CineRadar
01 Nis 2016 00:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:26

Deliormanlı'nın yumrukları gişeyi sallayacak mı?

Yine bol filmli bir vizyon haftasındayız ve bu film sağanağı duracağa benzemiyor, özellikle yerli yapımlar tarafında büyük bir enflasyon var ama çoğu film arzu ettiği seyirci rakamına ulaşamadan gösterimden düşüyor.

Bu hafta bu konuda yetenekli bir sinemacının son eseri gösterime giriyor; Murat Şeker’den Deliormanlı… Murat Şeker’in yönettiği ve Sarp Levendoğlu, Birce Akalay, Gürkan Uygun ile Danny Williams’ın oynadığı Deliormanlı, 01 Nisan 2016′da Mars Dağıtım dağıtımıyla SugarWorkz – TAFF Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.

Deliormanlı, Murat Şeker’in daha önce denemediği bir alan, bir boks filmi ki bu türde sinemamızda çok fazla eser olduğundan da bahsedemeyiz. Yıllar önce Çetin İnanç’ın çektiği bir Rocky rip off’u olan Kara Şimşek ve TV için çekilen kısa ömürlü bir dizi olan Pusat…

Murat Şeker ve Ali Tanrıverdi’nin bir boks filmi çekmek istediği ama bir Rocky klonu yaratmak istemediği çok açık. Hikayesel anlamda elimizdeki şeyin Rocky ile bir ilgisi yok, senaryo çok daha yerel ve dramatik bir olay örgüsüne sahip… Muhteviyatında güzel bir gazeteci, bezgin bir boksör ve belalı bir mafya babasının bulunduğu bir suç öyküsü izliyoruz.

Gazeteci kadını Birce Akalay, “Deliormanlı” Savaş Türkyılmaz’ı Sarp Levendoğlu, Tahsin Kara’yı ise çocukluk arkadaşım olan Gürkan Uygun canlandırıyor ki burada onun oyunculuğu için birkaç cümle kurmadan geçemeyeceğim. Evet, Sarp ve Birce de iyiler ama Gürkan Uygun bu karakter için özel bir çalışma yapmış ve kendi oyunculuk yeteneğinin sınırlarını zorlayarak yeni bir zirve inşa etmiş.



Filmin sıkıntıları da yok değil. Dediğim gibi bu bir boks filminden ziyade bir suç filmi, bu sebeple, Deliormanlı’nın eşini Tahsin Kara’nın öldürmesi gibi dramanın dozunu arttıran bazı durumları gereksiz buldum.

Deliormanlı, kimi sıkıntılarına rağmen kolay ve keyifle izlenen “farklı” bir gişe filmi… Yerli Rocky filmi izlemeye gider gibi gitmeyin, daha bizden bir hikâyesi var ama sulu zırtlak komedilerin arasında güçlü bir alternatif… Teknik anlamda temiz bir film, sesi, ışığı, görüntü ve sanat yönetmenliği başarılı. “Drone icat oldu mertlik bozuldu” da diyebiliriz ama film bu oyuncaktan iyi görseller çıkartmış, izlemesi keyifli. İyi seyirler…

Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Aşkın Sırrı: Somuncu Baba

Kürşat Kızbaz’ın yönettiği ve Furkan Palalı, Tuvana Türkay, Haldun Boysan ile Gürkan Uygun’un oynadığı Aşkın Sırrı: Somuncu Baba, 01 Nisan 2016’da Pinema Film dağıtımıyla Imagine Film Productions – VSG Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Aşkın Sırrı: Somuncu Baba filminde genç bir dervişin ilahi aşkı arayışı ve bu uğurdaki zorlu mücadelesi, epik bir dil ve anlatım ile sevda, ayrılık, sabır ve tevazu gibi temalar üzerinden işleniyor. Aşkın Sırrı: Somuncu Baba aynı zamanda Somuncu Baba’nın aşkı arama yolunda Hicaz’dan Şam’a ve Bursa’dan Aksaray’a uzanan hikâyesiyle bir yol filmi olma özelliği de taşıyor.

Cloverfield Yolu No 10

Dan Trachtenberg’in yönettiği ve John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr. ile Douglas M. Griffin’in oynadığı Cloverfield Yolu No 10 (10 Cloverfield Lane), 01 Nisan 2016’da UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



Büyük bir trafik kazası geçiren Michelle, gözlerini yer altında konumlanmış bir sığınakta açar. Yanında ise, dışarıda kimyasal bir saldırı olduğunu ve kesinlikle dışarıya çıkamadaklarını iddia eden iki yabancı adam vardır.

