Gündem
12 Ara 2019 10:03 Son Güncelleme: 12 Ara 2019 10:19

Cumhuriyet gazetesine tazminat cezası!

İstanbul Havalimanı inşaatı sırasında kötü çalışma koşulları ve işçi ölümlerine ilişkin Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan habere açılan davanın üçüncü duruşması dün görüldü.

Mahkeme, gazetenin 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine ve kararın da tirajı en yüksek 3 gazetede ilan edilmesine hükmetti. Cumhuriyet gazetesinin avukatı Buket Yazıcı “Hükmedilen 15 bin TL hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Mahkemenin bununla da yetinmeyerek verdiği ‘kararın tirajı en yüksek 3 gazetede yayınlaması’ kararı da basın özgürlüğünün açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Karara karşı istinaf yoluna başvuracağız” dedi.

Cumhuriyet'in haberine göre gazeteye 12 Şubat 2018 tarihinde manşetten verilen muhabir Mehmet Kızmaz imzalı, “3. havalimanı mezarlık gibi” başlıklı haber nedeniyle İstanbul Havalimanı’nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletmesini alan İGA tarafından dava açılmıştı. Duruşmada Muhabir Kızmaz, havalimanında 55 işçinin öldüğünün açıklandığını belirterek, "Bunca işçi ölümü ve kötü çalışma koşulları varken, davanın İGA’ya değil de haberime açılmasını doğru bulmuyorum. Yapılması gereken haberimin kaynağının verdiği ya da resmi işçi ölüm sayısına bakmak değil, bir can bile olsa yaşam hakkı ihlaline neden olan koşulları sorgulamak ve bu ölümlere sebep olan kişilerin yargılanmasıdır” savunması yaptı.
 
Mahkeme, Cumhuriyet'in İGA şirketine 15 bin TL manevi tazminat ödemesi ve söz konusu kararın da Türkiye genelinde dağıtımı yapılan en yüksek tirajlı 3 gazeteye ilan vermesine karar verdi. Avukat Buket Yazıcı kararın basın özgürlüğünün ihlali olduğunu ve istinafa başvuracaklarını kaydetti.