Gündem
23 Mayıs 2024 07:56 Son Güncelleme: 23 Mayıs 2024 07:56

Deprem bölgesinin en çok kazananı oldu! Bir yılda 10 milyar…

Kahramanmaraş merkezli büyük deprem sonrası yapılacak konutların ihaleleri bilindik şirketlere dağıtılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Malatya Yeşilyurt ilçesinde 7 milyar 200 milyonluk deprem konut ihalesi alan Nevzat Özülke’nin şirketine 2 milyar 800 milyonluk bir ihale daha verildi. Eski bakanlardan Erdoğan Bayraktar'ın aile dostu olan Özülke, aynı zamanda Bayraktar'ın oğullarının da ortağı. Özülke, bir yılda tam 10 milyarlık ihale kazanarak pastadaki en büyük dilimin sahibi oldu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, 6 Şubat’ta Türkiye’yi sarsan büyük deprem 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. TOKİ, daha enkazda yaralılar çıkartılırken bir biri ardına ihaleler yapmaya başladı. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, ve Malatya’daki konut ihalelerini kazanan şirketlerin hep aynı olması dikkatlerden kaçmadı. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın aile dostu ve oğullarının da iş ortağı olan Nevzat Özülke’nin Özülke İnşaat şirketi de bunlardan biriydi. 21b’ye göre pazarlık usulü yapılan ihalelerde, Malatya Yeşilyurt ilçesi İkizce Mahallesi’nde yapılacak iki etap konut ihalesi de Özülke İnşaat’a verilmişti. Bu iki etap inşaatının toplam ihale bedeli 7 milyar 200 milyon lira oldu.

YİNE MALATYA YİNE ÖZÜLKE!

Deprem bölgesine yapılması planlanan konut projelerinin ihaleleri bir bir tanıdık isimlere gidiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), depremlerin yıkıcı etkisini gösterdiği Malatya’da, 18 Nisan 2024’te 1130 Adet Konut, 10 Adet Dükkan İnşaatları İle Altyapı Ve Çevre Düzenlemesi ihalesi yaptı. Yaklaşık maliyeti 3 milyar 400 milyon olan ihale yine istenilen firmaya verilmek için yapılan 21b’ye göre pazarlık usulü yapıldı. İhaleye davet edilen sekiz şirket arasında Nevzat Özülke’nin sahibi olduğu Özülke İnşaat ile Maksem Yapı isimli şirketleri de oldu. İhale beklenildiği gibi 2 milyar 834 milyonluk teklifiyle Özülke’nin şirketlerinin oldu. Bir yıl önce Malatya’da 7 milyar 200 milyon ihale kazanan Özülke, son ihaleyle birlikte Malatya’da kazanacağı para 10 milyarı buldu. 10 Mayıs 2024’te imzalanan ihale sözleşmesine göre konutların teslim edilme tarihi ise 8 Mayıs 2025 olarak belirlendi.

TOKİ’NİN GEDİKLİSİ ÇIKTI!

Özülke İnşaat ve Maksem Yapı, daha önce de kamudan aldığı milyarlarca liralık ihaleleriyle de biliniyor. Özülke İnşaat bugüne kadar toplam 10 kamu ihale sözleşmesine imza attı. Söz konusu ihalelerin toplam bedeli ise 11 milyar değerinde. Maksem Yapı ise bugüne kadar 25 kamu ihalesi sözleşmesine imza attı. Maksam Yapı’nın aldığı ihalelerin toplam bedeli de yine 11 milyar lira civarında. İki şirketin kazandığı kamu ihalelerinin neredeyse yüzde doksanını TOKİ’den aldığı ortaya çıktı.

ÜÇ OĞLUYLA DA ORTAKLIK YAPTI!

1973'de kurulan Bayraktar İnşaat'a ait olan 2007'de kurulan Vatan Vakfı'nın başkanlığını Erdoğan Bayraktar yürütüyor. Bir dönem TOKİ Başkanlığı da yapan Bayraktar'ın TOKİ arazilerini kendi vakfına devredip inşaat yaptığı öne sürülmüştü. Bu vakıf bakanlar kurulu kararıyla vergiden muaf edildi. Bayraktar'ın iş yaptığı ortakları da dikkat çeken bir isimden oluşuyor. O isim de Özülke ve Maksem İnşaat'ın sahibi Nevzat Özülke. Bayraktar'ın oğlu Rahmi Bayraktar ve Özülke, Bulvar İstanbul Adres Atakent Evleri, A Live Ataşehir, Elysium Eli·t Koşuyolu gibi yüz binlerce liralık projeleri beraber yürüttükleri biliniyor. Öte yandan Özülke, Bayraktar’ın diğer oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar ile BMM Grup İnşaat isimli bir şirketin de ortakları arasında yer alıyor. Bayraktar’ın bir diğer oğlu Muhammed Oktay Bayraktar da Maksem Oğuz Kağan Adi ortaklık şirketinde Özülke’nin iş ortağı olarak gözüküyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hakkındaki yolsuzluk iddialarının ardından bakanlığı bırakmıştı.