Gündem
14 Nis 2023 21:46 Son Güncelleme: 14 Nis 2023 22:36

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın canlı yayında müjdeyi verdi: Ekonomik anlamda dönüşüm olacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, "Hükümet için son derece öncelikli konulardan birisi. İstanbul'un çok detaylı bir deprem haritasını çıkardık. Semt semt pafta pafta çalışma yaptık. Önümüzdeki 5-7 bilemediniz 10 yıl içerisinde İstanbul'un tamamında bu dönüşümü gerçekleştirme imkanına sahibiz." dedi.

tv100'ü ses getiren programlarından Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum'a Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın konuk oldu. Kalın, tv100 canlı yayınında Işık'ın sorularını yanıtladı. Kalın, "Hükümet için son derece öncelikli konulardan birisi. İstanbul'un çok detaylı bir deprem haritasını çıkardık. Semt semt pafta pafta çalışma yaptık. Önümüzdeki 5-7 bilemediniz 10 yıl içerisinde İstanbul'un tamamında bu dönüşümü gerçekleştirme imkanına sahibiz." dedi.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

- İstanbul depremi hükümet için son derece öncelikli. Bakanlığın çalışmasıyla İstanbul'un çok detaylı deprem haritasını çıkartmış durumdayız. Sokak sokak bakanlık çalışma yaptı.

"11 TANE İHTİSAS KURULU OLUŞTURULDU"

Dolmabahçe'de yapılan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nda bizim bir tek sorumuz vardı: Bir sonraki afeti önlemek için ne yapmalıyız? Deprem değil, bina insanı öldürür. Deprem riski olan bölgede yaşıyorsanız yapılacak şey dayanıklı bir yapı stoğu oluşturmaktır. İstanbul'la ilgili özel çalışma yapılacak.Toplantıdan sonra bakanımız 2 önemli toplantı yaptı. 11 tane ihtisas kurulu oluşturuldu.

99 öncesi ve sonrası yapı stoku detaylı bir şekilde toplanıyor. Toplantı yapıldığında 80’e yakın bilim insanı katıldı. Biz 7 buçuk saat boyunca onları dinledik, konuyla ilgili ne kadar paydaş varsa hepsi oradaydı.

"VATANDAŞIN ELİNİ KOLAYLAŞTIRACAK BİR FORMÜL ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR"

Burada vatandaşımızın da bu konuyu öncelikli bir mesele olarak görmesinde fayda var. Vatandaşın burada talep eden kişi konumunda olması lazım ki bu işi birlikte rahat rahat götürelim. Vatandaşın elini kolaylaştıracak bir formül üzerinde çalışılıyor.

"1 HAFTA-10 GÜN İÇERİSİNDE BELLİ OLACAK."

Ekonomik anlamda dönüşümü yapacak vatandaşlarımızı rahatlatacak çalışmalar yapılıyor. Vatandaşımızın elini kolaylaştıracak formül üzerinde çalışıyor. 1 hafta-10 gün içerisinde belli olacak.

"TOKİ ÇOK İYİ BİR SINAV VERDİ"

Deprem bölgesinde TOKİ'nin yaptığı evler sapasağlam ayakta duruyor. TOKİ çok iyi bir sınav verdi.

"ÖNÜMÜZDEKİ 5-10 YIL İÇERİSİNDE BU DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRME İMKANINA SAHİBİZ"

Deprem gelmeden mutlaka dönüşümü yapmalıyız. Bu konuda hükümetin, bakanlığımızın programı belli. İstanbul'a yönelik detaylı bir çalışma yapılıyor. Yakında bunun duyurusunu yapacağız. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bu dönüşümü gerçekleştirme imkanına sahibiz.

"İLKESEL OLARAK KAVGA ETMEMELİYİZ"

Mısır’da bir askeri darbe oldu, bunun yarattığı büyük bir travma oldu. Bu bir iklim oluşturuyor ve o iklim içerisinde tepkiler veriyorsunuz. Burada temel ilke, kendi milli menfaatlerinizi korumaktır. İlkesel olarak kavga etmemeliyiz fakat coğrafyanın bize getirdiği, tarihin bize yüklediği birtakım yükler var. O sorunları çözmeden ileriye dönük adım atamıyorsunuz.

Birinci ilkemiz müttefiklerimizin bu konuda Türkiye’nin yanında durması. NATO bir güvenlik ittifakı, son 10 yıldır devam eden yoğun çabalarımızdan sonra NATO’nun öncelikli tehditlerinden bir tanesinin terörle mücadele olduğunu NATO müktesebatına dahil ettirdik. Bu dönemde hiç kimseden icazet almadan, İstihbarat Başkanlığı’mızın, Milli Savunma Bakanlığı’mızın, Dışişleri Bakanlığı’mızın, İçişleri’mizin bütün ilgili birimlerinin yaptığı değerlendirme sonucunda harekete geçer vururuz, daha önce yaptık. Anlaşabildiğimiz yerde anlaşırız, anlaşamadığımız yerde de kendi inandığımız, bildiğimiz politikayı uygularız. Esastan asla taviz vermeyiz, usulen de biz bunu anlatırız. ABD’nin PYD ve YPG’ye verdiği desteğin yanlış olduğunu defalarca anlattık.

F-16'LARIN ALIM SÜRECİ NE DURUMDA?

Yönetim hala sürecin ilerlemesini istiyor, onay sürecine doğru gidiyoruz. Finlandiya alındıktan sonra o süreç daha da hızlandı.

"ONLARIN MANTIĞI ŞU; İSVEÇ’E SALDIRMAYAN BİR ÖRGÜT TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR"

İsveç’te PKK yapılanmasıyla ilgili bir aydınlanma yaşadılar. Mevkidaşım Oscar Bey ile sürekli konuşuyoruz. Kendileri ‘PKK’nın İsveç’e bu kadar nüfuz ettiğini bilmiyorduk’ dediler. Onların mantığı şu; İsveç’e saldırmayan bir örgüt terör örgütü değildir. Onlara dedim ki ‘Biz sizden hukuk dışı, teamüllere aykırı bir şey istemiyoruz, biz sadece ülkenizdeki terör mensuplarından kurtulun’ diyoruz. Bu istediğimiz şey çok zor bir şey değil. Onların yaptığı çok daha zor bir şey.

"ÇADIR SATMA MESELESİ YANLIŞTI, BUNU DAHA SONRA KEREM BEY SÖYLEDİ"

Çadır satma meselesi yanlıştı, bunu daha sonra Kerem Bey söyledi. Kendi kurumunu ve arkadaşlarını savunmak için yaptığı ilk açıklama yanlıştı. Bu tartışmanın uzaması, devam etmesi de birtakım hataları birbiri ardına getirdi. Bunlar üzücü Kızılay hepimizin kurumu, bizden önce de vardı, bizden sonra da devam edecek. Buna böyle bakmalıyız, kişilerin kurumlara zarar vermesine elbette izin verilmemeli. Şu anda kan acil bir ihtiyaç. Kan stokunun mutlaka tam olması lazım. Binlerce Kızılay çalışanı ve gönüllüsü sahada, hala çalışmaya devam ediyorlar, onların hakkını yemeyelim. Onlar için de zor bir dönem, Kızılay’ın böyle anılması vs. Kızılay’ın daha iyi anlatması gereken mevzulardı.

"KARADENİZ’DE ÇOK CİDDİ BİR REZERV BULDUK"

Karadeniz’de çok ciddi bir rezerv bulduk. Önümüzdeki hafta ilk yakma seremonisi töreni yapılacak. Mayıs ayında da bu gaz evimize girmeye başlayacak.

"SURİYE’DE ÜÇ TANE ÖNCELİĞİMİZ VAR"

Suriye’de üç tane önceliğimiz var; 1) Sınır güvenliğimizin sağlanması ve terörle mücadele 2) Mültecilerin geri dönmeleri ama bunun gönüllü, istekli, onurlu ve güvenli şekilde yapılması.