Gündem
21 Tem 2014 15:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:28

Cumhurbaşkanlığı anketlerinde ibre tersine döndü!

Metropoll Araştırma Şirketi'nin yayınladığı en son cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçlarına göre çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu için işler iyi gidiyor.

Metropoll Araştırma Şirketi'nin 12-14 Temmuz tarihleri arasında 28 ilde yaptığı Cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçları yayınlandı.

Ankette en çok dikkat çeken nokta çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun vatandaşlar arasında tanınırlık oranını yüzde 6 düzeyinde artmış olması. Anketteki bir diğer detay ise CHP'nin içindeki 'boykotçu' seçmen oranındaki azalış.

Metropoll Araştırma Şirketi'nin yayınladığı son anketin sonuçlarını Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer bugünkü köşesinden aktardı.

İşte Çakırözer'in bugünkü köşesinden aktardığı cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçlarının detayları

CHP'DEKİ TEPKİLER AZALIYOR

- İhsanoğlu’na yönelik tepkiler önemli oranda dinmiş gözüküyor. ‘Oy kullanmayacağım’ diyen CHP’lilerin oranı yüzde 14’ten yüzde 6’ya gerilemiş durumda.
- CHP tabanında ‘İhsanoğlu’na oy vereceğim’ diyenlerin oranı yüzde 73’ten, yüzde 80’e yükselmiş.
- İhsanoğlu’nu ‘Atatürkçü’ ve ‘demokrat’ gören seçmen sayısında da artış var.

ALEVİLERİN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ Mİ?

İhsanoğlu’nun adaylığına ilk başta tepki gösterenlerin başında Aleviler geliyordu. Ancak tanıdıkça bu kesimin ortak adaya desteği artmış gözüküyor. Ankete yanıt veren Alevilerin yüzde 64’ü İhsanoğlu’na oy vereceklerini ifade etti. Yüzde 17’lik bir kesim de Demirtaş’a yönelmiş durumda. Ancak Aleviler arasında hâlâ ‘Hiçbirine oy yok’ diyen yüzde 10 oranında bir tepkisel kitle de var.

ERDOĞAN'A OY VEREN MİLLİYETÇİLERİN TERCİHİ NE?

Anketler, İhsanoğlu’nun adaylığında etkili ikinci parti olan MHP’deki durumu ise şöyle ortaya koyuyor:

- MHP’de İhsanoğlu’na oy verecekler yüzde 66’dan yüzde 72’ye çıkmış.
- Ancak Erdoğan’a oy verecek MHP’lilerin oyunda da artış gözleniyor: Haziranda yüzde 9’dan temmuzda yüzde 13.5’e yükselmiş.
- Kendisini ‘milliyetçi’ olarak tanımlayan seçmenlerin yüzde 45’i (İhsanoğlu için yüzde 43), ‘ülkücü’ olarak tanımlayan seçmenlerin de yüde 25’i (İhsanoğlu için yüzde 64) Erdoğan’a oy vereceğini ifade ediyor.

DEMİRTAŞ'A DESTEK ARTIYOR

HDP’den Selahattin Demirtaş’ın adaylığının etkileri de temmuz anketine şöyle yansımış:

- Demirtaş’ın yüzde 6 civarındaki oyu yüzde 8.4’e ulaşmış durumda.
- CHP tabanında tepkili seçmenin bir bölümü Alevi ve sol kesimlere sıcak mesaj veren Demirtaş’a yönelmiş gözüküyor. CHP tabanının yüzde 13’ü Demirtaş’ı olumlu buluyor ve yüzde 4.5’i de ona oy verme eğiliminde.

ERDOĞAN'A HAYIR DİYEN AK PARTİLİLER

Araştırmada AK Parti ve adayları Erdoğan ile ilgili de önemli tespitler var.
- Tanınırlık oranı yüzde 99 olan Erdoğan, partisinin desteğini geçmiş aylara göre daha da artırmış durumda.
- AK Parti tabanının yüzde 8.7’si Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasını istemiyor gözüküyor. AKP’li seçmenin yaklaşık yüzde 4’ü Ekmel Bey’e oy verme eğimilinde.

İKİNCİ TURUN KİLİDİ HDP

Erdoğan kendi tabanına hâkim gözükse de, küskün seçmenlerin sandığa gitme eğilimi ve İhsanoğlu ile Demirtaş’a desteğin artışı seçimin ikinci tura kalma olasılığını güçlendiriyor. Seçim ikinci tura kalırsa, Demirtaş’a oy veren seçmenlerin tercihi belirleyici olacak. Temmuz ortası itibarıyla HDP seçmeninin ikinci tur tercihindeki eğilimleri şöyle tespit edilmiş:

İkinci turda HDP seçmenlerinin yarıdan fazlası (yüzde 53) ‘sandığa gitmeme’ eğiliminde. Yüzde 28’i ise Erdoğan’a oy verme eğiliminde. Ortak aday İhsanoğlu’na oy verecek HDP’li seçmen yüzdesi ise bugün itibarıyla sadece yüzde 8.