Gündem
13 Tem 2014 10:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:26

Cumhuriyet yüzde 50 zam yaptı!

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun olağanüstü toplantı sonrasında bazı kararlar aldığını duyurmuştuk. O kararların ilk yansıması gazetenin fiyatında oldu.

Karşı, Sol ve Radikal gazetelerinin yayın hayatına son vermeleri üzerine Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu olağanüstü bir toplantı gerçekleştirmişti.
Toplantı sonucunda "gazetenin yayınının sürekliliğinin sağlanabilmesi, çalışanların gelirlerinin aksamaya uğramaması ve artırılabilmesi için gazete yönetiminde ve tüm birimlerinde yeniden yapılandırma" kararı alınmıştı.
Bu kararların ilk yansıması gazetenin fiyatında oldu.Cumhuriyet Gazetesi fiyatını % 50 arttırdı. Gazete zamlandığını, "Okurlarımıza duyuru" başlıklı bir yazıyla duyurdu. İlginç olanın, gazetenin zam haberini verirken, Karşı ve soL gazetelerinin kapanmasını, Radikal'in kağıda veda etmesini örnek göstermesi ve okura "zam yapmasak biz de kapanabiliriz" şeklinde bir imada bulunması oldu.

İşte uzunca bir süredir 52 bin dolaylarında satan gazetenin birinci sayfasından Okurlarımıza duyuru başlığı ile yaptığı o açıklama:
"Cumhuriyet gazetesi sorunlarını her zaman okurlarıyla paylaşmıştır. Bu kez de öyle yapıyoruz. Gazeteler zor bir dönemden geçiyor. Yalnızca siyasi iktidarın gazetelere uyguladığı ayrımcı yaklaşım ve baskılar değil, gittikçe artan ekonomik zorluklar da katlanarak gazeteleri ve gazetecileri zor durumda bırakıyor. Gazetemizin fiyatını 1 liraya çıkardığımız Mart 2009 tarihinden bu yana kâğıt, mürekkep, elektrik, araç gereç maliyetleri, vergiler medyayı içinden çıkılması zor bir krize soktu.
Reklam ve satış gelirlerinden başka bir gelire sahip olmayan gazeteler artık giderleri ile gelirleri arasındaki farkı karşılamakta zorlanıyorlar. Tirajları düşük, reklam gelirleri de olmayan Karşı ve soL gazeteleri, çalışanlarının eşsiz özverileriyle sürdürdükleri yayınlarına son vermek zorunda kaldılar. Tiraj kaybeden Radikal ise basılı gazete yayınını terk etti. Gelişmeler başka gazetelerin de benzer sonuçlarla karşılaşabileceğini gösteriyor. Gazetelerin kapanması Cumhuriyet gazetesinin sorumluluğunun daha da artması sonucunu doğruyor.
Artık daha geniş sosyal kesimlere ulaşma ödevini yerine getirmek zorundayız. Bunu gerçekleştirebilmek için muhabir kadromuzu güçlendirecek, yayınlarımızın daha etkili hale gelmesi için bir dizi önlemi kısa sürede hayata geçireceğiz.
Bir sermaye grubuna dayanmayan Cumhuriyet gazetesi diğer gazetelerden farklı bir sahiplik yapısındadır. Gazetenin imtiyaz sahibi bildiğiniz gibi Cumhuriyet Vakfı'dır.
Cumhuriyet Vakfı, Cumhuriyet gazetesinin belli çıkar gruplarının sahipliğine ya da güdümüne girmemesi, okurlarının desteğine dayanan kurumsal yapısının sürekli kılınması için kurulmuştur.
Gazetemiz Vakıf senedinde net bir şekilde belirtilmiş Atatürk devrimini, laik demokratik cumhuriyeti savunma ilkesine dayalı yayınını sürdürebilmek için okurlarının desteğine bir kere daha başvuruyor.
Bu nedenle 2009 yılında Başyazarımız İlhan Selçuk'un köşesinde duyurduğu fiyat artışını 5 yıl sonra yinelemek durumundayız.
Bugünden başlayarak gazetenizin fiyatı 1 lira 50 kuruştur.
Desteğiniz bundan önce de olduğu gibi Cumhuriyet'i yaşatacak, güçlenerek yoluna devam etmesini sağlayacaktır.