Gündem
24 Tem 2017 11:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:00

Cumhuriyet davası başladı!

Cumhuriyet gazetesi davası, ilk tutuklamalarının ardından geçen 9 ay sonra sansürün kaldırılışının yıldönümünde başladı.

267 gündür tutuklu bulunan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, okur temsilcisi Güray Öz, çizer Musa Kart, yazar Hakan Kara, avukat Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör ve gazete yöneticisi Önder Çelik, 206 gündür tutuklu olan muhabir Ahmet Şık ve tutuksuz yargılanan gazetenin İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, muhasebe çalışanı Günseli Özaltay ve Bülent Yener İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkıyor.

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında ise soruşturma aşamasında yakalama kararı çıkarılmıştı.

GAZETECİLER İÇERİ ALINMADI

Dava öncesi çok sayıda gazeteci örgütü adliye önünde bir araya geldi. Yapılan açıklamada, tutuklu gazetecilere özgürlük istendi.

Duruşmanın başlamasına yakın salona tutukluların yakınları ve avukatları alındı. Yoğun kalabalık nedeniyle duruşma salonuna bazı gazeteciler alınmadı.

DURUŞMA ALKIŞLARLA BAŞLADI

Tutuklu gazeteciler duruşma salonunda alkışlarla karşılandı.

Duruşma kimlik tespitiyle başladı.

BASIN ÖRGÜTLERİ DURUŞMAYI İZLİYOR

Uluslararası basın meslek örgütleri de 5 gün sürmesi beklenen ilk duruşmayı izliyor. Duruşma öncesinde adliye önünde yapılan ortak açıklamaya, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi ile PEN International'ın dünyanın dört bir yanından gelen üyeleri katıldı. Ortak açıklamada, "Türkiye'deki tüm meslektaşlarımızla dayanışmaya dair net bir mesaj vermek üzere buradayız. Dünya bu davayı izliyor. Bu dava sonucunda insan hakları, hukuk devleti ve hatta demokrasinin kendisinin 'yeni Türkiye'de yeri olup olmadığı görülecek" denildi.