Medya
21 Eyl 2015 15:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:53

Davutoğlu'nun danışmanı açık açık yazdı: "Çözüm sürecini Erdoğan bitirdi"

Başbakan Davutoğlu'nun danışmanı Etyen Mahçupyan, 'çözüm süreci'ni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bitirdiğini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun fahri danışmanı Etyen Mahçupyan, Akşam gazetesindeki bugünkü yazısında, 'çözüm süreci'ni  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bitirdiğini söyledi. Mahçupyan şunları ifade etti: “Çözüm Süreci’nin Erdoğan’ın Dolmabahçe toplantısından bir süre sonraki çıkışıyla bittiğine dair yaygın bir kanaat var. İktidar ile örgüt arasındaki asimetri dikkate alındığında, bu anlaşılır bir algı. Çünkü Süreç’in esas sahibi ne Öcalan ne de PKK… Bu tümüyle iktidarın iradesi ve tasarrufu ile ilerleyen bir politikaydı. Karşı taraf ne yaparsa yapsın, her eşiğinde AKP hükümetinin yeniden karar almasını ifade etti. Dolayısıyla Süreç’i bitiren de doğal olarak Erdoğan oldu. Asıl sorulması gereken bunun nedenidir… O zamana dek gidişata tahammül eden Erdoğan acaba niye bir anda durdurmayı tercih etti.”
Öcalan’ın kaleme aldığı metnin aslında mutabakat olmadığını savunan Mahçupyan, PKK’nın çözüm sürecinde kazandığı güçle ilgili de şunları söyledi: “Unutmamak lazım ki ateşkes dönemi örgütün bölgede alternatif bir ‘kamu düzeni’ görüntüsü altında kaba kuvvete dayanan bir yozlaşma sistematiği yaratmasıyla sonuçlanmıştı. Diğer taraftan HDP anti-AKP kanada doğru hızla meyletmişti. Örgütün Çözüm Süreci’ni araçsallaştırdığı, ahlaki açıdan sorunlu, güvenilirliği olmayan bir muhatap olduğu ortaya çıkmıştı. Erdoğan bu suistimal tablosuna tepki verdi…”

Mahçupyan kısa süre önce övgüler yağdırdığı Öcalan’la ilgili de,  ”Çare bir kez daha Öcalan’da aranacak… Öcalan sıkışan ve tıkanan KCK’ye yeni bir ‘nefes’ üfleyecek ve örgütün ‘onurunu’ kurtaracak. Böylece Süreç’i yeniden ayakları üzerine oturtanın da önderlik olduğu öne sürülebilecek.” dedi.