Gündem
12 Şub 2023 09:59 Son Güncelleme: 12 Şub 2023 10:07

Deniz Baykal'ın cenazesi belli oldu

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Ankara'daki evinde 84 yaşında hayatını kaybetti. Baykal'ın vefat haberini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu duyurdu. Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal babasının vefatı ile ilgili açıklama yaptı. Deniz Baykal'ın cenaze töreni ne zaman nerede yapılacak belli oldu.

Antalya'da yaşayan ve uzun süredir sağlık sorunları ile mücadele eden 84 yaşındaki Deniz Baykal hayatını kaybetti. Baykal'ın vefat haberini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştı. 

Deniz Baykal'ın geçmiş yıllarda beynine pıhtı attığı biliniyor. Damar tıkanıklığı nedeniyle anjiyo olan Baykal'ın kamuoyuna yansıyan hastalık bilgileri bu şekildi. 

Baykal’ın ölüm nedeniyle ilgili henüz bir detay paylaşılmadı. Ancak kızı Aslı Baykal açıklama yaptı.  Baykal, "Babam bu sabah evinde uykusunda vefat etti" bilgisini verdi. Taziyeleri Ankara'daki evlerinde öğleden sonra kabul edeceklerini ifade eden Aslı Baykal, "Hepimizin başı sağ olsun" dedi.

Aslı Baykal ilerleyen saatlerde de cenaze töreninin detaylarını paylaştı. Buna göre, Deniz Baykal için 14 Şubat Salı günü saat 10:00'da CHP Genel Merkezinde ve 11:30'da da TBMM’de tören yapılacak.

Baykal'ın cenazesi öğle namazına müteakip Ahmet Hamdi Akseki Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığına defnedilecek.

 

SALI GÜNÜ MECLİS'TE TÖREN YAPILACAK

Beysukent'teki evinde 84 yaşında yaşamını yitiren Baykal'ın naaşı, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yakınları ve partililer tarafından evinden alınarak cenaze aracıyla hastane morguna kaldırıldı.

Ankara Milletvekili Levent Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türk siyasetinin duayeni önceki genel başkanlarımızdan Deniz Baykal, sabaha karşı evinde, yatağında vefat ediyor. Çok üzüntülüyüz. Ülkemizin bir yandan deprem nedeniyle çok ağır kayıplar verdiği bir dönemde Sayın Deniz Baykal'ın kaybı da yine ayrıca bizleri çok üzdü." diye konuştu.

Baykal'a rahmet dileyen Gök, "Hepimizin başı sağ olsun. Ailemizin aldığı karara göre salı günü Meclis'te yapılacak törenden sonra defnedilecek. Defin yeri ve saati ayrıca duyurulacak." dedi.

Ölüm nedeninin ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine Gök, "Evinde, yatağında uyurken vefat etmiş Deniz Bey. Bir müddet soğuk algınlığı yaşıyordu. Sanırım artık bedeni, geçirmiş olduğu o büyük rahatsızlığı buraya kadar taşıyabildi. Çok dirençliydi, çok mücadele etti. Sabaha karşı 05.00 civarında sevgili eşi vefat etmiş bulmuş." bilgisini verdi.

Levent Gök, salı günü düzenlenecek törene ilişkin de "Salı günü 11.30'da Meclis'te bir tören düzenleyeceğiz. Muhtemelen aile ya Antalya'ya defne götürecek ya da burada bir bakacaklar. Ona bir karar verecekler sonra duyururlar." diye konuştu.

Deniz Baykal'ın vefatı nedeniyle Beysukent'teki eve gelen eski CHP MYK üyesi ve Milletvekili Eşref Erdem de baş sağlığı dileklerini ileterek, "Üzüntümüz sonsuzdur. Türkiye'ye büyük hizmetler yapmış değerli bir arkadaşımızdı, dostumuzdu, bir yurt severdi." dedi.

DENİZ BAYKAL KİMDİR?

Deniz Baykal Antalya’da 1938 yılında doğdu. Babası Hüseyin Hilmi, annesi Feride Baykal’dır.

Deniz Baykal’ın asıl mesleği avukatlıktır. Baykal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. Amerika Birleşik Devletleri Colombia ve Berkeley üniversitelerinde 2 yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu.

Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayımlandı. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu. 15 (4), 16 (5), 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25 ve 26. Dönemde Antalya Milletvekili seçildi. Türkiye- Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyeliği, 37. Hükûmette Maliye Bakanlığı, 42. Hükûmette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükûmette Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevinde bulundu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Üyeliği yaptı. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babasıdır.