Gündem
18 Tem 2016 16:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:23

Darbe girişimiyle suçlanan 2. Ordu Komutanı tutuklandı

Darbe girişimi sırasında 201 kişi hayatını kaybetmişti

TSK'daki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimiyle ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun ile 7'nci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık tutuklandı.

Darbe girişimiyle ilgili gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen askerlerden Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka ve Amfibi Okullar Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün tutuklanmıştı.

Tutuklu asker sayısı, Adem Huduti, Avni Angun ve Emin Ayık ile 13'e yükseldi.

Adem Huduti kimdir?

Adem Huduti, 1952 yılında Kosova'da dünyaya geldi. 1973 yılında asteğmen rütbesiyle Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. Ardından 1974'de Piyade Okulu'ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 1987 yılına kadar çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yaptıktan sonra aynı yıl içerisinde mezun olarak kurmay subay oldu.

Sırasıyla 3. Mekanize Piyade Tümeninde Lojistik Şube Müdürlüğü, 9. Kolordu'da Plan ve Harekât Subaylığı, 202. Mekanize Piyade Alayı ve 7. Mekanize Piyade Tugayı'nda Mekanize Piyade Tabur Komutanlığı, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri (LSE) Komutanlığı Harekât Dairede Karargâh Subaylığı ile Plan ve Program Şube Müdürlüğü, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (Afsouth, Napoli, İtalya) Harekât Başkanlığı'nda Şube Müdürlüğü ve Silahlı Kuvvetler Mızıka Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu Komutanlığı'nda Kırmay Subay görevlerini yürüttü.

1999 yılında tuğgeneral rütbesine terfi etti. Tuğgeneral rütbesiyle sırasıyla 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Lojistik Plan Daire Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerini yürüttü. Ardından 2004 yılında tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı, Ordu Donatım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Lojistik Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü. Daha sonra 2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Okullar Komutanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı görevlerini yürüttü.

2014 yılında Orgeneral rütbesine terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı'na atanan Adem Huduti, 15 Temmuz 2016 Cuma günü akşamında gerçekleştirilen darbe girişimine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı.