Gündem
25 Oca 2019 17:26 Son Güncelleme: 25 Oca 2019 19:39

Cüneyd Zapsu'dan Davos çıkışı: Siyasi bir sirk değil!

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kıdemli Danışmanı Cüneyd Zapsu, Davos'a yönelik yapılan eleştirileri ve bu yılki gündemini yorumladı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kıdemli Danışmanı Cüneyd Zapsu, Davos'ta düzenlenen 49. Dünya Ekonomik Forumu'nun gündemini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

DAVOS'UN 4'TE 1'İ SİYASETTİR

Zirveye ABD Başkanı Trump, İngiltere Başbakanı May ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron katılmaması nedeniyle yapılan Davos’un bu yıl sönük geçtiği eleştirilerini cevaplayan Zapsu, “Davos siyasi bir sirk değildir ve yalnızca 4’te 1’lik kısmı siyasettir. Kalan 4’te 3’lük kısmı kültür, sanat, akademi ve iş çevresidir. Siyasiler sadece böyle bir renk katıp, medyayı biraz daha çekmek için kullanılır. O yüzden bu seneki Davos çok uzun zamandır yaşadığım en güzel Davos’tu” ifadelerini kullandı. 

SÖNÜK DEĞİL ENDİŞELİ GEÇTİ

Bu seneki Davos’u sönük olmaktan öte endişeli olarak yorumlayan Zapsu sözlerini şöyle sürdürdü: Birçok önemli sorun ve konu masaya yatırıldı. Endişeli geçen bir Davos oldu. Ticaret savaşları, gelecekte Çin ve Hindistan’ın ABD’yi kat ve kat geçecek olması, 2006’dan beri süregelen güçlü liderlik anlayışının ortaya çıkardı daha otoriter dünya algısı konuşuldu. Bunlar dışında göç dalgalarının nasıl yerinde önlenebileceği, yapay zeka stratejisi ve nasıl korunulacağı, veri kirliğinin arkasındaki yalnızlık, obez sayısındaki patlama, micro cerrahi ve genetik haritalama gibi sorunlar da değerlendirildi.