Gündem
10 Kas 2011 14:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:59

DEPREMZEDELERE COP VE BİBER GAZI!

Bayram Oteli'nin enkazını yanında bakanlarla incelemeye gelen Vali, bir grubun protestosuna uğradı.

Bayram Oteli’nin enkazına yanında bakanlanla incelemeye gelen Vali, bir grubun protestosuna uğradı. Polis grubu, cop ve biber gazıyla müdahale etti.

5.6 büyüklüğündeki depremde çöken Van kent merkezindeki Bayram Oteli’nin enkazında, çeşitli illerden ulaşan ekiplerin de katılımıyla arama-kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Bölgede bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile beraberlerindeki Van Valisi Münir Karaloğlu, saat 11.00 sıralarında çalışmaları incelemek üzere Bayram Oteli enkazının önüne geldi.

Bayram Oteli enkazındaki kurtarma çalışmalarını izleyen 300 kadar depremzede, tam bu sırada bakanların yanındaki Vali Karaloğlu’nu görünce "Vali istifa" diye bağırdı. Bunun üzerine bakanlar Akdağ ile Yıldız, depremzedelerin yanına giderek onlarla görüşmek istedi. Kalabalıktaki öfkeli kişiler, "Vali Karaloğlu ’Deprem bitti, yıkılmayan evlerinize girebilirsiniz. Vali dediği için binalara girenler, yaşamlarını kaybetti" dedi. Kalabalığın Vali’ye yönelik tepkileri sürerken, bu kez Bakan Atalay, "Bir dakika beni dinleyin" dedi. Ancak kalabalık tepkisini sürdürünce bakanlar bölgeden ayrıldı.

Bakanlar ayrıldıktan sonra tepkilerini sürdüren kalabalıktakilere polis dağılmaları uyarısında bulundu. Dağılmamakta direnen yaklaşık 300 kişi polislerle de tartışmaya başladı. Kalabalıkla polis arasında başlayan tartışma, kısa sürede büyüdü. Bunun üzerine polis, kalabalığa müdahale etti. Polisler direnen kişilere biber gazıyla müdahale etti. Biber gazı, rüzgarın etkisiyle yayıldı ve enkazda çalışan arama- kurtarma ve sağlık görevlilerini de etkiledi. Olaylar daha fazla büyümeden yatıştı.

24 BİNADAN 23’Ü BOŞTU
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, gece meydana gelen depremin, bir önceki depremden bağımsız, müstakil olduğu yönünde uzman görüşü bulunduğunu belirtti. Atalay, şöyle konuştu:

’Bu deprem, merkez üssü burası olduğu için daha fazla hissedildi. Genel olarak, buradaki valimiz de dahil, deprem anında burada olan bütün arkadaşlarımız, önceki depreme göre, bunun şiddetinin daha fazla hissedildiğini söylüyorlar. Biraz daha yüzeyde bir deprem. Ve toplam çöken, enkaz haline gelen bina sayımız 25’tir. Sevindirici olan bu 25 binadan, 23’ünün zaten oturulmuyor olması.

Yani boş. Yani yıkılan diğer 23 bina boş. Sadece bu iki otel oturulan yerler. Ve bunlarda da enkaz çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar 7 vatandaşımız, burada hayatını kaybetti. Ama 27 vatandaşımız da canlı olarak, yaralı olarak çıkarılmış oldu. Son durum budur. Gördüğünüz gibi, bu büyük otel enkazında, çok sayıda ekip çalışıyor. Bütün çabamız yine, vatandaşlarımızın buradan canlı olarak çıkarılması ve bu sayıyı artırmak. Bu yönde çalışma sürüyor.’’

Bu iki otel dışındaki diğer çöken binaların hasarlı görüldüğü için oturulmadığını ifade eden Atalay, bunların dışında enkaz altında kalan vatandaşın bulunmadığını söyledi. Köylerde de enkaz altında kalan vatandaşın bulunmadığını bildiren Atalay, ’’Köylerimizde bazı evlerde hasar var. Ama can kaybı yok. Bu iki enkaz üzerinde yoğunlaştık. Bütün gücümüzle çalışıyoruz’’ dedi. Bir gazetecinin, ’’Bayram otelinin enkazında kaç kişi olduğu tahmin ediliyor’’ sorusu üzerine Atalay, şunları kaydetti:

’’Onu tahmin edemiyoruz. Değişik sayılar veriliyor. Otel sahiplerinin verdiği sayılar var. Ama MOBESE görüntülerinde, bazı kişilerin dışarı çıktığı görülüyor. Dolayısıyla o manada kesin sayıyı enkaz kalkmadan vermek istemiyoruz. Yanlış bilgi vermek istemiyoruz. " Atalay, dünkü depremin ardından  yeni çadır kentlerin kurulacağına işaret ederek, sürekli yeni çadırlar geldiğini, bu konuda bir eksiklik hissedilmeyeceğini vurguladı.

Bir gazetecinin, ’’Yıkılan otellerden biri hasarlıymış ve valilik oturulabilir raporu vermiş. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz’’ sorusuna Atalay, ’’Bu tür spekülatif şeylere güvenmemek lazım. Burada kesin hasar tespitleri yapılmamıştır. Ön hasar tespitleri yapılmıştır. Teknik elemanların yaptığı tespitleri de inceliyorum. Bu depremin yeni bir deprem olduğu yönünde uzman görüşü var’’ yanıtını verdi.