Gündem
07 Oca 2012 10:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:12

"DAHA İYİSİ YAPILABİLİR!" GÜNAY'DAN MUHTEŞEM YÜZYIL ÇIKIŞI!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan Muhteşem Yüzyıl açıklaması.

Günay, Muhteşem Yüzyıl dizisi yayınlandığında Kanuni ve Hürrem aşkı üzerine bir hayali olduğunu belirterek, "Bu dizi onu karartmasın demiştim. Biraz korktuğuma benzer bir yere doğru gitti. Daha iyisi yapılabilir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarihi gerçeklerle örtüşmediği konusunda çok eleştiri aldığını belirterek, "Daha iyisi yapılabilir' dedi. Muhteşem Yüzyıl dizisi yayınlandığında 'Sonuçta bir dizidir, beğenmeyen daha iyisini yapabilir, çok abartmayalım' demiştim diyen Bakan Günay, "Korkarım ki benim bir Muhteşem Süleyman-Hürrem aşkı üzerine bir hayalim var, onu karartmasın' demiştim. Biraz korktuğuma benzer bir yere doğru gitti. Tarihi gerçeklerle örtüşmediği konusunda çok eleştiri aldı. Daha iyisi yapılabilir. Her zaman daha iyisini yapmak konusunda insanlar bir yarışma içinde kendilerini görmeliler" diye konuştu.
 
KARALAMAMAK GEREKİR
Yapılanın çok fazla karalamamak gerektiğini savunan Günay şöyle konuştu: "Nihayet o da bu boyutlarda yapılmış bir eserdir diye bakmak lazım. Ben gerçekten çok önemsiyorum. Ama sadece Hürrem-Kanuni ilişkisi çok özel, çok trajik bir film konusu olabilir. Daha önce Shakespeare'de bile görmediğimiz veya ancak Shakespeare'de görebileceğimiz bir tragedya var burada. Bir cihan imparatoru ama bir kadının aynı zamanda esiri, kölesi, aşığı. Kendi çocuklarına kıyacak kadar da onun meftunu olabiliyor. Burada inanılmaz bir insani dram, acı var diye anlatmaya çalışmıştım. Hala işin o boyutu yeteri kadar ele alınabilmiş, başarıyla dillendirilebilmiş ve filme dökülebilmiş değil" dedi.

ÇEKİM KARARINI BAKANLIK VERECEK
Tarihi mekanların dizi ve film çekimlerinde kullanımı konusunda Günay şöyle konuştu: "Arkeolojik ya da tarihi mekanların tanıtılması için bazen dizilerde ve filmlerde kullanılması, bir fon olarak görünmesi katkı sağlıyor, bunu kabul etmek lazım. Bu çekimlerin o mekana zarar vermemesi ve bunun bir alışkanlık haline getirilmemesi gerekiyor. Bunun için her başvuruyu özel olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Geçenlerde Kutsal Emanetler Bölümü'nde kısa süreli bir çekim yapıldı. Arkadaşlar iyi niyetle bu çekime izin verdiklerini anlattılar. Ben de iyi niyetleri konusunda ikna oldum. Ama verdikleri kararın doğru olduğu konusunda ikna olmadım. Orada bir çekim yapma, fotoğraf çekme gibi alışkanlıkları bir kere başlatırsanız arkası gelmez. Bir filmin panosu, fon ortamı olması bence doğru değil. Bu konulardaki kararları alt birimler vermesin, bundan sonra doğrudan doğruya Bakanlık onayından çıksın diye bir karar aldık."