.
The Guardian ayrıca, Erdoğan'ın facia ile ilgili açıklamalarında 19. Yüzyılda İngiltere'de yaşanan maden kazaları ile paralellik kurduğu da vurgulanarak, "Kömür madenlerinde bunlar normaldir" sözlerine de yer verdi.
Haberde "eş-dost kapitalizmi" ifadesine de yer veren The Guardian, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin sahibi Alp Gürkan'ın facianın meydana geldiği madeni "birinci sınıf bir çalışma yeri" olarak nitelediğine de dikkat çekti.
Haberde ayrıca, Elektrik Mühendisleri Odası yetkililerinin olayı "kaza değil cinayet" olarak nitelediği, maden işletmecilerini eski ekipman kullanmak ve ihmalle suçladıklarına da yer verildi.

"KIZGIN TÜRKLER SORULARINA YANIT ARIYOR": ABD'nin en etkili gazetelerinden The New York Times haberinde, "Maden Faciasının Ardından Kızgın Türkler Sorularına Yanıt Arıyor" başlığıyla verdiği haberinde, Soma ve Türkiye'nin her yerinde Başbakan Erdoğan ve AK Parti'ye karşı yükselen protestolara işaret edildi ve şöyle denildi:
"Facianın meydana geldiği madene en yakın kasaba olan Soma'da toplanan binlerce kişi, adı kurtarılan ya da ölü olarak çıkarılan madenciler listesinde bulunmayan yakınlarının akıbeti için endişe ile bekleyiş içinde."
Soma'da binlerce kişinin endişeli bekleyişi sürerken, öfkelerinin de büyüdüğü ve Erdoğan'ın protesto edildiği belirtilen haberde, AK Partie ilçe binasının da taşlandığına dikkat çekildi.
"Toprak altında sıkışıp kalmış yüzlerce madencinin yaşamından umutlar kesilirken, Türkiye'nin dört bir yanında da protestolar yükseliyor" denilen haberde, ailelerin yakınlarının yaşamlarına ilişkin sorularına yanıt arayışında oldukları da vurgulanıyor.
"ERDOĞAN SÜPERMARKETE SIĞINDI": İngiliz The Independent gazetesi de Soma haberinde, "madenciler kasabası" Soma'dan, Erdoğan'ın ziyareti sırasında hükümet karşıtı protestoların yükseldiğine işaret edildi. Protestoculardan "katil" ve "hırsız" sloganlarının yükseldiğine de dikkat çekilen haberde, hükümet karşıtı gösterilerin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye'ye yayıldığı belirtildi. Haberde Erdoğan'ın yükselen protestolar karşısında bir süpermarkete sığınmak zorunda kaldığı vurgulandı.
Haberde "Türkiye'nin çaresizlik kuyusu" ifadesine de yer veren The Independent, "İşçilerin aylardır elektrik trafolarındaki sorundan şikayetçi oldukları belirtiliyor" denildi. Türkiye'de kömür madenciliğinde "geleneksel olarak" üretkenliğin güvenlikten daha çok önemsendiği de ifade edilen haberde, işçi güvenliği standartlarına önem verilmediği belirtildi.
"ERDOĞAN MADEN ZİYARETİNDE HALKIN TEPKİSİYLE KARŞILAŞTI": İngiliz Financial Times gazetesi de, "Erdoğan, maden ziyaretinde halkın tepkisiyle karşılaştı" başlığıyla verdiği Soma haberinde, Başbakan'ın kızgın halk tarafından "yuhalandı"ğına dikkat çekti. "Trajedi, siyasi tartışma da başlattı" denilen haberde, ana muhalefet partisi CHP'nin Soma'daki madenlerde güvenli çalışma sorunlarıyla ilgili bir önerge verdiği, ancak reddedildiği de belirtildi.
Bir başka İngiliz gazetesi The Times da iki tam sayfa ayırdığı Soma'daki facia için, "Kurtarma ekipleri yüzlerce madenciyi kurtarmak için cehenneme iniyor" ifadesini kullandı. Türkiye'nin iş kazaları karnesinin kötü olduğunun hatırlatılması üzerinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "savunmacı bir tavır" takındığını söyleyen gazete "Trajedinin boyutu Erdoğan'ın uzlaşmaz siyasetine olan öfkeyi artırabilir. (DHA - Odatv)