Polemik & Kulis
02 Ara 2021 19:54 Son Güncelleme: 03 Ara 2021 10:32

Cumhuriyet gazetesinde üst düzey deprem! Aykut Küçükkaya görevden alındı

Mali nedenleri gerekçe göstererek 8 sendikalı gazetecinin işine son verilen Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya görevden alındı.

Cumhuriyet gazetesinde son günlerde yaşanan 8 gazetecinin işten çıkarılması tartışmalarında yeni bir gelişme yaşandı. İşine son verilen gazetecilere destek veren gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun kararıyla görevinden alınarak, yayın baş danışmanlığına atanmasına karar verildi.

YERİNE ATANAN İSİM BELLİ OLDU

Gazete yönetiminin Küçükkaya'nın yerine vekaleten Yayın Koordinatörü Serkan Ozan'ın atadığı öğrenildi.

 TEMMUZ AYINDA İSTİFA ETMİŞTİ

 Aykut Küçükkaya, geçtiğimiz Temmuz ayında Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un kendisine ‘sendika üyesi gazetecileri istifa etmeye zorlaması’ yönünde istekte bulunduğunu söyleyerek istifa etmişti.

  Aykut Küçükkaya daha sonra yaptığı açıklama ile görevine devam ettiğini duyurmuştu.

KÜÇÜKKAYA: KARARIMI CUMA GÜNÜ AÇIKLAYACAĞIM 
Küçükkaya gazetedeki yönetim değişikliğinin duyurulmasının ardından Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: 

"Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu’nun kararı saat 20.40’da yazılı olarak bildirildi… Cuma günü saat 14.00’te yazıişlerinde tüm Cumhuriyet emekçilerine kararımı açıklayacağım…"

ÖDÜLLERLE GEÇEN 26 YIL

Aykut Küçükkaya 16 Ocak 1973'te Zonguldak'ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak'ta tamamladı. 1994'te İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. Aynı yıl Cumhuriyet'te "gece muhabiri" olarak çalışmaya başladı.

Cumhuriyet’te yaptığı özel haber ve araştırmalarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, Milliyet Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, TGC Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülü, TGC Yılın Başarılı Gazetecisi Ödülü ve ÇGD Yılın Haber Ödülü'nün de aralarında bulunduğu 16 gazetecilik ödülüne layık görüldü. Bombalı-silahlı suikastlerle katledilen Türk Basını’nın simge isimleri Abdi İpekçi, Çetin Emeç ve Uğur Mumcu adına verilen gazetecilik ödüllerinin tamamına layık görülen tek gazetecidir.

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nce "2018 Şeffaflık Ödülü"ne layık görüldü. Küçükkaya'nın 25 yıllık gazetecilik yaşamına atıf yapan Uluslararası Şeffaflık Derneği, ödül gerekçesini kamuoyuna, "Medya dalında ödüle, kamu kaynaklarının halkın yararına kullanılması mücadelesinin vazgeçilmez bir paydaşı olan araştırmacı gazeteciliğe dair çok değerli çalışmaları, uzun yıllar boyunca ve oldukça zor koşullarda üreten Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya değer görüldü. Yolsuzlukları araştırdığı haber dosyalarını da içeren Rüşvetin Deşifresi (2014), Şef:Yimpaş'la Kurulan Para Diktatörlüğü (2007), Yüzyılın Yolsuzluk Oyunu (2009) AKP'li Belediyelerde Neler Olmuş Neler (2014) başlıklı kitaplarına, 2018 yılında "The Ortak: "Hepiniz Oradaydınız" Belgeseli kitabını da ekleyen Küçükkaya; bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının seçkinleri arasındaki usulsüz ilişkileri yansıtarak kamu kaynaklarının şeffaflık, hesap verilebilirlik, sosyal eşitlik, adalet ilkeleri doğrultusunda ve kamu yararına kullanılması için toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasına 25 yıllık gazetecilik yaşamı boyunca çok değerli bir katkı sunmuştur" açıklamasıyla duyurdu. En son Kültür Üniversitesi öğrencileri tarafından "2019-Yılın Genel Yayın Yönetmeni" seçildi.

Türkiye’de yaşanan yolsuzluklar üzerine yayımlanmış altı araştırma kitabı bulunuyor. 2002’de yayımlanan ilk kitabı Alnından Vururlar, Türkiye’de yolsuzluklar tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri olarak gösterilen Beyaz Enerji Operasyonu’nda “düğmeye basan isim” olarak bilinen Kurmay Albay Aziz Ergen’in kaleme aldığı anı kitabında ilk kaynak kitap olarak gösterildi. Küçükkaya, yolsuzluk operasyonunun yargı ayağındaki en önemli isim olan Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk’ın anılarını kaleme aldığı “İmralı’da Öcalan’a Soruldu” adlı kitabın da editörlüğünü üstlendi. Gezi Direnişi isimli eseri Prof. Emre Kongar’la birlikte kaleme aldı. Bu kitap PEN Türkiye tarafından 2013 yılının Temmuz’un da “Ayın Kitabı” seçildi. İslami holdingler ve yeşil sermaye alanında Türkiye’deki en uzman isimlerden birisi olan Küçükkaya, kamuoyunun yıllarca yakından takip ettiği Deniz Feneri skandalını haberleriyle ortaya çıkardı, kitaplaştırdı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olan Küçükkaya, muhabirliğinin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi’nde uzun yıllar yöneticilik yaptı. 4 yıl boyunca Cumhuriyet'in Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü’nü ve Haber Müdürlüğü’nü yaptı. 2016 yılında Haber Koordinatörlüğü’nü üstlendi. 7 Eylül 2018 tarihinde Cumhuriyet'in Genel Yayın Yönetmeni oldu. Küçükkaya, evli ve bir erkek çocuk sahibidir.