Medya
22 Mayıs 2015 10:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

Cumhuriyet’in ‘HDP manşeti’ne bir itiraz da Nuray Mert’ten: Yadırgadım

Cumhuriyet’in, ‘HDP dışardan desteğe sıcak’ manşetine bir eleştiri de gazete yazarlarından Nuray Mert’ten geldi.

Cumhuriyet’in,  ‘HDP dışardan desteğe sıcak’ başlıklı önceki günkü manşetine HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’tan sonra bir eleştiri de gazete yazarlarından Nuray Mert’ten geldi.

Mert, gazetenin genel yayın yönetmeni Can Dündar imzalı manşeti yadırgadığını belirterek, “Kötü niyet söz konusu değilse de, unutmayalım ki ‘Cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşenebilir’” diye yazdı.



Mert, HDP’nin demokrasi mücadelesine köstek olmayalım başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Yazdığım gazetelerin manşetlerine karışma hakkını kendimde görmem, ama bağımsız biri olarak, tepki gösterme hakkımın olduğunu düşünüyorum. Bu meyanda, gazetemizin çarşamba günü ‘HDP dışardan desteğe sıcak’ manşetini en az HDP’liler kadar yadırgadığımı ifade etmek istiyorum.

‘En az HDP’liler kadar’ diyorum, çünkü manşete konu olan Demirtaş’ın Adıyaman mitingi ertesinde, Cumhuriyet gazetesi ile yaptığı röportaj-sohbette ben de vardım. Yazdığım kısa izlenim yazısında da belirttim, Demirtaş ile yaptığımız yemekli görüşme sohbet havasında geçti; zaman zaman ikili sohbetlere daldık, belki o esnada Demirtaş’ın genel siyaset üzerine yaptığı yorumlardan manşete konu olan yorumu çıkarmak mümkün idi, bilemiyorum.

Bence asıl önemli olan, sohbet içinden çıkan bu ‘izlenimin’ manşete taşınması; kötü niyet söz konusu değilse de, unutmayalım ki ‘Cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşenebilir.’ Mevcut siyasi atmosfer dikkate alındığında böylesi bir ‘izlenim’in, HDP’ye yönelik kuşkucu bakışı pekiştireceği bilinmek gerekirdi.”

‘Asıl büyük tehlikeyi görmezden gelecek işlerden uzak durun’

Mert yazısını şu satırlalarla bitirdi:

“Şu anda birincil meselemiz, bu ülkede yaşayan, iktidar partisini sorgusuz sualsiz destekleyenler dışındaki herkes için tam bir cehennem senaryosu olacak, despotik bir gidişata karşı topyekûn demokratik muhalefet seferberliğini başarmak.

İktidar, demokratik dirençleri sindirmek, susturmak konusunda elinden geleni yapıyor, ama asıl sorun muhalefet çevrelerinin böylesi bir demokrasi seferberliğinin gereklerini hâlâ kavrayamamış olması.

Bu kavrayışsızlık, iktidarın genelde otoriter rejim inşası, özelde ise HDP’ye karşı yürüttüğü sindirme kampanyasına su taşımaktan başka işe yaramayacak, haberiniz olsun.

İster CHP’ye, ister HDP’ye oy verin, ama lütfen asıl büyük tehlikeyi görmezden gelecek işlerden uzak durun.”

Demirtaş yalanlamış, Dündar savunmuştu

Demirtaş da önceki gün haberi yalanlamış, “Görevimiz AKP’ye ne dışarıdan, ne içeriden destek vermektir, AKP’nin burnunu sürtmektir” demişti.

İzlenimi kaleme alan Can Dündar ise dün Demirtaş’a karşılık olarak manşetlerinin kendi izlenimi olduğunu belirtmiş, “Bu gazeteyi bilenler, kötü niyetle manşet atılmayacağını bilir. Bir izlenimin manşet olması siyasi soruna yol açtıysa, “İzlenim sahibinin yorumudur” denilip geçilebilirdi. Biz, tanıklarımıza da güvenerek “izlenim”imizden “rücu” etmeyelim” diye yazmıştı.