Suikastçı

Hou Hsiao Hsien’in yönettiği ve Chen Chang, Qi Shu, Yun Zhou ile Satoshi Tsumabuki’in oynadığı Suikastçı (The Assassin), 01 Nisan 2016’da M3 Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



9. yüzyılda Çin’de büyük iktidar savaşları verilmektedir. Merkeze karşı en büyük muhalefeti yürüten Weibo Hanedanı’nda üst düzey bir görevde olan bir generalin 10 yaşındaki kızı Yinniang, bir rahibe tarafından kaçırılır. Dövüş sanatlarında ustalaşan Yinniang, zalim ve yozlaşmış bürokratları öldürmek üzere eğitilir ve eşsiz bir suikastçıya dönüşür. Eğitmenliğini yapan rahibe O’nu, Jian’ı öldürmek için doğduğu topraklara gönderir.

Kartal Eddie

Dexter Fletcher’in yönettiği ve Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken ile Jo Hartley’in oynadığı Kartal Eddie (Eddie the Eagle), 01 Nisan 2016’da The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Gerçek olaylardan esinlenilen Kartal Eddie, bütün ulus ona güveniyorken bile kendine inanmayı hiç bırakmayan, cesur ve sıradışı bir kayakla atlama sporcusu Michael “Eddie” Edwards’ın hikayesi. Eddie, inatçı ve karizmatik koçunun yardımı ile 1988 Calgary Kış Olimpiyatları’nda bir imkânsızı başararak dünya çapında spor tutkunlarının kalbini kazanmayı başarır.

Bir Dilim Aşk

Gustavo Ron’un yönettiği ve Aimee Teegarden, Linda Lavin, Blanca Suarez ile Ernie Sabella’nın oynadığı Bir Dilim Aşk (My Bakery in Brooklyn), 01 Nisan 2016’da Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Aynı trafik kazasında anne babalarını yitiren kuzenler Vivien ve Chloe’yi halaları büyütür. Halaları öldüğünde, pastanesini iki kuzene miras bıraktığı anlaşılır. Ancak pastane borç içinde yüzmektedir. Kuzenler pastaneye el konulmaması için çabalarken, farklı görüşleri yüzünden birbirlerine düşerler. Aşk ise olmazsa olmazlarıdır. Chloe peşinden koşan şefi görmezden gelmeye, Vivien ise bankacı Paul’un ilgisine karşı koymaya çalışmaktadır.

Yitik Kuşlar

Aren Perdeci ile Ela Akyamaç’ın yönettiği ve Dila Uluca, Arto Arsenyan, Heros Agopyan ile Takuhi Bahar’ın oynadığı Yitik Kuşlar, 28 Ağustos 2015′de PinemArt Film dağıtımıyla Kara Kedi Film tarafından vizyona çıkarıldı.



Yıl 1915. Anadolu’da bir Ermeni köyünde, varlıklı bir ailenin çocukları olan Maryam ve Bedo’nun en büyük tutkuları besledikleri kuşlardır. Çocuklar bir sabah kuşlarına bakmak için evden kaçarlar. Döndüklerinde ev ve köyde bomboştur. Köy adeta hayalet bir köye dönüşmüştür. Artık çocukları zorlu bir macerada beklemektedir, Acaba kaybettikleri ailelerine kavuşmaları mümkün olacak mıdır?

Küçük Savaşçı: Savva

Max Fadeev’in yönettiği ve Milla Jovovich, Sharon Stone, Joe Pesci ile Whoopi Goldberg’in seslendirdiği animasyon film Küçük Savaşçı: Savva (Savva, Serdtse Voina), 01 Nisan 2016’da MC Film dağıtımıyla MC Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Savva, küçük bir çocuğun hikâyesi. Bir zamanlar beyaz kurtlar krallığı tarafından korunan köy, kurtların kaybolmalarından sonra sırtlanlar için bir av haline gelmiştir. Savva, sırtlanların köyü bastığı bir gece Angee isimli beyaz kurt tarafından kurtarılır. Angee, Savva’ya sihirbazın yetiştireceği bir savaşçının köyünü kurtaracağını söyler. Önce sihirbazı kötü kraliçenin tutsaklığından kurtarmak gerekir.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmaktadır.