Gündem
27 Ara 2013 14:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:50

Danıştay'dan flaş karar; o yönetmelik durduruldu!

Danıştay Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki tartışmalı değişikliğin yürütmesini durdurdu.

Danıştay; savcıların emrinde polis ve jandarma tarafından yürütülen operasyonların emniyet müdürü, vali ve başsavcılara bildirilmesi zorunluluğu getiren adli kolluk yönetmeliğinin yürütmesini durdurdu.
 
Adalet ve İçişleri Bakanlıkları yönetmeliğiydi
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yolsuzluk operasyonun ardından Adalet ile İçişleri Bakanlıkları adli kolluk yönetmeliğinde hafta sonu önemli bir değişiklik yapmıştı. İstanbul'daki yolsuzluk operasyonunun; emniyet müdürü, vali ve başbakan tarafından gözaltıların kamuoyuna yansımasından sonra öğrenildiği iddia edilmişti. Başbakan Yardımıcısı Bülent Arınç, "Bir İçişleri Bakanı'nın oğlunun gözaltına alındığını televizyondan öğrenmesi kadar acı bir şey olabilir mi?" demişti. 2005 yılından bu yana yürürlükte olan yönetmelikte önemli değişiklik yapan düzenlemelerle, benzeri bir durumun yeniden yaşanmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştı.
 
Yeni düzenlemeye göre; adli kolluk görevlileri bir suça ilişkin ihbarı, el koydukları olayları, yakaladıkları kişileri, uygulanan önlemleri Cumhuriyet Başsavcılığı ile polis bölgesinde emniyet müdürüne, jandarma bölgesinde il jandarma komutanına, sahil güvenliğin sorumluluk alanında birlik komutanına, gümrüklerde ise gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürüne bildirmek zorunda olacaktı.
 
Yeni yönetmelikte şu ifadeler yer almıştı:
 
* Adlî kolluk görevlileri, kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet başsavcılığına ve en üst dereceli kolluk amirine bildirir ve ilgili Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda işin aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar.
 
* Ceza Muhakemesi Kanununun 135. maddesinin altıncı fıkrasında sayılan suçlar nedeniyle yapılan soruşturmaların aşamaları hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından doğrudan veya varsa ilgili Cumhuriyet başsavcı vekili aracılığıyla Cumhuriyet başsavcısına yazılı olarak bilgi verilmesi zorunludur. Bu bildirim yazıları görüldü şerhinden sonra soruşturma dosyasında muhafaza edilir.
 
En üst dereceli kolluk amiri, adlî kolluk hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi amacıyla adlî kolluk görevlileri üzerinde gözetim, denetim, planlama ve gerektiğinde diğer idari tedbirleri almaya ve iş bölümünü yapmaya yetkilidir.
 
* Aynı Yönetmeliğin 11. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 
Cumhuriyet başsavcıları her yılın sonunda, bu Yönetmeliğin 3. maddesine göre belirlenmiş adlî kolluk sorumluları hakkında değerlendirme raporu düzenleyerek, mülki idare amirlerine gönderir.