Gündem
30 Mayıs 2015 09:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:36

Cumhuriyet'ten bomba yayın yasağı iddiası! Amaç Can Dündar'ı tutuklamak!

Cumhuriyet MİT tırlarındaki silahların görüntüsünü yayınladı. Mahkeme yayın yasağı koydu. Gazeteye göre hedef Can Dündar'ı tutuklamak.

MİT tırlarına ait olduğu belirtilen fotoğrafların yayınlandığı Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, internet sitelerindeki yayın içeriklerine erişimin engellenmesini talep etti. Talep üzerine gazete yayın içeriğini kaldırdı.

Gazete bugün de manşetinde "Gazeteciliğe Soruşturma" başlığı ile olan biteni özetleyen ve tepki gösteren bir haber yayımladı. Habere göre Can Dündar'ı tutuklamak için özel bir plan yürütülüyor.

İşte Cumhuriyet gazetesinin bugün manşetinde yer alan o haber:

CAN DÜNDAR'I TUTUKLAMA PLANI

MİT TIR'larının silah yüklü olduğunu ortaya koyan haberimizin ardından 'devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk' iddiasıyla Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar hakkında iki soruşturma açıldı.



Adana'da 19 Ocak 2014'te durdurulan Suriye'ye insani yardım taşıdığı iddia edilen MİT'e ait TIR'lardaki silah görüntülerinin gazetemizde yayımlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar hakkında Türk Ceza Kanunu 326. ve devam maddeleri kapsamında "devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk" iddiasıyla soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gazetemizin yayımladığı görüntülere ilişkin 'soruşturma dosyasında hiçbir bilgi ve belge olmadığını' öne sürmesi dikkat çekti.
Dündar hakkındaki soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın yürüttüğü öğrenildi. Fidan'ın soruşturmayı Adana ve Hatay'da MİT TIR'larını durduran ve TIR'ların içindeki mühimmatla ilgili rapor hazırlayan askerlerin tutuklu bulunduğu soruşturmaya eklediği iddia edildi.

45 KİŞİ TUTUKLU
Fidan'ın Selam Tevhid soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 22 Temmuz 2014'ten itibaren yürüttüğü soruşturma kapsamında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. Şubat 2015'de düzenlenen ikinci operasyonda 17 kişi tutuklanmıştı. Operasyon kapsamında Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. Son olarak 10 Nisan'da aynı soruşturma kapsamında MİT TIR'larını durduran askerlerin de aralarında bulunduğu 17 subay tutuklanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmaya ilişkin açıklamasında İstanbul'da yürütülen ve Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkisizlik kararı ile İstanbul'daki dosyayla birleşen dosya kapsamında yardım faaliyetinin herhangi bir terör örgütüne ya da yasal olmayan herhangi bir oluşuma yönelik yapıldığına dair bilgi, belge, delil ve emare olmadığı öne sürüldü. Şüpheliler tarafından MİT mensuplarının telefonlarının sahte isimle dinlenildiği belirtilerek, "Öğrenilen yardım faaliyetinin planlanan kurgu çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin terör örgütlerine yardım ettiği algısı oluşturmak amacıyla tertibat alınmakta, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kurularak gerçeğe aykırı biçimde oluşturulan kurgu doğrultusunda arama kararına yazılan sahte ibare ile yardım TIR'ları durdurulmakta ve aranmaya çalışılmaktadır" denildi.
BELGE YOK

İstanbul'da yürütülen ve Adana'dan yetkisizlikle İstanbul'a gelen soruşturma kapsamında söz konusu görüntülere ilişkin hiçbir bilgi ve belge olmadığı öne sürülen savcılık açıklamasında, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma suçlarından söz konusu yayınları yapanlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır" denildi.

"KURGU" DEDİ

Soruşturmayı yürüten Fidan, Sulh Ceza Hâkimliği'nden gazetenin internet sitesinde yer alan MİT TIR'larındaki silah görüntülerine ve fotoğraflarına erişimin engellenmesini de talep etti. Fidan, internet sitelerinde yer alan fotoğraf ve görüntülerin "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ulusal ve uluslararası yararları, milli güvenliği" bakımından sakınca doğuracak mahiyette bulunduğunu kaydetti. Fidan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni sahte ihbar ve sahte delillerle tuzak kuran tutuklu şüpheliler tarafından gerçeğe aykırı olarak oluşturulan "kurgu" doğrultusunda yapıldığını savundu.
Talep İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından kabul edildi. Mahkeme kararını gazetemize bildiren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) internet sitemizdeki görüntülerin kaldırılmasını istedi. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ve soruşturma savcısı İrfan Fidan gün boyu savcılarla toplantı halindeydi.
ADANA'DA YAYIN YASAĞI İDDİASI
Gazetemizin MİT TIR'larında silah taşındığını ortaya çıkaran "İşte Erdoğan'ın yok dediği silahlar" başlıklı haberinin ardından Adana Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başlattı. MİT TIR'larıyla soruşturmada yayın yasağı bulunduğunu belirten savcılık açıklamasında "Buna rağmen özellikle 29.05.2015 günü bazı basın yayın organlarında ve internet haber sitelerinde gerçeği yansıtmayan haber, yorum ve görüntülerin yayınlandığı görülmüştür. Bu yayınları yapan kişilerle ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır" denildi.