Gündem
12 Mar 2015 13:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:07

Demirtaş: Twitter'da Çekirdekçi Mısto'dan yararlanıyorum

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin sosyal medya ekibine verdiği röportajda Twitter'ı nasıl kullandığını ve kimlerle etkileşimde olduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yürüttüğü propagandayla özellikle genç kesimlerin ve sosyal medya kullanıcılarının büyük beğenisini toplayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin sosyal medya birimine bir röportaj verdi. Demirtaş, Twitter'da yaşadığı ilginç bir deneyimin sorulması üzerine ‘Çekirdekçi Mısto’yu anlattı: “Çekirdekçi Mısto, ben Mustafa Bey diyorum kendisine kısaca, onunla iyi bir elektriğimiz var. Toplumun nabzını çok da iyi tutan bir çekirdekçi. Zaman zaman mentionlarından yararlanıyorum.”

HDP Sosyal Medya ekibinin Selahattin Demirtaş ile yaptığı söyleşiden bir bölüm şöyle:

- Twitter'ı ne zaman kullanmaya başladınız?

2010 sonlarında açmıştım hesabımı.

- Neden Twitter'dasınız?

O zamanlar Twitter bu kadar yaygın kullanılmıyordu. Siyaset Twitter'la, Twitter da siyasetle bu kadar iç içe değildi. Buna rağmen, geniş bir mecra olacağı belliydi. Bir de, bizim gibi medya ambargosu altında olan bir siyasi hareket için bana çok cazip gelmişti, hızlı büyüyeceğini tahmin etmiştim. Bize de çok lazım olacağını o dönemler sezmiştim. Partiyönetimindeki arkadaşlara da hesap açmalarını önermiştim.

- Hesap açmadan önce ve ilk günlerde Twitter'a bakışınız nasıldı?

İlk kullanmaya başladığım günlerde, tahminlerin ötesinde geniş ve olumlu bir alan olduğunu gördüm. Bu giderek de arttı. Diğer sosyal medya araçlarını takip edemiyorum. Twitter'ı aşan bir alternatif oluşmadığı sürece daha uzun süre etkin bir sosyal medya aracı olarak da kalabilir.

- Twitter'ı ne sıklıkla kullanıyorsunuz?

Az kullanabiliyorum, iş yoğunluğunun da giderek atmasıyla takip etmek zorlaşıyor. Daha önceleri edilgen kullanımım fazlaydı, şimdilerde gün içinde toplasak ancak bir yarım saat bakabiliyorum. Biraz da özgün, spesifik gelişmeler olduğunda nabzı alabiliyorum. O tür durumlarda daha çok kullanıyorum. Hem seçim yoğunluğu, hem de örgütlenme çalışmalarının arttığı şu günlerde daha az kullanabiliyorum. Genelde telefondan giriyorum. Arabada tablet kullandığım da oluyor.

- Yararlı oluyor mu size Twitter?

Bir tür danışmanlık hizmeti alıyorum aslında. Birçok insan farkına varmadan danışmanlık yapıyor. Bazen bir tweet, bir saatlik bir konuşmanın kaynağını oluşturabiliyor. Danışmanlık ücreti isterler diye çok çaktırmıyorum. (Gülüyor.)

- Twitter'cılara ne söylemek istersiniz?

Zamanın çoğunu tüketen bir araca dönüşmemeli, bununla birlikte nitelikli kullanım gerekir. Tabi ki bir eğlence aracıdır, bu yönlü kullanılmasına karşı değilim, fakat büyük bir yönlendirme platformu olma özelliği kazanıyor Twitter giderek. Bu nedenle özellikle Twitter'ı etkili kullanan arkadaşlarımıza; çarpıtmalara, partimizi ve söylemlerimizi negatif yönlendirmeye çalışanlara karşı çok örgütlü hareket etmelerini öneririm.

Seçim döneminde her kullanıcı kendini bir uzman Twitter'cı gibi görmeli. Kim kendini HDP'li hissediyorsa ve aktif bir kullanıcısıysa mutlaka çok bilinçli bir şekilde kampanyalarımıza, çalışmalarımıza güç vermeli. Twitter'ı etkili kullanmak budur bence. Bir kişinin etkili kullanması, hedefe ulaştırmaz, bununla birlikte dünyanın her yerinden binlerce kişi aynı hedefe odaklanıyorsa, bunu TT olmak açısından değil, toplumu doğru bilgilendirmek yönüyle söylüyorum etkili olur. Twitter'ın seçim döneminde bütün medya araçlarımız içinde en etkili araçlardan biri olduğunun bilinerek kullanılmasını rica ediyorum.

- Twitter'da yaşadığınız ilginç deneyimlerden birini ya da takipleştiğiniz ilginç bir kişiyi sorsak?

Çekirdekçi Mısto, ben Mustafa Bey diyorum kendisine kısaca, onunla iyi bir elektriğimiz var. (Gülüyor.) Toplumun nabzını çok da iyi tutan bir çekirdekçi, öyle anlaşılıyor. Zaman zaman mentionlarından yararlanıyorum. Bu isim şimdi ilk anda aklıma geldiği için onu söylüyorum, onun gibi onlarca, yüzlerce arkadaşımız var. Bana çok yarayan öneriler, eleştiriler yazıyorlar. DM'den yazanlar da oluyor ama DM'yi çok tercih etmiyorum. DM'den yazışacak kadar gizli, özel bir şeyim yok, buna gerek de yok. Mentionların önemli bir kısmını da takip etmeye çalışıyorum ama yüzlerce geldiği için kaçırdıklarım oluyordur, arkadaşlar beni affetsin.