Gündem
22 Kas 2020 13:38 Son Güncelleme: 22 Kas 2020 13:46

Demirören'le Türkiye'de kumar artık serbest! Öyle oyunlar var ki...

Süper Zarla Kazan, Şans Bombası, Viking Hazineleri, Büyülü Yonca vb… Bunlar Milli Piyango’nun yeni oyunları. Hiçbirinde kazanan ulusal ölçekte bir çekilişle belirlenmiyor.

Milli Piyango’nun özelleştirilmesinden sonra devir işlemlerinin üzerinden 1 yıl geçmedi. Ancak sunulan hizmetlerdeki değişim net şekilde gözleniyor. Geçmişte ulusal ölçekte alınan biletlerin haftada 1 çekilişleri olur, yurttaş bir umut diyerek Milli Piyango biletleri satın alırdı. Ancak özelleşince işler değişti. Milli Piyango’yu işleten Şisal Şans, internet üzerinden oyun oynanabilen bir platform yarattı. Geçmişte “Çekelim bir tane” denerek keyfine oynanan kazı kazan, artık türlü versiyonlarıyla çevirimiçi hale getirildi. Milli Piyango’nun sitesinde “Kazı-Kazan Oyunları” başlığına tıkladığınızda karşınıza türlü isimlerle tam 24 adet oyun çıkıyor.

İşte BirGün’den Ozan Gündoğdu’nun haberi…

Kumarhanelerdeki slot makinelerinden esinlenilmiş bu oyunlara halkın büyük kısmı yabancı. Bu nedenle isteyenler önce parasız oynayabiliyor. Eğer oyuna yeterince adapte olunduysa paralı versiyonuna geçebiliyorsunuz. Kişisel bilgisayarınızın başında saatler boyunca binlerce lira harcayabilmek mümkün. Oyunlar incelendiğinde çay kaşığının arkasıyla kartonu kazıdığınız geleneksel Kazı-Kazan tarihe karışmış gibi duruyor. Yeni Milli Piyango’daki oyunlar içinde zar bile atılabiliyor. Örneğin, “Süper Zarla Kazan” adlı oyunun büyük ödülü 1 milyon TL olarak belirlenmiş.

Bu şekilde 24 çevirimiçi oyun tasarlanmış ve bu oyunlarda büyük ödüller 10 bin TL’den başlıyor, 1 milyon 200 bin TL’ye kadar çıkıyor. Oyunların isimleri de son derece ilgi çekici; Süper Zarla Kazan, Kazandıran Slingo, Şans Bombası, Yaz Neşesi, Viking Hazineleri… Hiçbiri ulusal ölçekte oynanmıyor, hesabınıza yatırdığınız parayla sadece size özel tasarımları bulunuyor.

YENİ MİLLİ PİYANGO KİMİN?

Milli Piyango’nun sahibi Türkiye Varlık Fonu. Ancak işletmesi 10 yıllığına Şisal Şans İnteraktif Hizmetler ve Şans Oyunları Yatırımları’na kiralanmış durumda. Yani işletmeci kuruluş Şisal Şans, ancak denetimi Türkiye Varlık Fonu üstleniyor. Şisal Şans ise Şans Dijital ve İnteraktif Hizmetler Teknoloji Yatırım A.Ş. ve İtalyan Sisal S.p.A şirketlerinin ortaklığından oluşuyor. İtalyan Sisal zaten büyük bir şans oyunları devi. Ancak İtalyan Sisal’ın Türkiye’deki ortağı konumundaki Şans Dijital ve İnteraktif Hizmetler şirketi tanıdık bir isme ait. Yazılı medyada Hürriyet, Milliyet, Posta, Fanatik gazetelerinin de sahibi olan, Kanal D, CNNTurk gibi TV kanallarını da bünyesinde bulunduran Demirören Holding, Şans Dijital’in de sahibi.

 

DEMİRÖREN’DEN SORULUR!

Milli Piyango özelleştirilmeden önce de ürün çeşitliliğini artırmıştı. Ancak Süper Loto, Şans Topu, Milli Piyango gibi oyunlar ulusal çapta haftada ancak 1 kez oynanabilen, bilet almak için sokağa çıkılması gereken geleneksel oyunlardı. Fakat özelleştirmeden sonra ulusal ölçekte değil, tıpkı bir kumarhaneye gitmişsiniz gibi, tek başına saatlerce oyun oynanabiliyor. Üstelik sadece bu değil, spordaki bahis oyunlarını da işleten aynı şirket. Demirören Holding bir diğer yandan İddaa ve Misli.Com’u da elinde bulunduruyor. Başka bir ifadeyle Türkiye’de ‘yasal’ bir şans oyununu Demirören’e para kazandırmadan oynamanız imkânsız. Holding’in yönetim kurulu başkanı olan Yıldırım Demirören’in eski Futbol Federasyonu Başkanı olması, Milli Piyango’yu denetleyen Türkiye Varlık Fonu’nun başındaki isim olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aynı zamanda Yıldırım Demirören’in kızı Yelda Demirören’in nikah şahidi olması, Yıldırım Demirören’in dünürünün aynı zamanda ATV-Sabah Grubu’nun da sahibi olan Orhan Cemal Kalyoncu olması Yeni Türkiye’nin dikkat çekici ilişkiler ağını gün yüzüne çıkarıyor.