Gündem
22 Mayıs 2011 14:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:22

DEPREM DEDE UYARDI! SİMAV'DAKİ DEPREMİN ŞİDDETİ 5.9 AMA...

Deprem Dede olarak tanınan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Simav depreminin büyüklüğünün 5.9 ama şiddetinin 8 olduğunu söyledi.

Işıkara "İlçede yapılaşma çok kötü. Buna rağmen Simav çok şanslı. Deprem en az hasarla atlatılmış" dedi

‘Deprem Dede’ olarak tanınan, Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kütahya’nın Simav ilçesinde 19 Mayıs gecesi meydana gelen depremin büyüklüğünün 5.9 ama şiddetinin 8 olduğuna dikkati çekti. Depremin ardından kurulan çadırkentte incelemelerde bulunan Prof. Dr. Işıkara, depremin büyüklüğünün 5.9’dan fazla olduğuyla ilgili çok sayıda dedikodunun ortalıkta gezdiğini belirterek, "Depremin büyüklüğü 5.9 ama Simav’da şiddeti 8’dir. 5.9 büyüklük ortaya çıkan enerjidir, 8 olan ise şiddettir. Örneğin Marmara Depremi’nde ortaya çıkan enerji 7.4, şiddetiyse 10’dur. Bu ikisini ayırmamız lazım" diye konuştu.

‘Okulları yeniden yapın’

İlçede incelemelerde bulunduğunu dile getiren Işıkara, "Okul binalarında zarar gördüm. İlçedeki okullar yıkılmalı ve yeniden inşa edilmeli. Simav’da yapılaşma çok kötü. Buna rağmen Simav çok şanslı. Deprem en az hasarla atlatılmış. Vatandaşlarımız incelemenin ardından hafif hasarlı evlere girsin. Diğerlerine kesinlikle girmesinler. Bu deprem bitti, yenisinin ne zaman olacağını bilemeyiz. Ancak kimse uzmanların verdiği raporların aksine, bilirkişi marifetiyle hasar raporunu değiştirmesin. Bu çok yanlış. İnsanlarımız sorumlu olsunlar" dedi. Işıkara çadırkentte tuvalet ve banyo ihtiyacı bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

"İki kişiye bir çadır lüks olur, dört kişiye bir çadır verilmeli ama burada ‘4 aileye bir çadır verilir’ şekilde yanlış anlaşılma olmuş. Bazı aileler komşularıyla, yakınlarıyla aynı çadırda kalmak istemiş. Bunlar kendi istekleri. Dışarıda da ’Çok aileye tek çadır verilmiş’ diye anlaşılmış. Böyle bir durum yok. Kızılay’ın çadır problemi yok. Çadırı, gerçek ihtiyaç sahibine vermek lazım. Bu bazen istismar ediliyor. Buna dikkat edilmesi lazım."

Simav yeniden kuruluyor

Işıkara ilçedeki yapılaşmanın çok kötü olduğuna işaret ederken, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de Simav’ın yeniden kurulacağını söyledi. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Çiftçi, şimdiye kadar 802 tane oturulamaz bina, 53 acil yıkılması gereken ve 14 de yıkılmış bina tespit edildiğini anlattı. Tapu Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle de Simav’daki Hazine arazilerinde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çiftçi, "Bu planlama bir iki ay içerisinde hazır olacak. Daha sonra TOKİ’ye ne kadar yeni bina yapılması gerektiği yönünde öneride bulunacağız. Şehir planlamasına uygun belki yeni bir Simav oluşturulacak" dedi.