Medya
20 Mar 2017 09:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:34

Deniz Zeyrek ‘Atatürk’süz afişleri’ Genelkurmay'a sordu!

Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yıldönümü için TSK'nın hazırladığı Atatürksüz afişleri Genelkurmay'a sorduğunu yazdı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102’nci yıldönümü için hazırladığı afişlerde Atatürk’ün olmaması büyük tepki çekti.

Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek bugünkü yazısında ‘Atatürk’süz afişleri’ Genelkurmay’a sorduğu belirtti ve şöyle yazdı:

“Genelkurmay’a sordum. Atatürk’süz afişler konusunda bir yanıt alamadım. Ancak, kutlama töreninin videosunu izlemem önerildi. İzledim: Atatürk ve silah arkadaşlarına saygıyla başladı tören. Duvardaki ekrana yansıyan görsellerde bolca Atatürk fotoğrafı vardı. Hatta, mini konserde referandum sürecinde ‘hayır’ cephesinin yeniden popüler hale getirdiği ‘İzmir Marşı’ bile seslendiriliyordu.

Anlayacağınız, kapalı törende İzmir Marşı bile çalınmış.

Sokaklara, panolara asılan afişlerde ise Atatürk yok.”

“FOTOĞRAFINI KALPLERE KAZIMIŞ ZATEN…”

Zeyrek yazısını tarihten bir olayı aktararak şöyle sürdürdü:

“Çanakkale’den ve Atatürk’ün fotoğrafından söz açılınca aklıma, tarihteki bir fotoğraf sansürü olayı geldi.

Büyükelçi Sermet Atacanlı, “Atatürk ve Çanakkale’nin Komutanları” adlı kitabında aktarmıştı.

29 Ekim 1915 günü, Tasvir-i Efkar gazetesinde Mustafa Kemal’in portre fotoğrafı basılmak istenir. Sansür memuru fotoğrafı çıkarır ama Yazı İşleri Müdürü Abidin Daver, sansür memurunu atlatıp fotoğrafı basar. Resmin altına da Gelibolu’daki başarısı anlatılan Mustafa Kemal için “doğuştan yiğitlik ve kahramanlık harikaları ile temayüz etmiş Miralay Mustafa Kemal Beyefendi” ifadesi yazılır.

Enver Paşa ve istihbarat müdürü görünce küplere biner. Sansür memuru, üç gün hapsedilir. Gazete bir süre sonra bir bahane ile on gün kapatılır.

29 Ekim 1915 günü fotoğrafı sansürlenmek istenen Miralay ‘Mustafa Kemal Beyefendi’, tam 8 yıl sonra 29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyet ile fotoğrafını kalplere kazımış zaten.

Afişe ne hacet!”