Medya
28 Nis 2012 16:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:35

DEMİRÖREN'İ GAZİANTEP SORUŞTURMASINDA BAŞBAKAN KORUYOR! BARANSU'DAN BOMBA İDDİA!

Mehmet Baransu, şike davasının perde arkasındaki sarsıcı gelişmeleri köşesine taşırken çok konuşulacak iddialarda bulundu...

Taraf yazarı ve muhabiri Mehmet Baransu köşesine taşıdığı kulislerde şike soruşturmasına yönelik çarpıcı iddialarda bulundu.

TFF ŞİKEYİ AKLAMAK İÇİN YENİ BİR FORMÜL ARIYOR

Baransu, TFF'nin Yıldırım Demirören başkanlığında yaptığı hesaların boşa çıktığını, Etik Kurulu raporunda Fenerbahçe'nin 4 maçta şike yaptığının saptandığını yazdı. Taraf yazarı TFF'nin bu nedenle zor durumda kaldığını şikeyi aklayacak yeni bir formüş arayışında olduğunu iddia etti.

DEMİRÖREN'İ BAŞBAKAN'IN NÜFUZU KORUYOR!

Göksel Gümüşdağ'ın Demirören'i iktdarla olan bağlantılarını kullanarak TFF başkanlığına hazırladığını ve bunu başardığı kaydeden Baransu, Demirören'in Gaziantepspor soruşturmasında sobelendiğini savundu. "Savcılık ve maliye Tabata ve İsmail Köybaşı transferini inceliyor. Aldığım bilgiye göre de her iki birimde de Demirören’i soruşturmaya dâhil edecek önemli bilgilere ulaşılmış." diyen Baransu, Başbakan Erdoğan'ın Demirören'in arkasında durması nedeniyle yetkililerin gerekeni yapmadığını iddia etti.

İşte Mehmet Baransu'nun "TFF acil bir çıkış arıyor" başlıklı yazısı:

Türkiye Futbol Federasyonu Etik Kurulu’nun şike soruşturmasıyla ilgili önceki gün nihai raporunu yönetime sunması deyim yerindeyse tam bir bomba etkisi yarattı. Spor kamuoyu, raporla şike ve teşvikin aklandığı yorumlarını yapmasına rağmen, kamuoyuna açıklanan iki sayfalık metnin satır aralarında şike ve teşvik yapıldığı açık bir şekilde görünüyordu.

DEMİRÖREN ŞİKEYİ AKLAMAK İÇİN GELDİ AMA HESAPLAR TUTMADI

Soruşturmayı ilk günden itibaren takip eden gazeteci olarak, önceki gün Federasyon’dan ve Etik Kurulu’na yakın isimlerden bilgi aldım. Raporla ilgili şunu diyebilirim: TFF Başkanlığı’na Yıldırım Demirören’in getirilmesiyle birlikte, şike soruşturmasının kapatılacağı kamuoyunun büyük bir bölümünde dile getirilmişti. Demirören de bu soruşturmayı kapatmak için göreve talip olmuştu.

Etik Kurulu, şikeyi kapatmak için aldığı görevi önceki gün açıklanan raporla “kısmen” yerine getirdi. Kısmen diyorum çünkü beş ay önce açıkladığı ilk raporda Aziz Yıldırım’ı suçlu bulan ve şikeye karıştığını tesbit eden kurul, ikinci raporda Yıldırım’ı akladı.

Peki, değişen neydi?

SPORUN YÜZKARASI GÜMÜŞDAĞ, SİYASİ BAĞLARIYLA DEMİRÖREN'İ TFF BAŞKANI YAPTI

Aslında değişen şeyi kamuoyu çok yakından takip etmişti. Sporun yüzkarası olarak nitelendirdiğim Göksel Gümüşdağ, Yıldırım Demirören’in elinden tutmuş ve TFF adaylık sürecinden hemen önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın evinde fotoğraf verdirtmişti. Siyasetçilerden aldığı güçle Demirören başkanlığa seçildi. Görevi ise bu soruşturmayı kapatmaktı.

DEMİRÖREN ETİK KURULUNU YENİ DÜZENLEMEYLE KUŞATTI

Demirören ve ekibi göreve gelir gelmez bazı değişiklikler yaptı. İlk ve en önemli değişiklik şuydu; “Yönetim gerek görürse Etik Kurulu raporunu Disiplin Kurulu’na sevk eder” kararı çıkarttılar. Bu değişiklikle amaçlanan şuydu; “Etik Kurulu tertemiz bir rapor verecek ve şike, teşvik olmadığını belirtecekti.” Yönetim de “Bakın şike-teşvik bulunamadı, raporu Disiplin Kurulu’na sevk etmeye gerek yok” diyerek kulüpleri aklayacaktı. Ancak, önceki gün açıklanan rapor oyunu kısmen bozdu.

"FENERBAHÇE 4 MAÇTA ŞİKE YAPTI TRABZON TEŞVİK VERDİ"

Raporda Fenerbahçe’nin dört maçta şike ve teşvik yaptığı, Trabzonspor’un ise bir maçında teşvik girişiminde bulunduğu belirtildi.

Temiz raporu bekleyen ancak ters köşeye yatan Demirören ve yönetimi bu gelişme üzerine perşembe akşamı alelacele Antalya’da Gloria Golf Otel’de kampa girdiler. Pazara kadar da kampta kalacaklar. Raporu değerlendirip, bu durumdan nasıl çıkacaklarını, olayı nasıl kapatacaklarıyla ilgili yol haritasını belirleyecekler. Önlerinde iki yol var.

FENERBAHÇE KÜME DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

Öncelikle disiplin talimatı değiştirilmediği için bu durumda Fenerbahçe dâhil diğer kulüpler küme düşecekler. İşte bunu önlemek için disiplin talimatını değiştirmenin yolunu arayacaklar. Küme düşmeyi kaldıracaklar. Ardından da puan silmeyle durumu kurtarmaya çalışacaklar. Burada da karşılarına bir sorun çıkıyor. Play-off’lar devam ettiği için ve göreve gelme nedenleri bu soruşturmayı kapatmak olduğundan, puan silmeye de yönetim yanaşmayacak gibi.

Bu durumda da Etik Kurulu’nun raporunu görmezden gelip, ilk hafta aldıkları karar gereği, raporu Disiplin Kurulu’na göndermeyebilirler. Burada Demirören ve ekibi bir sorunla karşılaşacak. Eğer rapor gönderilmez ise bu kez haklarında “görevi kötüye kullandıkları” için dava açılacak. Hapis cezası alma ihtimalleri de yüksek.

Peki, UEFA bu yeni durum karşısında ne yapacak?

UEFA öncelikle Demirören ekibinin nasıl bir karar vereceğini bekleyecek. Puan silme cezası verilirse, Fenerbahçe CAS’tan davayı çektiği için, iyi niyet göstergesi olarak verilecek cezada indirim yapılacak. Fenerbahçe’nin iki yıl kupalardan men edilmesi kararı alınabilir. Aksi halde, olay kapatılırsa, UEFA çok ağır bir karar verecek. Fenerbahçe’yi sekiz yıl kupalardan men edebilir. CAS’tan dava çekildiği için bu ceza dört ya da beş yıla düşürülebilir.

Etik Kurulu raporunda dikkat çeken bir nokta daha var. Kurul, şike ve teşvik olayını Fenerbahçe yöneticileri İlhan Ekşioğlu ve Ali Kıratlı üzerine yıkmış gibi görünüyor. Bu durumda her iki ismin de konuşma ihtimali var. Ayrıca, bu iki ismin şike ve teşvik görüşmelerinin ardından Aziz Yıldırım’a bilgi veren telefon konuşmalarını Demirören yönetiminin ve Etik Kurulu’nun nasıl açıklayacağı da ayrı bir tartışma konusu.

DEMİRÖREN SORUŞTURMASINDA DELİLLER TAMAM, BAŞBAKAN'IN İCAZETİ BEKLENİYOR

Son söz olarak şunu söyleyeyim. Yıldırım Demirören’in Federasyon Başkanlığı görevini uzun bir süre yürütmesi de imkânsız gibi. Gaziantepspor’la ilgili Antep’te yürütülen soruşturmanın her an Demirören’e sıçrama ihtimali var. Savcılık ve maliye Tabata ve İsmail Köybaşı transferini inceliyor. Aldığım bilgiye göre de her iki birimde de Demirören’i soruşturmaya dâhil edecek önemli bilgilere ulaşılmış. Demirören’i, Başbakan Tayyip Erdoğan koltuğa oturttuğu için, incelemeyi yapan Maliye müfettişleri de savcılık da Başbakan’dan gelecek işareti bekliyor olabilir. Erdoğan’ın ne kadar daha Demirören’in arkasında duracağı ise ayrı bir merak konusu. Siyasetin bu kadar futbolun içerisine girdiği ve futbolun bu denli kirlendiği bir ortamda karar vermek de zor olacak gibi görünüyor. Durum, 3 Temmuz’dan daha kötü bir noktada.