Televizyon
28 Mayıs 2015 09:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:36

Demirtaş'tan Kabe ve Diyanet resti: Kanıtlasınlar istifa ederim!

Selahattin Demirtaş, Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında açıklamalarda bulundu.

Demirtaş'ın açıklamalarının önemli satırbaşları şöyle:

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞIYLA İLGİLİ TARTIŞMALAR

İNANÇLI, MÜSLÜMANIM

HDP’nin İslam’a karşı olması dine karşı olması gibi bir yaklaşım asla olmadı. Asla böyle bir saygısızlığımız bu kadar çarpıtmalara rağmen düşünülemezdi. Bu, başbakanın bilinçli psikolojik baskısıdır. Seçim bildirgemizde inanç özgürlüğünü de tanımladık. Hepsi eşit hizmet almayı hak ediyor. Biz diyoruz ki Diyanet İşleri Başkanlığı sadece bir dine hizmet etmesin, bütün dinlere eşit hizmet sunsun. Devletten emir almasın özerk olsun. Ben kendimi inançlı Müslüman olarak tanımlıyorum. Buna rağmen neden meydanlarda bu kafirdir diye kampanya yürütüyorsunuz? Demirtaş din düşmanıdır açıklamaları seçmenin eğilimini değiştirmek içindir.

TAKSİM'DE 1 MAYIS'LA İLGİLİ AÇIKLAMALARI

BU İFTİRA KAMPANYASINI YÜRÜTENDEN KORKULUR


Taksim Kabe’mizdir dediğimi ortaya koysunlar istifa ederim. 1977 Taksim’inde 34 işçi burada öldürüldü, dolayısıyla anmayı burada yapmaları lazım dedim. Nasıl ki bir Müslümana Kabe’den başka yer gösteremezsiniz bunu da yapamazsınız ifadesini kullandım. Ülkenin başbakanı, Cumhurbaşkanı iftira kampanyasını yürüten birinden her şeyden önce korkulur.

(Sizin zerdüştlüğe eğiliminiz var mı sorusu üzerine) Zerdüştlük Ortadoğu'nun en yaygın dinlerinden biridir. Ben Müslümanım. Erdoğan'ın açıklamaları Zerdüştlük dinine inanan insanlara da hakarettir.

'KURAN SEÇİM MALZEMESİ HALİNE GETİRİLDİ'

HERKESTE RAHATSIZLIK UYANDIRDI

(Kürtçe Kuranı Kerim) Bizim rahatsız olduğumuz nokta meydanlarda bunu neden bir seçim malzemesi haline getiriyorsun. Sadece bizde değil herkeste rahatsızlık uyandırmıştır.

'DOMUZ ETİ YEDİ' MANŞETİ

ÇEVİRİ YAPARKEN ÇARPITMIŞLAR


('Domuz eti yedi' manşetleri) Hayır ben domuz eti yemedim. Alıntı yaptıkları alman gazetesinde de böyle bir şey yazmıyor. Çevirisini yaparken çarpıtmışlar. Toplumun bir kesiminin gözünde beni karalamak için yapılmış kara propagandadır. İslamiyeti Erdoğan'dan öğrenmiş değiller. Ortadoğu'da Araplardan sonra İslamiyeti ilk kabul eden kavimlerden biri Kürtler. Olup biteni herkes izliyor. Karalama yapıldı diye gruplar halinde AKP'ye girecek değiller.

'KIZKARDEŞİM BAŞÖRTÜLÜ'

BAŞÖRTÜSÜ HAKKI İÇİN YILLARCA MÜCADELE ETTİM


Başörtüsü mücadelesinin içinden gelen birisiyim, yıllarca mücadele ettim. Herkesin hakkını savunduk. Başörtülülerin de, Alevilerin de işkence görenlerin de... Herkese insan haklarını savunduk. Kızkardeşim başörtülü.

(Seçim bildirgesinde bulunan her gence 200 TL desteği) İstihdam problemini çözene kadar herkese genç yaşam kartı verilmeli buna da devlet tarafından aylık 200 TL yüklenmeli. Bu gençlerin hakkı.

ESKİ TÜRK FİLMLERİNE GÖNDERME

BAŞKANLIK SEVDALISI MAHO AĞA


(Mitinglerde eski Türk filmlerindeki karakterlere gönderme yapması) Maho Ağa başkanlık sevdalısı. Bilo da ona yaranabilmek için her şeyi yapıyor. Bilo'nun amacı Maho'nun Maho olarak kalması. Bu da başbakan figürüne uyuyor. Bir de Kibar Feyzo var.

HDP'NİN SEÇİM MİTİNGLERİ

KOCAELİ'NDE ÇOK ŞAŞIRDIM, MUĞLA İNANILMAZDI


Balıkesir mitingi çok coşkuluydu. Muğla'da mesela 5 bin kişi vardı, ama oralardaki coşku, heyecan inanılmazdı. Kocaeli'nde şaşırdım çok kalabalıktı, iş saatiydi ve kalabalıktı bu beni şaşırtmıştı. Hiç hayal kırıklığı yaşamadım. Türkiye'nin en kalabalık mitingini Kazlıçeşme'de yapacağız.

