Gündem
29 Eki 2012 12:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:18

CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜNE KATILANLARA BİBER GAZIYLA MÜDAHALE!

Ankara'da Birinci Meclis'e yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti.

Cumhuriyet'in 89. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Ankara’da yürüyüş yapılacak. Kent girişinde önlem alan güvenlik güçleri, yürüyüş için gelen araçları durdurdu.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu yıl ilklere sahne olacak. Ancak tüm gözler Ankara Valiliği’nin yasakladığı “29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü”nde.  Cumhuriyet'in 89. kuruluş yıldönümü nedeniyle Meclis önünde "Cumhuriyet yürüyüşü" yapılacak. Ankara Emniyeti'nde bütün izinler iptal edilirken yaklaşık 5000 polis görev yapıyor.  Baruthane Kavşağı'nda, Birinci Meclis'e yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti.

CHP, DSP ve İşçi Partisi ile Sivil Toplum Kuruluşları’nın da destek verdiği yürüyüşe ise valilik izin vermiyor.

Ankara Valiliği yasak kararını değiştirmezken başta CHP olmak üzere, siyasi parti ve STK'lar ise yürüyüşü gerçekleştirmek konusunda ısrarlı.

Birinci Meclis önündeki etkinlik için Ulus Atatürk heykeli önünde gruplar toplanmaya başladı. Polis, Birinci Meclis'in bulunduğu Cumhuriyet Bulvarı'nı trafiğe kapattı.

“Mustafa Kemal'in askerleriyiz”, “Tam bağımsız Türkiye” sloganları atan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grubun Atatürk heykeli önünde Atatürk bulvarına inmesiyle yol tamamen trafiğe kapandı.

Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatan grup ile emniyet güçleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Alana gelen gruplar, davullarla alkışlarla karşılandı. Katılımcıların "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz", "Atatürk Gençliği Görev Başında", "Türkiye Laiktir, Laik Kalacak" sloganları attığı alan, kırmızı beyaz bayraklarla dolduruldu. Ulus'ta Atatürk heykelinin önüne "Cumhuriyet Yarınımızdır" pankartı açıldı, meşaleler yakıldı. Atatürkçü düşünce Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği bayrakları da Türk bayraklarının yanında yerini aldı.

KILIÇDAROĞLU DA GELDİ, BİBER GAZIYLA MÜDAHALE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Anıtkabir'deki törenin ardından saat 11'de Ulus Meydanı'na geldi.  Kılıçdaroğlu ve Milletvekilleri barikata ulaştı. Bir grup milletvekili barikatı geçti. Kılıçdaroğlu için milletvekilleri CHP liderinin önünde barikatı açmaya çalışıyor. Polis de barikatın önünde mevzilendi. Baruthane Kavşağı'nda ise Birinci Meclis'e yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Polis ile göstericiler arasında gerginlik sürüyor.

Arbedenin ardından Kılıçdaroğlu'nun korumaları barikatı geçti. Kılıçdaroğlu barikatı yararken polis gaz bombası attı. Kılıçdaroğlu'nun korumaları ile polis arasında yumruklaşmaya varan tartışmalar oldu.