Gündem
04 Eki 2013 10:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

CUMHURBAŞKANI OLMAK İSTESEYDİM! BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATV ve Ahaber'in ortak yayınında önemli açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Biz tartışmak üzere 3 teklif sürdük ve bunlar tartışılsın istedik. Bunlardan birisi zaten mevcut durum.%10 seçim barajı vardı.O zaman yeni bir partiydik.% 10 barajıyla seçime girerek parlamentoda yer aldık. 2.teklif % 5 barajı Türkiye'nin genel barajı olsun. 3.teklifimiz baraj tamamen kaldırılsın.

Bize gelen önerileri bekliyoruz. Ona göre adımımızı atmayı planlıyoruz. İnanıyoruz ki bu yeni dönemde hayırlı kararlar çıkacaktır.

Soru: Paket açıklandıktan sonra size ulaşmış bazı veriler var mı ? Yurtdışından gelen olumlu yansımalar devam ediyor mu ?

Seçim barajları yasal düzenleme gerektiriyor. Bayrama yetişmesi mümkün değil. Bakanlar kurulu kararıyla çıkarabileceğimiz maddeleri bayrama kadar çıkarıp halkımıza müjdeyi vermek istiyoruz.

Yasal gerektirme gerektiren maddeleri süreçlerine uygun olarak başlatmak istiyoruz. Bize gelen anket sonuçları % 50 ile % 60 arasında değişiyor.

Anadil konusunda yapılması gereken yapıldı.
Bu paketler belli bir bölgeyi değil ülkenin genelini kapsıyor. Sadece Kürt kardeşlerimizi kapsadığını söylersek yanlış söylemiş oluruz.  Bu maddeler birçok etnik kökenli kardeşlerimizi kapsıyor.

Bir şeyi karıştırmayalım resmi dille karışıklığa gitmeyelim.Bu resmi dille birbirine asla karıştırılmamalıdır. Resmi dil Türkçe'dir. Özel okullarını da kendileri kuracak.

Özel okulunu kur dersini ver. Seçmeli ders olarak Kürtçe'yi devletin okulunda da okuyabilirsin.

Dert nedir ? Samimiyetse artık burada adım atılmıştır. Benim Kürt kardeşim sadece Doğu Bölgesi'nde yaşamıyor. Türkiye'nin her ilinde Kürt kardeşlerimiz var.

Bunlar görmemezlikten gelinmemeli. Andın içinde birçok kesimi rahatsız eden kelimeler var.

THY'de Kürtçe anons mümkün mü?

Bunlar çok spesifik konular. Ülkenin belli bir oturmuş yapısı var. Ama dünyayı da iyi tanımamız lazım. Ülkemizi lokalize edersek ülkeye ço yazık etmiş oluruz.

Andımızın kaldırılması çok tartışıldı. Devlet Bahçeli'de bu konuda baya bir sert eleştiride bulunmuştu. Çoğu kişi bunu Türk milleti kavramının anayasa başta olmak üzere birçok yerden kaldırmak olarak görüyor. Bu düşüncelerinde haklılar mı?

Andımız için pek çok kesimi rahatsız eden beyanlar var. Toplumuzun ciddi bir kısmını bu rahatsız ediyorsa bu konuda direnmenin hiçbir anlamı yok. Millet kavramının içerisinde sadece bir ırk bir kavim yoktur. Türk milleti dediğimiz zaman içerisinde birçok etnikten kardeşimiz var. Artık tek tipçilikten kurtulmamız gerekiyordu. Bu da bunun için bir adım.

Klavyelere özgürlük dedik ve Q klavyeyi koyalım dedik. Kürt kardeşlerimizin bu klavyeyi kullanması daha kolay.

Başörtüsü konusu ;

TSK çalışanlarına arkadan emniyet teşkilatımız ve hakim savcı istinai olarak bunlar yasayla belirlenmiş şeyler değil.Kendileri istedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler.

Önce direkt olarak süratle aşabileceğimiz kamu dairelerindeki adımları atalım,çözelim.Belli aşamaları dökmeden kırmadan götürmek gerek.

Onlar kendi tasarruflarında adımlarını atarlar.

Şu anda atılan adım çok çok önemlidir.

Evet başörtülü adayımız olacak.Şu an size yerini ve sayısını veremem ama başörtülü adayımız olacak.

Bunun için temayül yoklaması yapıyoruz.

Bunun için oy kullanma işlemi olacak ve üyelerimiz seçim bölgelerinde oylarını kullanacaklar.Sonra heyetlerimiz gidip bu oyları getirecekler ve oylar sonucunda adaylarımız belli olacak ve sizlere bu adaylarımızı açıklayacağız.Diğer partiler gibi bunun için acele etmiyoruz.

YEREL SEÇİMLERDE BAŞÖRTÜLÜ ADAY OLACAK MI?

Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Aday tespitleri 1 Ekim'e kadar devam edecek. Araştırmalarımız temayül yoklamalarımız, kamuoyu yoklamalarımız sonucunda adaylarımızı belirleyip açıklayacağız. Diğer partiler gibi bunun için acele etmiyoruz.

"GENELKURMAY DEDİKODULARI DOĞRU DEĞİL"

Genelkurmay Başkanlığı bana bağlı olarak çalışmaya devam ediyor.Bu durumdan da oldukça memnunuz bir sıkıntımız yok.Başka bir kuruma bağlanması dedikoduları doğru değil.

AB'ye üyelik konusunda çalışmalarımız her zaman devam ediyor.Konu hakkında bakanımız sürekli geziyor, bu konuda çalışmalar yapıyor.

RUHBAN OKULU KONUSU

Ruhban okulu konusunu biz çözeriz.Bunu Yunanistan'ın bakanlarıyla çok konuştuk. Bu bizim için anlık bir şey. Dedim ki Atina'da iki tane camimiz var. Bize izin verin bu camilerimizi yapalım.

Sen Sinod meclisine üye 17 tane papaz vatandaşımız var. Batı Trakya'da 150 bin vatandaşımız var. Yunanistan yönetimi oradaki vatadanşımın dini vecibelerini yerine getirmesi için seçilmiş bir imam atadılar. Bu ana kadar hep yaptık yapacağız diyerek ipe un serdiler.

Sümela'yı açtık mı açtık. Ahdamar'ı açtık mı açtık. Adalar'ı açtık. Dört tane öğrencimiz var. Hep biz açıyoruz ama onlar da bir gelişme yok. Hep destek olduk hiçbir zaman engel olmadık. Elektrik su gibi ihtiyaçlarının bedava verilmesini sağladık.

ALEVİ VATANDAŞLAR VE CEMEVLERİ KONUSU

Alevi vatandaşlarımız bir defa müslüman mı değil mi? Müslüman olduğuna göre burada ayrımcılığa gidilecek bir şeye fırsat vermememiz lazım. Fakat alevi çalıştayında ciddi bölünmeler oldu.

Cemevlerini ibadethane olarak kabul edenler neredeyse yok gibi. Sonunda ben Bekir Bey (Bekir Bozdağ) siz bir çalışma yapın dedim. Dedelere ücret meselesinde de dediler ki biz satılık değiliz, bir kısmı isteriz dedi.

CHP iktidar olduğu dönemler dahil, bizim son 11 yılda yapılan cemevlerinin sayısı mukayese dahi edilemez. Bunu kim gelirse gelsin ispatlayabiliriz. İktidar olarak bu konuda mümkün olduğunca destek veriyoruz. Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi ile mesaj verdik.

Bütün bunlar çok ciddi konular. Buna rağmen bu konuda Başbakan Yardımcımı görevlendirdim, çalışmalarımız devam ediyor. Yeni pakette bu durum inşallah çözülecek.

Siz cumhurbaşkanı olacaksınız Sayın Gül de Başbakan olacak dememiz doğru mu ? Bu mümkün mü?

Biz kendi aramızda daha bunu konuşmadık. Hayır böyle bir kararım kesin olarak yok. Zaten böyle bir kararım olsaydı açıklardım.

Bizim sistemimiz istişareye bağlıdır. Partim hangi görevi benden isterse ben onu yapmanın gayreti içerisinde olurum. Bütün basamakları tırmanarak geldim.

Hiçbir zaman isteyen olmadım.Biz hep görevlendirme noktasında olduk. Temayül yoklaması dediğim olaylarda hep böyle olmuştur. Ve her zamanda da doğru kararları almışızdır.

Partinin içerisinde bir bölünmenin olmasına asla izin vermeyiz. Partim kimi isterse ona tabi oluruz. Bunu aramızda müzakeresini yapar ona göre de adımımızı atarız.

İstanbul için adayı kim, belli mi ?

Bu konuda kamuoyu araştırmalarını yaptık. Adayımızı şu an açıklamam doğru olmaz. Biz diğer partiler gibi bu konularda aceleci olmayacağız.

CUMHURBAŞKANLIĞI
-Benim Cumhurbaşkanı olmak gibi kesin bir kararım yok. Eğer Cumhurbaşkanı olmak isteseydim bunu burada açıklardım. Ben partime sorarım. Siyasi hayatımda hep basamak basamak yürüdüm. Biz isteyen olmayız. Bizde istemek yanlış anlaşılır. Partim ne karar verirse ben onu yaparım.

VALİ'NİN GAZETECİYE MAİLİ
-Davranışı tasvip etmek sözkonusu değil. İçişleri bakanımız konuyu ilgilendiriyor. İyi bir arkadaşımız. Nasıl böyle bir boşluğa düşmüş. Yanlış. Böyle birşeyi kabullenmek mümkün değil.