Gündem
08 Eki 2011 11:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:53

DAĞA NASIL ÇIKILIR? KCK ASKER ALMA BİRİMİ GİBİ!

PKK ve KCK ile ilgili dikkat çekici yazılar yazan Taraf Gazetesi yazarı Emre Uslu, son KCK operasyonlarını değerlendirdi.

PKK'nın şehir yapılanması KCK ile organik bir bağ kurduğunu ileri süren Uslu, KCK yapılanmasının PKK'nın dağ kadrosuna eleman kazandırmak için çalıştığını iddia etti.

İşte Uslu'nun o yazısı

KCK operasyonlarına karşı çıkanların temel argümanı, 'KCK operasyonları dağın yolunu açıyor' şeklinde. 'KCK'ya operasyon yapmak siyasetin yolunu kapatıp dağın yolunu açıyor' değerlendirmesi yapmak en azından eksiklik. KCK operasyonları nedeniyle BDP-PKK çizgisinin eline "siyasal diskur" yaratmak için müthiş bir avantaj geçtiği doğru. Ancak Güneydoğu'da siyasal söylemi belirleme üstünlüğü zaten PKK'da. PKK kurşunu ile öldüğü besbelli sivillerin polis tarafından öldürülmediğini anlatamadığınız bir iklimden söz ediyoruz. Yani yaprak kıpırdasa devlet suçlu zaten orada.

DAĞA GİDİŞ MEKANİZMASI NASIL İŞLİYOR
"Dağa gidiş" sadece siyasal diskur ile olmuyor. Yani anlatıldığı gibi "16 yaşındaki Kürt genci bir gün ailesine gelip 'artık dayanamıyorum dağa gidiyorum hakkınızı helal edin' deyip dağa çıkmıyor." Dağa gidişin arkasında bir mekanizma işliyor ve işte o mekanizma KCK yapılanmasının ana dişlilerinden birini oluşturuyor. KCK'ya operasyon yapılmasın diyenler aslında bırakın KCK dağa adam taşımaya devam etsin demiş oluyorlar.

Peki, mekanizma nasıl işliyor?

Eski PKK'lılardan ve güvenlik kaynaklarından derlediğim sistem genel hatlarıyla şöyle işliyor:

Sistem doğu illerinde ve batı illerinde farklı işliyor. Doğuda çoğunlukla Kürt ulusalcıları sokağın diline/diskuruna hâkim. Bu nedenle endoktrinasyon süreci hızlı ve kolay oluyor.

APOCULUK DERS OLARAK VERİLİYOR
1. Aşama, sokaklarda, liselerde, PKK'nın örgütlenmesi zaten mevcut. PKK söylemi ve endoktrinasyon hayatın parçası. Bir gencin PKK söylemi ile tanışması için özel bir çabaya gerek yok. Yatılı okullarda bile öğretmenler de dahil olmak üzere "APOCULUK" bir formel/informel ders olarak zaten veriliyor.

2. Aşamada, BDP teşkilatları işin pratiğe bakan yönünü organize ediyor. BDP teşkilatlarında seyredilen VCD'ler, gerilla görüntüleri ve propaganda konuşmaları gençlerin dağa meylini şekillendiriyor.

'SERHİLDAN' EYLEMLERİ BASKISI
3. Aşamada, gençler "serhildan" eylemlerinde boy göstermesi için özendiriliyor. Hatta buralarda boy göstermeyenler mahalle baskısına maruz kalıyor.

4. Aşama, kriminalizasyon süreci. Yani gerek polisin taşlanması, yazılama, basın bildirisi okuma gibi eylemlerde öne çıkarılıyor bu gençler.

5. Aşamada, kültürel ve çevresel sıkışmışlığa siyasal sıkışmışlık ekleniyor. Gençler şiddet içermeyen veya sınırlı şiddet içeren PKK eylemlerinde boy gösterince siyasal sıkışmışlık devreye giriyor. Bu aşamadan sonra o gençler için dağ "kurtuluş" ve kahramanlık alanına zaten dönüşüyor. Bu noktada sosyal ve siyasal olarak sıkışmış gençlere KCK-BDP teşkilatlarından "seni gerilla yapalım ailene de bakarız" teklifi geliyor.

GÖNÜLLÜ OLANLARA İRTİBAT NUMARASI VERİLİYOR
6. Aşamada, yukarıdaki evrelerden geçmiş gençlerden gerilla olmaya gönüllü olanlara sınır illerinden irtibat numarası veriliyor. Gerilla olmak isteyen genç KCK irtibat elemanıyla buluştuktan sonra çoğunlukla ülke dışına geçiş süreci başlıyor. Sonrası gerilla aşaması...

Batı illerinde bu sürecin başlangıcı biraz daha farklı. Batıda Kürt gençleri PKK söyleminin çevrelediği bir iklimde bulunmadığından liselerdeki irtibat elemanlarınca gençler önce, PKK'ya yakın kültür merkezi, halkevi, türkü barlara davet edilip PKK çevresiyle sosyalleşmesi sağlanıyor. YaniGüneydoğu'daki sokak iklimi batıda kurulmuş "designated" alanlarda sağlanıyor. Bundan sonraki aşama yukarıdaki sürece benziyor.

BDP MEKANLARI SIĞINMA MEKANI
Bütün bu aşamalarda KCK hep devrede ve BDP teşkilatları mekânsal ve siyasal sığınma mekânları işlevi görüyor. Şimdi "KCK operasyonları dağa adam kaldırıyor" diyenler aslında "bırakın KCK bu faaliyetlerine devam etsin" demiş olmuyor mu? KCK operasyonları işte bu mekanizmayı yavaşlatmaya yönelik operasyonlardır. Bu mekanizma olmadan gençlerin kendiliğinden dağın yolunu bulması mümkün mü? Zaten kendiliğinden gelip "PKK'ya katılacağım" diyen genci PKK içine almıyor. Ajan kabul ediyor. Örneğin Şırnak'ta gözaltına alınan KCK'lıların hemen hepsi dağa eleman kazandırma mekanizması içindeler. Dağdan inişin yolunu gösterenler dağa gidişin yolunu neden görmezden geliyor?

İddiaların aksine, güvenlik güçlerinin değerlendirmesine göre KCK operasyonları dağa çıkışı ciddi sekteye uğratıyor. KCK operasyonlarından sonra dağa çıkışlarda önemli azalmalar var.

Bu yönüyle KCK operasyonları PKK'nın kendine güven veren ve Kürt sokağını esir alan çarkını yavaşlatıyor. KCK operasyonlarının, yapılış biçimine, zamanlamasına, hoyratlığına itirazınız varsa haklısınız ve desteklerim. Ama KCK operasyonlarına tümden karşıysanız ve hele hele "KCK operasyonları dağa gidişin yolunu açıyor" diyorsanız yanlıyor ve yanıltıyorsunuz...

ETİKETLER
#pkk #emre uslu #kck