Gündem
26 Nis 2022 23:52 Son Güncelleme: 26 Nis 2022 23:55

Cumhurbaşkanlığı forsu değiştirildi mi? Yılmaz Özdil'den flaş açıklama

Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programına bu hafta gazeteci Yılmaz Özdil konuk oldu. HDP'li Garo Paylan'ın TBMM verdiği Önerge'ye sert çıkan Özdil, 'Mustafa Kemal' kitabına gelen eleştirilere de yanıt verdi. Özdil, "Atatürk’ün kullandığı fors bugün Cumhurbaşkanlığı forsu olarak kullanılan fors değil." dedi.

tv100'de ekranlara gelen Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programına bu hafta Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil konuk oldu.

Özdil koronavirüs salgınında gıdanın öneminin arttığını belirterek, "Tarım Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda var olan bir vizyon" dedi.

Kurtuluş Savaşı'na değinen Özdil şunları söyledi:

Cumhuriyet ilkelerinin, devrimlerinin gerçekleşebilmesi için bunu topluma aktarabilmek gerekiyor. Atatürk’ün savaştan kastı bu. Dünya tarihine baktığınızda Millî Mücadele güçsüzün güçlüleri yendiği tek savaştır.

Özdil'in konuşmasınsan satır başları şöyle:

Mustafa Kemal’in etrafında çağdaş yaşama inanmış bir kadro var. Bu kadrolar içinde aslında görünmeyen liderler kadınlar.

Bütün dünyada Cumhurbaşkanlığı forsunun ne anlama geldiğini, nasıl oluştuğunu bilmeyen tek devlet var o da Türkiye. Atatürk’ün kullandığı fors bugün Cumhurbaşkanlığı forsu olarak kullanılan fors değil.

CUMHURİYET MUCİZESİNİ NEYE BAĞLIYOR, ATATÜRK VİZYONU NELERİ ÖNGÖRDÜ?

Cumhuriyet ilkelerinin, devrimlerinin gerçekleşebilmesi için bunu topluma aktarabilmek gerekiyor. Atatürk’ün savaştan kastı bu. Dünya tarihine baktığınızda Millî Mücadele güçsüzün güçlüleri yendiği tek savaştır.

Mustafa Kemal’in etrafında çağdaş yaşama inanmış bir kadro var. Bu kadrolar içinde aslında görünmeyen liderler kadınlar. Tarım Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda var olan bir vizyon. Dünya tarihinde enflasyonsuz tek savaş Kurtuluş Savaşıdır.

Ekrem Akurgal bu memlekette arkeoloji biliminin kurucusu. Ekrem Hoca İzmir’de vefat ediyor. Bu memleket Ekrem Hoca’nın kabrine bakmıyor. Ben gittiğimde Ekrem Hoca’nın kabrini ellerimle temizlemeye çalışıyorum.

GENÇ CUMHURİYET NASIL BAŞARILI OLDU?

Türkiye’den 750 genci dünyanın en saygın okullarına gönderiyorlar. Memlekette daha ot bitmiyor, sen çocuğu Chicago’ya göndermişsin. Ben gelmişken Amerika’da kalayım dememiş. Uzman olarak memlekete dönüyorlar. 1 kişi bile kalmamış.

Çankaya Köşkü’nün bahçesinde bile kara tahtalar var. Memlekette bir eğitim seferberliği var. Bu bir dayatma olsa böyle bir başarı söz konusu olamaz.

Ankara Türkiye Cumhuriyeti açısından diğer devletler gibi sadece bir başkentten ibaret değildir. Saltanatın bu ülkeden gönderilmiş olmasının, demokrasinin halkının egemenliğinin de sembolüdür.

Latife kadın özgürlüğü konusunda bir rol modeldir. Henüz kadınların seçme ve seçilme hakkı yokken bu ülkede seçimde Latife’ye oy çıkmıştır. Aday değil ama oy çıkıyor.

TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ GELİŞMELERE DAİR AÇIKLAMALAR

Türkiye’de iki ana akım var. Biri bölücü biri gerici. Bu iki ana akımın kuklacısı emperyal güçler. Sevr’e, Osmanlı’nın yıkılışına baktığında gericiyi ve bölücüyü görüyorsun. Heykellere yapılan saldırılar yine aynı odaklar.

"SALDIRININ TEMEL SEBEBİ..."

Atatürk ile ilgili yazdığı kitaba gelen eleştirilere Özdil, "Mustafa Kemal kitabına saldırının temel sebebi bu ülkenin öğretmenleri tarafından sahiplenmesidir. Kitap 1 milyon 400 tirajına, Mustafa Kemal’in çocuk versiyonu 2.5 milyondur. Biz bu ülkede doğan her bebeğin kundağına Mustafa Kemal kitabını koyduk." yanıtını verdi.

 HDP'li Garo Paylan'ın TBMM'ye verdiği önerge ile ilgili Özdil şunları söyledi:

Bugün utanmadan çıkıp Türk Devleti soykırım yaptı diyenler açsınlar Amerika’nın misyoner arşivlerini okusunlar. Tehcir 1915yılında oluyor. 1897 yılında daha tehcir olmamışken Amerikan Senatosu’na soykırım teklifi nasıl geliyor?

HDP milletvekilinin, PKK uzantılı bir partinin içinden birinin çıkıp soykırımla ilgili bir şey söylemesi benim için şaşırtıcı değil.