Dünya
06 Eki 2022 12:26 Son Güncelleme: 06 Eki 2022 12:47

Denktaş'ın kemiklerini sızlatan konuşma! "KKTC'yi önce Erdoğan tanısın"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Doğuş Derya’nın yaptığı konuşma gündem oldu. Doğuş Derya, daha önce Türk askerine “tecavüzcü” demişti.

CTP milletvekili Doğuş Derya’nın, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşma, sosyal medyada gündem oldu.

Bugün Kıbrıs gazetesinin yayınladığı konuşmada Doğuş Derya, Türkiye’yi Yunanistan’ı provoke etmekle itham etti, Rumlarla birleşmeyi öngören Annan planını savundu.

KKTC’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC’nin tanınması için Birleşmiş Milletler’de yapılan hamlelere karşı çıkan Doğuş Derya, “KKTC’yi önce Erdoğan tanısın” dedi.

SİLAHLAMA KONUSUNDA YALAN SÖYLEDİ
Doğuş Derya, “ABD, Rum Kesimi’ne silah ambargosunu 2 yıl önce kaldırdı. Türkiye seçim dönemine girdiği için bunu şimdi tekrar gündeme getiriyor” dedi.

Ancak ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunu 17 Eylül 2022’de kaldırdı.

ABD, 2020’de Güney Kıbrıs’a, silah ve mühimmat harici askeri malzemelerin satılabilmesi için ambargoyu kısmen kaldırmıştı. Çelik yelek, ikmal kamyonu, yedek parça, üniforma, tıbbi malzeme, konserve yemek vs. satışını içeren bu hamle, Güney Kıbrıs’a silah satışını yasaklamaya devam etti.

Doğuş Derya’nın dediğinin aksine, silah ve mühimmat satışına ilişkin ambargonun kalktığı tarih 17 Eylül 2022 olarak kayda geçti.

“TÜRKİYE SİLAH GETİRDİĞİ İÇİN YAPIYORLAR”
Doğuş Derya, Türkiye’nin adaya silah getirdiğini ve bu sebeple Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin de silahlandığını iddia etti.

Cumhuriyet Meclisi konuşmasında Doğuş Derya, Türkiye’nin seçim dönemine girdiği için bu hamleleri yaptığını savunduktan sonra, “Adada hiçbir askeri üs istemiyoruz” dedi, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi gerektiğini ima etti.

DAHA ÖNCE TECAVÜZCÜ DEDİ, TERÖR ÖRGÜTÜNE YAPILAN HAREKATA KARŞI ÇIKTI
Aralık 2012’de yaptığı meclis konuşmasında Doğuş Derya, Türk askerine “tecavüzcü” dedi: “Kıbrıslı Türkler dışında acı çekenler de var. Kıbrıslı Rumlar, Ermeniler ve Maronitler de evsiz kaldı. Kayıplar verdi. Tecavüze uğradı.”

Gelen tepkilerin ardından özür dilemeyi reddeden Doğuş Derya, EOKA’nın ve Rum askerlerinin soykırım girişimine karşı Kıbrıs’a barış harekatı düzenleyen Türk askerine bir kez daha “tecavüzcü” dedi: “Ordular tecavüzü savaş silahı olarak kullanarak suçlar işlemiştir. 1974 öncesinde yaşananlarda da sonrasında yaşananlarda da siviller karşılıklı olarak askerlerin tecavüzüne maruz kalmıştır. Bu hem Türk askeri için hem de Rum askeri için geçerlidir. Barış ve birleşme için geçmişle hesaplaşmak gerekir.”

Doğuş Derya, 2018’de yaptığı Facebook paylaşımında, Türkiye’nin Suriye’deki terör örgütü PKK, YPG ve IŞİD’e karşı başlattığı Zeytindalı Harekatı’na karşı çıktı: “Kanla beslenen iktidarlar, barış yapmayı beceremezler. Savaşa hayır.”

“KKTC AVRUPA TOPRAĞIDIR”
Doğuş Derya, 1 Aralık 2021’de yaptığı Twitter paylaşımında, KKTC’nin bağımsız bir devlet değil, AB’nin bir parçası olduğunu savundu: “Kıbrıs'ın kuzeyi AB müktesebatı askıya alınmış bir Avrupa toprağıdır. Euro'ya geçmek için üniversiteler ile çalışma başlatmalı ve federal çözüm için müzakere masası kurulmalıdır. Sürüklenişimizi durdurmak için rotamızı Avrupa'ya çevirmek zorundayız.”

ERSİN TATAR: “TÜRK ASKERİ OLMASA SURİYE’DEN BETER OLURDUK”
KKTC, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Haber Global canlı yayınına katılarak gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Adada Türk askeri olmazsa çok kan döküleceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, AB’nin; “Adada Türkiye’ye yer yok” dediğini ifade etti.

Bu hiç kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bunun anlamı, Türkleri yok etmek ve adadan dışlamaktır. Burada Türk askeri olmasaydı, Suriye’den beter olurdu” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikilisine göre medeniyet anlayışının, Türkleri yok etmekten geçtiğini vurguladı.

Rumların niyetinin adayı Türklerle paylaşmamak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği destekle bütün dünyaya karşı mücadele yürütüldüğünü kaydetti.

Kıbrıs’ta eski sisteme artık dönüş olmayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir devlet olduğunu ve söz hakkını kullanacağını kaydetti.

Tatar “Lozan Antlaşması diyor ki, Kıbrıs’ta iki ayrı taraf vardır. İngiltere bu duruma sessiz kalıp hiçbir zaman görevini yapmadı. Rumlar katliam yaparken onlar seyretti. Tarafsız olmaktan ziyade, Rumları destekleyen bir tavır sergiledi. İngiltere hep seyirci ama ABD beni aşar. ABD, Türkiye Cumhuriyeti egemenliğinden rahatsız olabilir. Bizim arkamızda Türkiye Cumhuriyeti var” diye konuştu.