Politika
09 Oca 2023 17:02 Son Güncelleme: 09 Oca 2023 17:07

Davutoğlu'nun açıklamaları Karar yazarını 'endişelendirdi': "O sözler zaaf göstergesi"

Ahmet Davutoğlu'na yakınlığıyla bilinen Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Davutoğlu'nun "Genel Başkanlar her kararda doğrudan Cumhurbaşkanı gibi imza yetkisine sahip olacak" sözlerini eleştirdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu önceki günlerde 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı seçimleri kazandığı takdirde genel başkanların cumhurbaşkanı gibi imza yetkisinin olacağını söyledi. Bu sözler çok tartışıldı.  

Bugün de Ahmet Davutoğlu'na yakınlığıyla bilinen Karar gazetesinden bir eleştiri geldi. 
Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan isim vermeden Cumhurbaşkanının gücünü azaltan açıklamaların yanlış olduğunu vurgulayarak, "Açıkçası son günlerde ‘masa’dan yükselen bazı sesler dikkate alındığında endişeye kapılmamak mümkün değil. Toplumun ‘güçlü aday’ beklediği bir süreçte, ortak bir nitelik taşımasa da “Kral seçmeyeceğiz, bütün partiler birlikte yöneteceğiz” şeklindeki bazı değerlendirmeler kelimenin tam anlamıyla bir zaaf göstergesidir" diye yazdı. 

Mehmet Ocaktan yazısını şöyle sürdürdü:

"Tekrar tekrar hatırlatmakta yarar var, şu anda geçerli olan sistem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir, muhalefet kazandığı taktirde ülkeyi bu sistemle yönetecektir. Ve bu sistemde tek yetkili cumhurbaşkanıdır… Evet bir kral seçmeyeceğiz, ama unutmamak gerekiyor ki seçilecek olan adayı şimdiden zayıf gösterecek bu tür değerlendirmede bulunmak toplumda kafa karışıklığına yol açabilir.

Evet Altılı Masa, mevcut sistemin otoriter zihniyet yapısını değiştirmek için kurulmuştur. Bu yüzden de şeffaftır, ülkedeki hukuksuzluklara son vermek, yolsuzlukları, rüşveti, liyakatsizliği ortadan kaldırmak ve ekonomik krizi bitirmek üzere bütün farklı siyasi kimliklerini bir tarafa bırakarak ortak bir mutabakat sağlamışlardır. Millete güven veren de bu birlikteliktir.

İktidarı kazanmaları halinde elbette seçilen cumhurbaşkanı, altı siyasi partinin belirlediği, mutabık kaldığı temel ilkeler doğrultusunda hareket edecektir, zaten bunun aksini düşünmek de mümkün değildir.

Ama bu, seçilen cumhurbaşkanı her icraatında dönüp Altılı Masadaki liderlerin görüşünü, hatta imzasını almak gibi bir garabet anlamına da gelmiyor. Ayrıca mevcut sistem dikkate alındığında uygulanması da imkansız…

Hemen hatırlatalım, özellikle seçim sürecinde 'Aday önemli değil, biz yöneteceğiz' şeklinde bir söylemi dillendirmek milletin hiç hoşuna gitmeyecektir. Dahası böyle bir söylem, iktidar cenahına söylem üstünlüğü kazandırır ki herhalde hiçbir muhalefet partisi böyle bir durumu istemeyecektir. Nitekim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 'Bunlar iki de değil, 6 başlı yürütme peşinde koşuyor, bunlar kendi kaoslarını oluşturmaya çalışıyor' diyerek şimdiden bir söylem dili oluşturmaya başladı bile…"