Medya
20 Haz 2015 12:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:40

Cumhuriyet yazarından BİK çıkışı: Amerikan gazetelerine ceza kesin!

Basın İlan Kurumu'nun (BİK), 39 gazeteye ilan cezası vermesine tepkiler sürüyor.

Basın İlan Kurumu (BİK), İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybettiği 31 Mart'taki rehin alma eylemine ilişkin fotoğrafları yayınlayan 39 gazete hakkında 1 ile 12 gün arasında ilan kesme cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurumun cezasına bir tepki de Cumhuriyet yazarı Doğan Satmış'tan geldi.

Satmış bugünkü köşesinde, Türkiye'deki gazetelerin ceza almasına neden olan fotoğrafın Amerikan medyasında da yer almasına dikkat çekti ve cezalara "Gördüğünüz gibi dünya, basın özgürlüğüne, bizim Basın İlan Kurumu’ndan çok farklı bakıyor. Yapılan hem ayıptır hem de yazık" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Satmış'ın köşe yazısı şöyle:

Amerikan gazetelerine ceza kesin

Basın İlan Kurumu, DHKP-C tarafından şehit edilen savcının fotoğraflarını yayımladılar diye 39 gazeteye ilan kesme cezası verdi.

Suçlama, “gazeteciler terörist” ve “gazeteler terör propagandası yapıyor.”

Basın İlan Kurumu değil mahkeme sanki. Oturmuşlar, yönetim kurulu olarak gazetelere bu ağır suçlamaları yüklemişler, sonra da cezayı kesmişler.

Mahkeme, hâkim, savcı hak getire.

“Biz yaptık” oldu.

Açıklama da öyle zaten: “Yönetim kurulu olarak bu kararı aldık, uyguladık.”

Tebrik ederiz, elinize sağlık!

Zaten bir kısım medya da yarın muhtemelen “Bravo Basın İlan Kurumu”na, ne güzel karar almış diyecek.

Basın Konseyi hemen bir açıklama yaptı ve “ilan vermeme cezası”nı, özgür basının önüne çıkarılan dev bir engel olarak yorumladı. Konsey, “Basın İlan Kurumu yönetiminin verdiği bu talihsiz karar aslında; gazetecileri terörist ilan eden ve gazeteleri terör propagandası yapmakla suçlayan zorlama bir karardır” dedi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.