Gündem
17 Haz 2021 12:38 Son Güncelleme: 17 Haz 2021 12:43

Datça Kargı Koyu imara açıldı! ‘Yoğun bir saldırıya maruz kalıyor…’

Turizm kenti Muğla’da özelleştirmelerin son durağı Datça Kargı Koyu oldu. Koy, otel alanı yapımı için imara açıldı.

Gazetecilik Platformu'ndan Dayanç Işık'ın haberine göre, Resmi Gazete’nin 6 Nisan 2021 tarihli nüshasında yer alan Cumhurbaşkanlığı kararı ile, Datça’nın en değerli alanlarından gösterilen bölgede, “otel alanı, günübirlik tesis alanı, park alanı, otopark, doğal karakteri korunacak alan, zeytinlik alan, trafo alanı, dere ve yol” yapımının önü açıldı.

Kararla, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan çevre düzeni ve imar planı değişiklikleri onaylandı. Böylece, Datça’nın en bakir alanlarından birine otel yapılmasının önü açılmış oldu.

“DAHA YOĞUN BİR SALDIRIYA MARUZ KALIYOR”

TEMA vakfının hazırladığı rapora göre, Muğla’nın yüzde 59’unun maden ruhsatlı alan olarak belirlendiğini hatırlatan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça meclisi eş sözcüleri Melda Omay ve Güngör Erçil, teknolojisi eskimiş ve hukuka aykırı biçimde çalıştırılan üç termik santralin ekolojik ve toplumsal sorunlara yol açtığını söyledi. Çevreye verdiği zararın tereddütsüz olduğunu belirttikleri projelere uzun zamandır büyük oranda “ÇED olumlu” ve “ÇED gerekli değildir” kararları verildiğini ifade eden Omay ve Erçil, kıyıların kamu kurumlarının kontrolündeki vakıflar aracığıyla gasp edildiğini savundu.

Omay ve Erçil, yaptıkları ortak açıklamada, şunları anlattı:

“Türkiye’nin uzunca bir zamandır sermaye birikimi için öncelikli sektörler olarak belirlediği inşaat, turizm, enerji, madencilik faaliyetlerinin hedefi olan, hem şirketlerin hem kamu kurumlarının özel mülkiyete geçirmek için sınır tanımaz biçimde davrandığı, bu amaçla ihtiyaç duyulduğunda mevzuatın da değiştirildiği doğal ortak varlıklarımızın tümü Muğla’da var ve bu öncelikler çerçevesinde Muğla, ülkenin genelinden daha yoğun bir saldırıya maruz kalıyor. Datça bu sürecin belirgin yönleriyle biraz gecikmiş olarak karşılaşıyor diyebiliriz. Gündelik hayatımıza sızmış olarak görünür olmayan birçok yönü var kuşkusuz ama açık biçimleriyle azıcık gecikmiş olarak yakın zamanlarda karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Ancak bu, Datça’daki uygulamaların genel karakteristikleri taşımadığı anlamına gelmiyor”.