Medya
11 Ağu 2012 13:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:01

DATÇA ALTIN BADEM SİNEMA VE KÜLTÜR FESTİVALİ START ALIYOR

Sinemanın üç önemli isminin onurlandırılacağı festival bu yıl 4-6 Eylül tarihlerinde meraklısı ile buluşacak.

2006’dan bu yana “Ustalara Saygı” adıyla düzenlenen sinema etkinlikleri, 2010 yılında içerik ve kapsam değiştirerek, konser, gösteri, şov ve konuklarıyla seçkin bir kültür etkinliği ile Uluslararası Datça Sinema ve Kültür Festivali adını aldı. 2011 yılında Datçalılardan gelen yoğun istek üzerine ise “Datça Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali” adı ile gerçekleşmeye başlayan festivale aynı zamanda “Belgesel Film Yarışması” eklendi.

Sanatseverlerin yanı sıra yazılı ve görsel medya tarafından da yoğun ilgi ile takip edilen festival bu yıl 4-6 Eylül tarihlerinde meraklısı ile buluşacak.

Açelya Elmas, Ayda Aksel, Aytaç Arman, Ayten Uncuoğlu, Biket İlhan, Çolpan İlhan, Ece Uslu, Eşref Kolçak, Fatma Girik, Güzin Özyağcılar, Itır Esen, İlker İnanoğlu, İnci Türkay, Kerem Alışık, Meltem Cumbul, Menderes Samancılar, Meral Çetinkaya, Rozet Hubeş, Safa Önal, Selçuk Yöntem, Serap Aksoy, Sevda Ferdağ, Songül Öden, Süleyman Turan, Şener Şen, Şevket Altuğ, Talat Bulut, Umur Bugay, Yusuf Sezgin gibi sinemaya emek ve gönül veren isimlerin yanı sıra “Belgesel Filmler” yarışması için Prof. Bülent Vardar, Prof. Dilek İmancer, Müjgan Taner, Hasan Çakır ve Yeşim Ceren Bozoğlu da festivalde jüri üyesi olarak yer alacaklar. Ayrıca Emel Sayın, Can Bonomo ve Soner Olgun da muhteşem sahne performansları ile gecelere renk katacaklar.

FİLİZ AKIN GECESİ

Bu yıl gala gecesi onur konuğu Filiz Akın. Akın ödülünü Fatma Girik’ten alacak. Gecenin sunuculuğu İlker İnanoğlu ve İnci Türkay tarafından gerçekleştirilecek. Akın için düzenlenen bu gecede ayrıca Türk Sineması’na katkılarından dolayı Umur Bugay’a “Emek Ödülü” Şener Şen ve Şevket Altuğ tarafından verilecek. Sanatçının ailesinin ve dostlarının yer alacağı gecede festival katılımcıları Filiz Akın’ı bir de katılımcıların ağzından dinleyecekler. Ödül töreninin ardından gece Emel Sayın’ın vereceği mini konser ile renklenecek. Sayın’ın konserinden sonra Filiz Akın’ın oynadığı “Umutsuzlar” filminin gösterimi yapılacak.

SADRİ ALIŞIK GECESİ

Gala gecesinin ertesinde 17. ölüm yıldönümünde, sinemamızın büyük ustası Sadri Alışık anılacak. Alışık’ın ailesi, yakınları, dostları, birlikte çalıştığı oyuncular ve yönetmenlerin de bulunacağı gecenin sunumu Kerem Alışık ve Songül Öden tarafından gerçekleşecek. Aynı gecede Türk Sineması’na katkılarından dolayı Meral Çetinkaya’ya “Emek Ödülü” Talat Bulut tarafından verilecek. Ödül törenin ardından Can Bonomo sahne alacak. Gece Sadri Alışık’ın oynadığı “Ah Güzel İstanbul” filminin gösterimi ile son bulacak.

TUNÇ BAŞARAN GECESİ

Filiz Akın ve Sadri Alışık geceleri ardından festivalin “Sinemaya Bir Ömür Verenlere Saygı” bölümündeTunç Başaran Gecesi gerçekleştirilecek. Gecenin sunuculuğunu Serap Aksoy üstlenecek. Ustayı film gösterimi öncesi, yine çok özel isimler anlatacak. Büyük usta için düzenlenen ödül töreninin ardından Soner Olgun mini bir konser verecek. Gece sanatçının “Piano Piano Bacaksız” filmi ile son bulacak.

Bu gecenin öncesinde 7. Datça Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan 2. Belgesel film yarışmasında dereceye giren filmler açıklanacak ve dereceye giren ilk üçe jüri üyeleri tarafından ödülleri takdim edilecek.

Festival katılımcılarına Bircan Usallı Silan ve Burçak Evren’in yazmış olduğu Filiz Akın ve Sadri Alışık’ın özel yaşamlarını ve sinema hayatlarını anlatan kitaplar da ücretsiz olarak dağıtılacak.