YALÇIN AKDOĞAN'IN HDP'NİN BARAJ ALTINDA KALMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALARI

UCUZLUK, AHLAKSIZLIK


Sürecin aktörü olmasa bile demokrasiye inanan kimsenin bu ifadeleri kullanmaması lazım. Bir partinin baraj altında kalması demokrasimizi güçlendirmez. Türkiye'nin önemli bir partisinin, çözüm sürecinin bir parçası olan partisinin parlamento dışında kalmasının Türkiye açısından yarar getirmeyeceğini herkes bilir. HDP'yi bir puanı düşürmek 9-10 puanı kendi hanelerine yazdırmak demektir. Bu ucuzluktur, ahlaksızlıktır.

AK PARTİ 'YLE KOALİSYON

HÜKÜMET KURMAYACAĞIZ, DIŞARIDAN DESTEK VERMEYECEĞİZ


Biz dışarıdan veya içeriden AKP'yle bir hükümet kurmayacağız. Biz de AKP'yle muhalefet yapalım diye seçimlere girelim demiyoruz. Bir sonraki seçimlerde iktidara hazırlanıyoruz. Öcalan'ın HDP'ye AKP'yle koalisyon kurun gibi bir yaklaşımı olmaz.

BAŞBAKANIN ONA 'SELAHATTİN DEMEYECEĞİM' SÖZLERİ

Selahaddin Eyyubi bugün yaşasa HDP'li olurdu.

HAKKARİ HAVAALANI AÇILIŞI
HER YERDE BİZ OLACAĞIZ KİBRİ İÇİNDELER:
Ben de Hakkari milletvekiliyim. Havaalanı açıldığı için çok mutlu oldum. Havaalanı iyi bir hizmettir, bizim rahatsız olduğumuz şudur: Havaalanı, yol yaptım, benden eşitlik adalet istemeyin' demek yanlıştır. Havaalanı yol yaparsın insanlar sana yine oy vermeyebilir. Bunlar 'Her yerde biz olacağız' diyorlar. Hakkari'de de sen olmayıver. Bana oy vermediniz nankörsünüz. Bu kibirli bir dil. 'En muhteşem benim niye bana oy vermiyorsunuz demenin siyasetin karşılığı olabilir mi? Hizmet senin görevin Hakkari, Van vergi vermiyor mu?

'OY İÇİN PKK BASKISI VAR' İDDİALARI

KAYMAKAMLAR KÖY KÖY DOLAŞIP OY YOKSA HİZMET YOK DİYOR


Olmuş olabilir diyorum. Kimse kimseyi tehdit etmesin orada bir sıkıntı var diyorsan dön kendine bak. Kaymakamlar köy koy dolaşıp oy çıkmazsa sana hizmet yok diyorlar.

'SELAHATTİN DEMİRTAŞ FENOMENİ HALİNE GELİR Mİ?'

DAVAMIZ POPSTARLIK MESELESİ HALİNE GETİRİLMEMELİ:


Bir karizma doğsun diye barajı aşmaya çalışmıyoruz. Bundan çok büyük mutluluk duymuyorum. Fenomen olma işi bizim niyetimiz değil. 'Lider olursa parti var' anlayışını kırmaya çalışıyoruz. Bunu bir popstarlık meselesi olarak almasınlar zorlu bir direniş mücadelesinden geliyoruz, beni var eden o mücadeledir.

YÜZDE 10 BARAJI

BARAJI AŞAMAZSAK İSTİFA EDERİM:


Barajı aşamazsak istifa ederim. Parti programımıza çok güveniyoruz.

NURETTİN DEMİRTAŞ'LA İLGİLİ İDDİALAR

AĞABEYİME 'SANA BURADA HAYAT HAKKI YOK' DEDİLER


(Nurettin Demirtaş'la ilgili polemikler yaşandı, PKK saflarında olduğu söyleniyor) Seçim kampanyasına ailelerimizi karıştırmanın alemi yok. Abim ailesinin yanında değilse, burada siyaset yapamıyorsa, bizim değil sizin suçunuzdur. 15 yılını hapiste geçirdi. Yine tutup içeri attınız. Yetmedi 30-40 yıla yakın hapis cezasıyla yargıladınız. Siyasete katılmak istedi, müsaade etmediler. 'Sana burada hayat hakkı yok' dediler. BM denetimindeki Mahmur Kampı'nda kaldı. IŞİD'in Şengal'de Mahmur'da katliamları oldu, ağabeyim de o sırada oralardaydı ve o direnişe katıldı. Uzun süredir görmediğim ağabeyim Erbil'de yaşıyor.