Gündem
15 Ağu 2015 12:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:48

Cumhuriyet'ten olay yaratacak manşet! İmralı'ya giden bakan kim?

Cumhuriyet Gazetesi, çözüm süreci ve İmralı görüşmeleriyle ilgili yeni bir iddia ortaya attı...

Kürt siyasi hareketinin haberlerini veren ANF sitesinde dün "Bir sürecin anatomisi; İmralı masasını kim devirdi?" başlıklı bir yazı dizisi başladı. Gazeteci Amed Dicle'nin imzasını taşıyan dizide özellikle İmralı'da yapılan görüşmelere de atıfta bulunan yeni ve önemli iddialar yer alıyor.

O iddialardan birini manşetine taşıyan Cumhuriyet çok ses getirecek. Cumhuriyet gazetesi manşetine "2014 Nevruzu öncesi AKP'den bir "üst düzey bakanın" İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddiasını taşıdı.

Bugüne kadar Ada'daki görüşmelerin, "devlet" diye anılan "MİT" ve "Kamu Güvenliği Müsteşarlığı" ile HDP heyeti tarafından yürütüldüğü biliniyordu.

Görüşmelere hükümet adına katılan üst düzey yetkilinin, güvenlikle ilgili bir bakan olduğu tahmin ediliyor.

İşte gazetenin manşetine yansıyan ANF'deki yazı dizisinde yer alan o bölüm :
"Eylül ve ekim aylarındaki (2013) görüşmede 'süreç artık yeni formatta devam etmeli'  diyen Öcalan, 2014 Nevrozuna kadar müzakerelerin başlaması ve adım atılması için değerlendirmelerde bulundu. Sürecin artık istediği gibi gitmeyeceğini gören hükümet, rutin devlet heyeti dışında, İmralı adasına üst düzey bir siyasi yetkilisini göndererek, gereken siyasi ve yasal adımların atacağına dair taahhütte bulundu. Abdullah Öcalan, AKP hükümetinin üst düzey siyasi temsilcisinin girişimine anlam vererek, bahar aylarında müzakere süreci başlayacağını bekliyordu. Bunun için tüm detaylar konuşuldu ve İmralı’dan dönen söz konusu bakan, üyesi olduğu hükümete, Öcalan’ın barış için gösterdiği gayretin önemine dikkat çekti."
Dizi, dönemin DTK Eşbaşkanı Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve BDP'li Ayla Akat Ata'nın 3 Ocak 2013 tarihinde İmralı adasına giderek Öcalan ile görüşmesiyle başlıyor. Dizide "sağlam kaynağın verdiği bilgiye göre" Öcalan ikiliye şunu söylüyor:
"Bu süreç Özal, Erbakan ve Ecevit döneminden bu yana devam ediyor. Yirmi yıldır uğraşıyoruz. Son iki buçuk yılda kesildi. Beni 14 yıldır çürütmek için uğraştılar. İmha temelli geldiler, gelecekler de. Bu süreci sabote etmek isteyenler de olacak. (Bu cümleden tam bir hafta sonra Sakine Cansız ve arkadaşları Paris'te katledildi).
Burada her toplantı yapıldığında gerilla kayıpları bildiriliyor. Böyle mesaj veriyorlar. Tabii heyetle (devlet heyeti) yaptığımız görüşmeler önemlidir. Sürecin bundan sonraki gidişatına ilişkin bir mektup yazacağım. Mektubu hazırlarken, bir yöntem önereceğim.
Gerillanın çatışmasızlık ortamına girmesi için parlamentoda kanunla kurulacak bir komisyon gerekiyor. 'Hakikat Komisyonu' denebilir, 'Uzlaşma veya Yüzleşme Komisyonu' da denilebilir. Gerillanın çekilmesi halinde halka yönelik şiddeti engellemek amacıyla kurulacak Barış Konseyi gereklidir."
Görüşme kaydedildi
Yine diziye göre "Tüm konuşmalar devlet görevlileri tarafından kaydediliyor. Yani, gerek devlet heyetinin ayrı ve gerekse HDP heyetinin İmralı'da yaptığı yüzlerce görüşme devletin arşivinde mevcut".