Medya
06 Şub 2015 11:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:01

Cumhuriyet Gazetesinde yine bir darbe mi yapılıyor?

Sözcü yazarı Soner Yalçın geçtiğimiz günlerde 37 yıldız yazarlığını yaptığı gazeteden kovulan Işık Kansu'yu yazdı.

Sözcü yazarı Soner Yalçın bugün köşesinde Charlie Hebdo ekinin Cumhuriyet'te yayımlanmasına karşı çıktığı için kovulan yazar Işık Kansu'ya yer verdi.

Işık Kansu 37 yıldır Cumhuriyet gazetesinde yazıyordu.

Soner Yalçın yazısında "Dö­nek li­boş­la­rın 1991’de­ki dar­be­si­ni at­lat­mış Cum­hu­ri­yet, yi­ne ben­zer sal­dı­rı al­tın­da mı?" diye soruyor.

İşte Soner Yalçın'ın bugünkü yazısı...

Işık Kan­su…

Cum­hu­ri­yet ga­ze­te­siy­le öz­deş­leş­miş ya­zar…

Ken­di­mi “­An­ka­ra ga­ze­te­ci­si­” sa­ya­rım; mes­le­ği baş­kent­te çok önem­li öğ­ret­men­le­rim­den öğ­ren­dim.

Bi­zim mes­lek­te öğ­ret­men­lik; ma­sa­ba­şın­da ol­maz, ya­zı-ha­ber na­mu­su­na say­gı gös­te­ri­le­rek ya­ni, ör­nek ki­şi­lik ser­gi­le­ne­rek ya­pı­lır.

Işık Kan­su bu ga­ze­te­ci­ler­den bi­ri­dir… Öğ­ret­me­nim­dir.

Ha­ber­ci abi­de­si Işık Kan­su “­di­sip­li­ne uy­ma­dı­ğı­” ge­rek­çe­siy­le Cum­hu­ri­ye­t’­ten ko­vul­du!

De­ni­yor ki… Char­li­e Heb­do ka­ri­ka­tür­le­ri­nin Cum­hu­ri­ye­t’­te ya­yın­lan­ma­sı­na kar­şı çı­kan sert bir ma­ka­le ka­le­me al­dı! (Ay­nı ge­rek­çey­le, ga­ze­te­nin ge­nel ya­yın yö­net­me­ni Ut­ku Ça­kı­rö­zer de ko­vul­du.)

Ben, Söz­cü ga­ze­te­si ya­za­rı­yım. Ama bi­li­yo­rum ki Cum­hu­ri­yet, Söz­cü ya­zar­la­rı­nın hep­si­nin göz­be­be­ği­dir. Kı­lı­na za­rar gel­sin is­te­me­yiz.

An­cak şu­nu sor­mam ge­re­ki­yor: Ne­dir bu öz­gür dü­şün­ce­nin düş­ma­nı “­di­sip­li­n” da­yat­ma­sı?

Din­ci Fa­şiz­m’­le, bu tür “­di­sip­li­n” ge­rek­çe­le­riy­le mü­ca­de­le edi­le­bi­lir mi?

Ka­çak Sa­ra­y’­da­ki din­ci zor­ba­yı taht­tan in­dir­mek için, ön­ce içi­miz­de yu­va­lan­mış taht­la­rı yok et­me­miz ge­re­ki­yor!

Bi­li­yo­ruz ki… Ak­lın üs­tün­lü­ğü­nü, ay­dın­lan­ma­yı sa­vu­nan 91 ya­şın­da­ki Cum­hu­ri­yet, çok de­ğer­li dü­şün in­san­la­rı­nın bu­lun­du­ğu ya­yın or­ga­nı­dır.

İş­te Ata­ol Beh­ra­moğ­lu…

Ya­şa­mı fa­şiz­me/zor­ba­lı­ğa kar­şı mü­ca­de­ley­le geç­miş; ha­pis­ler yat­mış, sür­gün­le­re gön­de­ril­miş, aç bı­ra­kıl­mış ve ina­dı­na “­Bir Gün Mut­la­ka­” di­yen bir dev­rim­ci.

Ulus­la­ra­ra­sı Puş­kin Ma­dal­ya­sı sa­hi­bi bu bü­yük şai­rin, sa­na­tı­nın 50’n­ci yı­lı­nı kut­la­dık cu­mar­te­si gü­nü. Se­ven­le­ri Ful­ya Sa­nat Mer­ke­zi­’ne sığ­ma­dı; mer­di­ven­ler bi­le do­luy­du.

Ba­rış Da­va­sı­’n­da bir­lik­te yar­gı­lan­dı­ğı-ha­pis yat­tı­ğı Ta­rık Akan, Rut­kay Aziz gi­bi dost­la­rı da var­dı sa­lon­da.

Dü­şü­nü­yo­rum da…

Ata­ol Beh­ra­moğ­lu­’nun ga­ze­te­si Cum­hu­ri­yet, “­di­sip­li­n” ge­rek­çe­siy­le Işık Kan­su­’yu na­sıl ko­var?

Sa­hi, ne olu­yor?

12 Ey­lül dar­be­si ve ne­oli­be­ra­liz­min göl­ge­si­ne gir­miş, ma­kam/kol­tuk sev­da­lı­sı dö­nek li­boş­la­rın 1991’de­ki dar­be­si­ni at­lat­mış Cum­hu­ri­yet, yi­ne ben­zer sal­dı­rı al­tın­da mı?

Bu­nu bil­mek hak­kı­mız.

Sa­de­ce bir ga­ze­te­ci ya da ya­zar ola­rak de­ğil. 36 yıl­lık bir Cum­hu­ri­yet oku­ru ola­rak bu­na hak­kım ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­rum.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