Gündem
21 Ara 2013 14:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

Defne Samyeli TÜİK'i mahkemeye verdi!

Defne Samyeli, kendisine 920 TL ceza kesen Türk İstatistik Kurumu’nu mahkemeye verdi.

Devlet adına araştırmalar yapan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılki Tüketici Fiyatları Endeksi’ni (TÜFE) belirlemek için ailelerin aylık giderlerini de yakın takibe aldı. TUİK görevlileri, 81 kentte gerçekleştirdikleri gelir incelemesi çalışmasını yapmak için Defne Samyeli’nin de kapısını çaldı.
 
Ancak Defne Samyeli, “Anket çok kapsamlı sorular içeriyor. Bunları yanıtlayacak vaktim yok. Ayrıca bazı sorularda istenen bilgiler özel hayatın gizliliğini ihlal edecek nitelikte” diyerek TÜİK görevlilerine yardımcı olamayacağını söyledi. Bunun üzerine de TUİK yetkilileri Samyeli’ye kurumlarına yardımcı olmadığı gerekçesiyle 920 TL para cezası kesti. Kesilen cezayı anlamsız bulan Samyeli ise cezayı ödeyeceğini ancak hakkını yasal yoldan aramak için mahkemeye başvuracağını açıkladı.
 
Cezasına indirim yapıldı
 
Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da cezayı ödemek için vergi dairesinin yolunu tuttu. Erken ödeme nedeniyle 320 TL indirim yapıldı. Samyeli ceza bedeli olan 600 TL’yi ödedi.. Ardından da avukatı aracılığıyla cezanın iptal edilmesi için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.
 
Başvuru sonrası konuşan Samyeli, şunları anlattı: “Araştırmada ne yersiniz, ne içersiniz, misafiriniz eve ne getirir, hepsinin tek tek kayda alınması, evinize gelenlerin bilinmesi özel hayatın gizliliğine aykırı. Evimde pedime kadar her şeyi sordular. Ayrıca TUİK’in resmi internet sitesinde ‘Sayımlarda geçerli mazereti olmadan verilen görevleri yapmaktan kaçınanlara 500 TL idarî para cezası uygulanır’ yazıyor. Birincisi ben mazeretimi kendilerine ilettim. Ama yine de bu ceza bana kesildi. İkinci olarak TUİK’teki kanuna göre alınacak paranın miktarı 500 TL olması gerekirken bana 920 TL ceza kesildi. Kesilen ceza neden fazla? Kesilen cezayı normal bulmadığım için dava açtım.”