Polemik & Kulis
16 Oca 2020 09:08 Son Güncelleme: 16 Oca 2020 09:42

Demirören Medya bu olayı konuşuyor! Skandal mı, vefasızlık mı?

Demirören Medya Grubu'na bağlı olarak hizmet veren DHA'da skandal mı vefasızlık mı dedirten bir işleme imza atıldı.

Demirören Haber Ajansı (DHA), 2007’de emekli olup hak ettiği kıdem-ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti ödenmeden çalışmaya devam eden ve 2017’de işine son verilen ancak açtığı İşe İade davasını kazanıp, göreve başlattığı Mersin Büro Şefi Ali Ekber Şen’i icraya verdi. Sebebi ise bir hayli şaşırtıcı...

1999 yılında Hürriyet Haber Ajansı ve Milliyet Haber Ajansı’nın birleşmesi ile Doğan Haber Ajansı (DHA) olan 2018’te Demirören Grubu’na satılarak Demirören Haber Ajansı ismini alan DHA’da, bu güne kadar benzeri görülmemiş bir uygulama yaşandı. 1991 yılından itibaren Mersin Büro Şefliği görevini yürüten Şen, 2007’de emekli oldu. Şen’in çalışmasında devam kararı alan şirket, hak ettiği kıdem-ihbar tazminatı ve yıllık izin ücretini ödemedi. Demirören Grubu’nun şirketi satın almadan önce 2017’de birçok kentte yaşanan işten çıkarma furyasından yılların basın emekçisi Şen de nasibini aldı.

Mesleğinin en verimli döneminde işinden haksız atıldığını öne süren Sürekli Sarı Basın Kartı sahibi Şen, Mersin 2’nci İş Mahkemesi’nde açtığı ‘İşe İade’ istemli davayı kazandı. Mahkeme Şen’in, işine son verildiği pozisyonda işe iade kararı verirken, buna uymaması durumunda 6 brüt, 4 net maaş ödemesine hükmetti. Yerel mahkemenin kararı Adana Bölge İdare Mahkemesi 7’nci Hukuk Dairesi’nce de incelenerek onanarak kesinleşti.

Bunun üzerine DHA, Şen’e gönderdiği ihtarname ile 30.07.2019 tarihi itibariyle Mersin Bürosu’nda görevine başlattığını bildirip, işe davet etti. Şen, davet üzerine belirtilen tarihte iş yerine giderek işe başladı. Ancak, şirket aradan geçen yaklaşık 5 aylık sürede gazetecinin mahkeme kararıyla verilmesi gereken haklarını iade etmedi. Büro Şefi yetkisi verilmeyen Şen’e, haber geçmesi için Yurt Haberler Servisi(YHS) şifresi, şirket mail hesabı açılmadı. Ayrıca, ofis anahtarı ve daha önce haber takibi için kendi kullanımındaki araç teslim edilmedi. Şen, maaşının ödenmesine rağmen mahkeme kararını yerine getirmeyen DHA merkezine 4 ihtarname çekerek işe iade koşullarının yerine getirilmesi talebinde bulundu. Gazeteci Şen, tüm yasal girişimlerinin yansıra DHA Genel Müdürü Kubilay Günbek ile de telefon aracılığıyla iletişime geçerek, sorunun çözümünü istedi. Ancak, yaptığı tüm girişimlere rağmen şirket işe iade koşularını yerine getirmedi.

İCRA TAKİBİ BAŞLATILDI

DHA, hiçbir yetkisini vermeyerek işe iade koşullarını yerine getirmediği gazeteci hakkında icra takibi başlattı. Mersin 1.İcra Dairesi’nin 2019/12606 Esas numaralı dosyada, şirket Şen’e emekli olduğu 2007’de ödemeyerek işine devam ettirdiği ve 2017’de ise işine son verirken kendisine ödediği kıdem-ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti alacağını kapsayan 98 bin 743 TL 43 kuruş için icra işlemi başlattı. 04.11.2019 tarihli ilamsız takiplerde ödeme emrinde borcun sebebi, ‘İse iade kararı sonrası kıdem-ihbar tazminatı-yıllık izin iadesi’ olarak belirtildi.

30 yılını verdiği şirketin hakkında icra takibi başlatmasıyla şok olan Şen, avukatı aracılığı ile yasal işlem başlatınca icra işlemi durduruldu. Gazeteci Şen, işveren şirkete gönderdiği 5’nci ihtarnamede ise ‘İşe iade’ koşullarını yerine getirmemesi üzerine büroya gitmesinin bir anlam taşımadığını bildirip, bu nedenle Mersin 7’nci İş Mahkemesi’nde 19.12.2019’da yeni bir dava açtı.

SEN MİSİN BÜRO KAPANMASINI ELEŞTİREN

DHA yönetimi 01.12.2019 tarihinde şok bir kararla 1991 yılında kurulan Mersin Bürosu’nu kapattı. Şen, bu durumu aynı gün kişisel Facebook hesabından, “Büro kapatma kararını kim aldıysa lanetliyor ve kınıyorum. Bu kararı alanları tarih affetmeyecek. Yuh olsun size” şeklinde eleştirdi.

ŞAŞIRTAN UYGULAMA

Gazeteci Şen’in bu paylaşımını değerlendiren DHA yönetimi yine şaşırtan bir uygulamaya imza attı. Paylaşımından önce işe iade koşullarını yerine getirmeyen şirkete yeni bir dava açan Şen’e 27.12.2019’da gönderilen ihtarnamede büro kapanması konusundaki paylaşımı nedeniyle şirketin kurumsal imajına zarar verdiği bu nedenle de iş akdinin fesh edildiğini bildirildi.